Kuka on pakolainen vuonna 2050?

Valokuvaaja Nick Brandtin kuva Quarry with lion sekä teksti "Kuka on pakolainen vuonna 2050?"

Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan. Jopa miljoonille ihmisille tämä muutos voi tarkoittaa sitä, että oma koti jää taakse.

Kuka on pakolainen vuonna 2050? -paneelikeskustelu pureutuu siihen, millaista tulevaisuutta parhaillaan rakennamme. Miten ilmastonmuutos kiihdyttää pakolaisuutta? Onko muuttuva maailma yhä meille turvallinen paikka elää? Miten pakolaisuuden määritelmä tulee muuttumaan ja millaisia vaikutuksia sanojen käytöllä on ihmisten oikeudelliseen turvaan? Olemmeko me itse tulevaisuudessa pakolaisia?

Paneelissa keskustelemassa ovat Emma Hakala Ulkopoliittisesta Instituutista, Thomas Bergman YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:stä sekä Ida Schauman Suomen Pakolaisavusta. Tilaisuuden avaa Vuoden pakolaisnainen Rand Mohamad Deeb. Paneelikeskustelua juontaa Anni Tervo Pakolaisavusta. Keskustelu käydään suomeksi.

Paneeli järjestetään Kansallismuseossa Inherit the Dust -näyttelyn ohessa, johon 50 ensimmäistä Pakolaisavun tilaisuuteen ilmoittautunutta pääsee maksutta. Brittiläissyntyinen valokuvaaja Nick Brandt (s. 1964) on dokumentoinut Itä-Afrikan muuttuvaa ympäristöä ja uhanalaisia eläimiä lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläimistä otetut, luonnollisessa koossa olevat vaikuttavat valokuvat on viety tehtaiksi, kaatopaikoiksi ja louhoksiksi muuttuneille elinalueille. Ennen alueet olivat eläinten valtakuntaa. Brandt herättää meidät miettimään, jätämmekö perinnöksi muutakin kuin tomua. Näyttely on ollut sen tuottaneen Fotografiskan tähänastisista suosituin näyttely.

Voit katsoa tapahtuman tallenteen täältä.