Nuorisokeskus antoi Klinalle voimaa

Kongolainen Klina Pakolaisavun ylläpitämällä nuorisokeskuksen kasvimaalla

Ihmisoikeustilanne Kongossa on hälyttävä. Konfliktit ovat piinanneet maata vuosikymmeniä ja monet asukkaat elävät jatkuvassa pelossa. Myös Pakolaisavun tukema kongolainen Klina joutui pakenemaan perheensä kanssa Ugandaan.

Pakolaisavun suurin kohdemaa on tällä hetkellä Uganda. Olemme toimineet Ugandassa jo yli 20 vuotta, ja työtämme tarvitaan edelleen: Ugandassa on yli 1,3 miljoonaa pakolaista – kolmanneksi eniten kaikista maailman maista. Pelkästään viime vuoden aikana pakolaisten määrä Ugandassa kasvoi 44 prosentilla. Suurin osa heistä on naapurimaiden Kongon ja Etelä-Sudanin konflikteja paenneita.
 
Ihmisoikeustilanne Kongossa on hälyttävä. Konfliktit ovat piinanneet maata vuosikymmeniä ja monet asukkaat elävät jatkuvassa pelossa: aseelliset ryhmät ja jopa armeijan sotilaat harjoittavat järjestäytynyttä fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa, mielivaltaisia pidätyksiä ja teloituksia sekä alaikäisten poikien pakkovärväystä joukkoihinsa.
 
Ihmisoikeustilanne Kongossa on hälyttävä. Konfliktit ovat piinanneet maata vuosikymmeniä ja monet asukkaat elävät jatkuvassa pelossa
 
Myös Pakolaisavun tukema 28-vuotias kongolainen Klina joutui pakenemaan perheensä kanssa Ugandaan vuonna 2006 ollessaan 16-vuotias. Perheestä oli silloin jäljellä äiti ja viisi veljestä; isä ja yksi nuoremmista veljistä olivat kuolleet konfliktien seurauksena.
Pakolaisavun tukema 28-vuotias kongolainen Klina hymyilee kameralle Finnish Refugee Council -paita päällään
Pakolaisten määrän nopea kasvu on heikentänyt entisestään köyhän Ugandan valmiuksia auttaa turvaa etsiviä: vaatimattomien ruoka-avustusten kokoa on jouduttu pienentämään ja viljelymaata on pakolaisperheiden käytössä yhä vähemmän.
 
”Ruoka-avustuksista huolimatta näimme nälkää. Mietimme jopa, voisimmeko palata Kongoon, mutta ei se ollut mahdollista. Siellä on liian vaarallista”, Klina kertoo ensiajoista Ugandassa.
 
Klinan perhe oli Kongossa viljellyt maata elinkeinonaan. Ugandassa satoa ei usein ollut riittävästi edes perheen ravinnoksi, saati myytäväksi.
 
Pakolaisavun tuki on kuitenkin auttanut Klinaa selviytymään ja sopeutumaan tilanteeseen: Klina on aktiivinen Pakolaisavun järjestämässä nuorisotoiminnassa. Sen kautta nuoret saavat mielekästä sisältöä joskus toivottomalta tuntuvaan arkeensa, vertaistukea ja tärkeänä tekijänä pääsevät tekemään pienviljelyä Pakolaisavun ylläpitämän nuorisokeskuksen kasvimaalla, jonka satoa nuoret voivat viedä kotiin perheidensä ravinnoksi.
 
”Pikkuhiljaa olemme tottuneet pakolaisen arkeen Ugandassa. Viljelyssato on edelleen epävarma, joskus on kuivaa ja joskus liian sateista, mutta kuitenkin tämä elämä on parempaa ja turvallisempaa kuin Kongossa”, Klina kertoo.
 
Nuorisokeskuksella on hänen mukaansa suuri merkitys alueen nuorisolle ja koko yhteisölle. Erityisesti viljelytoiminnan mahdollistaminen ja tukeminen on saanut paljon kiitosta, sillä nälkä on usein välittömän vaaran jälkeen ihmisen suurin huoli.
 

Auta nuoria pakolaisia

Pakolaismäärien kasvaessa nopeasti myös nälän uhka kasvaa. Lahjoittamalla autat parantamaan pakolaisten ruokaturvaa ja annat heille toivoa ja voimaa jatkaa kohti parempaa tulevaisuutta. Pakolaisavun työtä tukiessasi voit luottaa siihen, että apusi varmasti menee perille. Toimimme Ugandassa oman maatoimistomme kautta, jota johtaa ja valvoo Suomesta lähetetty maajohtaja.

LAHJOITA