Kongon unohdettu konflikti

Kongolainen pakolaisnainen Sarah istuu torilla Ugandassa

Kongon kriisiä on verrattu mittaluokaltaan Syyrian sodan laajuiseen humanitaariseen kriisiin. Muun maailman huomio tapahtumille on kuitenkin merkittävästi vähäisempää, mikä näkyy myös kongolaispakolaisten tukemiseen suunnatun avun määrässä.

Kun mietit tämänhetkisiä humanitaarisia kriisejä, mitkä tulevat mieleesi? Monet meistä mainitsisivat varmasti Syyrian sisällissodan, Lähi-idän tilanteen ja ehkäpä Myanmarin vainotut rohingyat. Näistä kuulemme uutisissa harva se päivä, mutta valitettavasti tarinat monista muista vakavista kriiseistä jäävät edelleen kertomatta.

Yksi näistä on Kongon kriisi, jota on verrattu mittaluokaltaan Syyrian sodan laajuiseen humanitaariseen kriisiin. Kongon väestö on kärsinyt yli kaksi vuosikymmentä kestäneistä sisällissodista, konflikteista ja etnisistä vainoista.

Silmittömän väkivallan lisäksi viattomat siviilit joutuvat pelkäämään kidnappauksia, maakaappauksia, seksuaalista väkivaltaa sekä aseellisten ryhmien pakkovärväyksiä ja pakkoavioliittoja. Viime vuoden aikana 765 000 kongolaista pakeni maasta, suuri osa Ugandaan.

Kansainvälisen huomion ja humanitaarisen avun on todettu olevan vahvasti sidoksissa toisiinsa. Huomion puute Kongon kriisille tarkoittaa sitä, että myös kongolaispakolaisten tukemiseen suunnattu apu on todella vähäistä kriisin laajuuteen nähden.

Huomion puute Kongon kriisille tarkoittaa sitä, että myös kongolaispakolaisten tukemiseen suunnattu apu on todella vähäistä kriisin laajuuteen nähden.

Kun ruoka-apu ja muu materiaalinen avustus on riittämätöntä, on oman, jatkuvan toimeentulon löytäminen pakolaisille välttämättömyys.

Tästä syystä yksi Pakolaisavun prioriteeteista Ugandassa on pakolaisten elinkeinojen ja toimeentulon vahvistaminen. Pienyrittäjäkoulutuksemme avulla vuosittain yli tuhat pakolaista saa taidot liiketoiminnan onnistuneeseen hoitoon ja vakaaseen talouteen.

Yksi heistä on kongolainen Sarah. Sarah on 29-vuotias kuuden lapsen äiti, joka pakeni miehensä ja pienten lastensa kanssa kodistaan turvallisuustilanteen käytyä kestämättömäksi. Alusta aloittaminen Ugandassa ei kuitenkaan ollut helppoa – varsinkaan, kun puutetta oli käytännössä kaikesta.

”Elämä oli todella vaikeaa. Olin menettänyt kaiken toivon tulevaisuuden suhteen”, Sarah muistelee.

Yrittäjäkurssi valoi Sarahiin kuitenkin uutta toivoa.

”En ollut koskaan ennen kuvitellutkaan, että osaisin pyörittää liiketoimintaa, mutta kurssin päätyttyä minulla oli selkeä liiketoimintasuunnitelma ja olin myös onnistunut säästämään tarpeeksi rahaa saadakseni lainan oman yritystoiminnan aloittamiseen.”

”Kuukausi kurssin päättymisen jälkeen aloin valmistaa naposteltavia ja myydä niitä sekä muita elintarvikkeita. Liiketoimintani kautta saan nyt kunnollista tuloa, jolla voin ostaa perheelleni ruokaa, vaatteita ja maksaa lääkärimaksuja.”

 

Apuasi tarvitaan

Pakolaisavun pienyrittäjäkurssit ja niiden hyödyt ovat monilla pakolaisten asutusalueilla jo niin tunnettuja, ettei kursseista ole tarve erikseen tiedottaa. Kurssien lisäämisestä huolimatta kysyntä koulutuksillemme on kuitenkin yhä paljon suurempi kuin mihin pystymme vastaamaan. Jokaista kurssille pääsevää pakolaista kohden Ugandassa on satoja muita, jotka joutuvat pärjäämään omillaan. Riittävillä resursseilla voisimme tavoittaa heidätkin – siksi olemme kiitollisia jokaisesta lahjoituksesta!

LAHJOITA