Vuoden kotoutumisteko on esimerkki onnistuneesta yhteiskuntavastuusta

Startup Refugees -verkoston edustajat vastaanottamassa Vuoden kotoutumisteko 2018 -tunnustusta

Suomen Pakolaisavun jakaman Vuoden kotoutumisteko -tunnustuksen nappasi tänä vuonna Startup Refugees -verkoston Match Made in Startup Refugees -sovellus. Uusi sovellus tuo yhteen vasta maahan muuttaneita työnhakijoita sekä eri alojen osaajia etsiviä työnantajia.

Tunnelma oli korkealla Startup Refugees -verkoston edustajien noustessa Integration 2018 -tapahtumassa lavalle vastaanottamaan Vuoden kotoutumisteko 2018 -tunnustusta.

”Kiitos ihan valtavasti tästä palkinnosta. Se merkitsee meille paljon, koska olemme aika uusi toimija”, kolme vuotta sitten työnsä aloittaneen Startup Refugeesin toiminnanjohtaja Elisa Vepsäläinen iloitsi.

Startup Refugees on yli 500 erilaisen toimijan verkosto, johon kuuluu yrityksiä, yhteisöjä ja julkisen sektorin tahoja. Verkosto tukee vasta maahan muuttaneiden ihmisten kouluttautumista, työllistymistä ja yrittäjyyttä.

Sovellus puolestaan kannustaa ihmisiä uudenlaiseen, osallistavaan yhteiskuntavastuuseen. Juuri yhteiskuntavastuu olikin yksi valintaraadin perusteista osoittaa tunnustus Match Made in Startup Refugees -sovellukselle. Sovelluksen suunnitteluun on osallistunut satoja vapaaehtoisia eri oppilaitoksista ja yrityksistä.

”Suuri kiitos kuuluu sadoille ja sadoille vapaaehtoisille, jotka ovat osallistuneet Matchin kehittämistyöhön ja profiilien keräämiseen”, totesi Vepsäläinen tiistaisessa kiitospuheessaan.

Uusi tapa auttaa ihmisiä

Match Made in Startup Refugeesin profiilien avulla on jo onnistuttu tarjoamaan yli 3000 kouluttautumismahdollisuutta, yli 460 työpaikkaa sekä tukea yli 60 perusteilla olevalle yritykselle eri puolella Suomea.

Startup Refugees -verkoston yhteisökoordinaattori Arkan Aal-Uweef kertoo sovelluksen olevan hyödyllinen verkoston käytännöntyössä.

”Tällä sovelluksella voimme yhdistää työntekijän tarpeet niihin taitoihin, joita turvapaikanhakijoilla on. Se on loistava työkalu, joka on auttanut meitä työssämme paljon.”

Aal-Uweef saapui itse Irakista Suomeen turvapaikanhakijana. Vastaanottokeskuksesta hän lähti ensin Startup Refugeen vapaaehtoiseksi ja siitä työntekijäksi. Startup Refugees onkin myös itsessään esimerkki maahanmuuttajien työllistämisestä ja erilaisten taitojen hyödyntämisestä työelämän tarpeisiin.

”Tunnen Irakin kulttuurin ja kielen. Alettuani työskennellä täällä löysin uuden tavan auttaa ihmisiä. Tunnen, että voin todella olla apuna muuttamassa ihmisten elämää paremmaksi”, Aal-Uweef kertoo.

Aal-Uweef kuvailee tiistaisen voiton olleen iloinen uutinen. Tunnustuksen eteen on tehty Startup Refugeessa töitä jo pitkään.

”Olin niin innoissani palkinnosta. Se yllätti, vaikka olemmekin koko ajan uskoneet kovan työmme maksavan itsensä ajan myötä takaisin.”

Aal-Uweef korostaa kotoutumistyön olevan erityisen tärkeää niille ihmisille, jotka vielä odottavat turvapaikkapäätöstään.

”Turvapaikanhakijat eivät ole vielä mukana järjestelmässä, eivätkä näin ollen saa apua yhteiskunnalta. Me pyrimme auttamaan heitä tarjoamalla mahdollisuuksia koulutukseen, työhön ja yrittäjyyteen.”

Kansainvälistä kiinnostusta

Match made in Startup Refugees on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisellä tasolla. Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen näkeekin sovelluksen ulkomailla saaman huomion kotoutumistyön kannalta arvokkaana.

”Suomesta löytyy paljon teknologiaosaamista juuri tältä saralta, ja uskommekin, että tällaiselle on paljon kysyntää myös kansainvälisesti. Toivomme, että Startup Refugeesin työ voi innostaa muitakin kehittämään uusia innovaatioita kotoutumistyöhön”, Lehtinen sanoo.

Startup Refugees pyrkii myös avaamaan muille maahanmuuton parissa toimiville tahoille mahdollisuuden luoda oma käyttäjäprofiili sovellukseen. Voittajan seuraaviin askeleisiin kuuluu muun muassa tekoälyn hyödyntäminen kotoutumistyössä.

Teknisiä uudistuksia tärkeämpää on kuitenkin muistaa, millainen merkitys koulutus- ja uravaihtoehtojen tarjoamisella on maahanmuuttajalle. Arkan Al-Uweef tiivistääkin kommentissaan kotoutumistyön koko ytimen:

”Parasta tässä työssä on, kun pääsee näkemään sen positiivisen muutoksen, mikä työllämme on ihmisten elämään.”