Empatialähettiläs: Yeboyah

Empatialähettiläs Yeboyah

Ensimmäinen empatialähettiläämme, rap-artisti ja DJ Yeboyah, eli Rebekka Kuukka, sanoo, että ilman empatiaa Suomi ei pysyisi kasassa. ”Mitä jos lähtisimme vaikeisiinkin keskusteluihin empatian kautta emmekä piikit jo valmiiksi pystyssä?”, kysyy Rebekka.

Miksi empatia on sinulle tärkeää?

Asiat missään yhteiskunnassa eivät toimisi, jos emme kykenisi tuntemaan empatiaa toisiamme kohtaan. Empatia pitää meidät yhdessä. Empatian ei myöskään pitäisi jäädä vain ihmisten toisilleen osoittamaksi asiaksi, vaan myös luonto ja eläimet tulisi ottaa mukaan empatian piiriin. Empatia kaikkea elävää kohtaan pitää meidätkin elossa.

Mikä on sinun tapasi levittää empatiaa ympärillesi?

Aina kun teen päätöksiä, pyrin ajattelemaan muutakin kuin omaa etua. Vaikka luontaisesti asioita ajattelee ensin omalta kantilta, pysähdyn aina myös miettimään asioita toiselta taholta. Se on rikkautta, sillä sehän tarkoittaa, että myös itse saan enemmän tietoa ja näkemyksiä! Toisen onnenhetkissä haluan fiilistellä mukana ja konfliktitilanteissa yritän aina ymmärtää kaikkia osapuolia. Jos siihen ei pysty, niin aina pitää kuitenkin vähintään kunnioittaa toista.

Kuka on empatiaesikuvasi ja miksi?

Kunnioitan todella paljon sitä kuinka rauhallinen Maryan Abdulkarim on vaikeissakin tilanteissa, ja kokee empatiaa heitä kohtaan, jotka ovat vahvasti eri mieltä asioista. On todella tärkeää osata käydä rauhallista keskustelua ja hallita tunteitaan, vaikka tultaisiinkin ihan eri ääripäistä. Vaikeaa se on silloin, jos toinen osapuoli kiistää ihmisoikeuteni tai kokee olevansa yläpuolellani.

Missä omassa elämäntilanteessasi olisit toivonut saavasi enemmän empatiaa?

Vaatii paljon rohkeutta puhua raskaista kokemuksista, varsinkin jos tulee marginaaliasemasta. Tuntuu pahalta, jos joku silloin kyseenalaistaa kertomani. Kun joku puhuu hirveän vaikeista asioista, esimerkiksi seksuaalisesta hyväksikäytöstä, tulee muistaa, että se ei ole vain tarina, jota kaikilla on oikeus arvioida. Tarinan takana on ihminen, jolle se avautumisen hetki on todennäköisesti ollut todella raskas.

Myös feministinä toivoisin välillä saavani enemmän empatiaa. Monesti, kun tekee maailmaan jotain hyvää, sinulta ja koko kannattamaltasi aatteelta aletaan odottaa täydellisyyttä ihan kaikessa. Vaatii empatiaa kohdata myös ihmisten epätäydellisyys.

Miksi mielestäsi on tärkeää, että Suomi olisi empaattinen maa?

Uskon, että suomalaiset ovat empaattisia, mutta tällä hetkellä monet yhteiskunnan rakenteet ja yleinen ilmapiiri eivät ole. Media vahvistaa usein epäempaattisuutta tuomalla esiin vain yhdenlaisia ihmisiä ja niputtamalla jäljelle jäävät kaikki samaan joukkoon. Varsinkin pakolais- ja maahanmuuttokeskustelussa näkyy usein epäempaattisuus. Ei pystytä samaistumaan siihen inhimilliseen hätään, mikä kodistaan paenneilla on tai kyseenalaistetaan ihmisten kokemukset rasismista Suomessa. Silloin tuntuu, että olemme maana aika kaukana empaattisesta

Empatia on todella tärkeä juttu, jota ei oteta yhteiskunnallisessa keskustelussa tarpeeksi huomioon. Millainen maailma olisi, jos lähtisimme vaikeisiinkin keskusteluihin empatian kautta emmekä piikit jo valmiiksi pystyssä? Ratkaisut voisivat löytyä nopeammin, jos miettisimme asiaa sen kannalta, että miltä tuntuisi, jos itse joutuisin väkisin pakoon kodistani. Itse keskustelukin tuntuisi mukavammalta ja kutsuvammalta, jos sen osapuolet olisivat empaattisia toisiaan kohtaan. Puhe empatiasta tuntuu ehkä pehmoiselta, mutta mielestäni pehmeät asiat kaipaavat enemmän tilaa ja arvostusta.

”Puhe empatiasta tuntuu ehkä pehmoiselta, mutta mielestäni pehmeät asiat kaipaavat enemmän tilaa ja arvostusta”

Mikä tai kuka teko, ihminen tai organisaatio ansaitsisi tunnustusta empaattisuudestasi?

Ruskeat tytöt! Ruskeat tytöt -media muutti elämäni. Oli todella tärkeää ja mullistavaa Suomessa nähdä erilaisia kehoja ja kuulla erilaisista tuntemuksista. Tuomalla esiin ihmisiä marginaalista, Ruskeat tytöt lisäävät empatiaa ja toimivat vastavoimana toiseuttamiselle. Vaatii myös hirveästi empatiaa tehdä työtä niin henkilökohtaisten asioiden parissa. Toivoisin, että Ruskeiden tyttöjen työ saisi enemmän arvostusta ja resursseja Suomessa.