Vuoden kotoutumisteko -tunnustukselle valittu kolme kärkiehdokasta

Sanomalehden lukua

Suomen Pakolaisapu jakaa tänä vuonna toista kertaa Vuoden kotoutumisteko -tunnustuksen esimerkillisesti kotoutumista edistäneelle teolle. Tällä kertaa esityksiä toivottiin erityisesti kotoutumisen kentän teknologisista innovaatioista. Hakijoiden joukosta on valittu kolme kärkiehdokasta: Arffmanin Verkkokoto-koulutukset, Guider Game-hanke ja Startup Refugees -verkoston Match Made in Startup Refugees -sovellus.

Suomen Pakolaisavun hallitus perustelee kärkikolmikon valintaa sillä, että ne lähestyvät uudenlaisella tavalla kotoutumista, pakolaisten ja siirtolaisten yhdenvertaisuutta sekä aktiivista toimijuutta.

”Maahanmuuton kasvun seurauksena tarvitsemme innovatiivisia ratkaisuja hyvän kotoutumisen edistämiseksi. On ollut ilo huomata, kuinka kekseliäästi nämä kolme tekoa hyödyntävät teknologiaa kotouttamistyön tukena. Haluamme antaa niille lisää näkyvyyttä ja innostaa muitakin osallistumaan kotouttamistyöhön”, Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen sanoo.

Verkkokoulutuksilla lähemmäksi maahan muuttaneita

Arffmanin Verkkokoto on verkkopalvelu, joka tarjoaa maahan muuttaneille mahdollisuuden osallistua kotoutumista tukeviin koulutuksiin elämäntilanteesta tai asuinpaikasta riippumatta.

Kajaanissa perustetun Arffmanin koulutuspäällikkö Raisa Haikala kertoo, että monet maahanmuuttajat eivät ole aiemmin päässeet osallistumaan koulutuksiin pitkien välimatkojen vuoksi. Nyt Verkkokotolla on opiskelijoita ympäri Suomea.

”Joustavat ja paikasta riippumattomat opiskelujärjestelyt ovat tulevaisuuden tapa toimia. Osa opiskelijoista asuu alueilla, joissa ei välttämättä ole muita ihmiskontakteja kuin oma perhe ja lähikauppa. Verkkokoulutus on heille kuin ovi ulkomaailmaan”, Haikala toteaa.

Mobiilipelillä tukea kotoutumiseen

Guider Game -hanke kehittää Turun alueen maahanmuuttajanuorten käyttöön ilmaisen mobiilipelin, joka tukee kotoutumista ja tarjoaa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. Pelin teemoihin kuuluvat muun muassa työnhaku, asuminen ja suomalaiseen kulttuuriin tutustuminen.

Projektipäällikkö Maria Haapasalo kuvaa hanketta innovatiiviseksi ratkaisuksi kotoutumisen kentällä, sillä se havainnollistaa kotoutumista helpolla ja hauskalla tavalla.

”Guider Game -peli rohkaisee aktiiviseen toimijuuteen antamalla maahanmuuttajille työkaluja arjen hallintaan ja tulevaisuuden suunnitteluun. Pelin visuaalisuuden ansiosta sitä voivat käyttää myös luku- ja kirjoitustaidottomat”, Haapasalo sanoo.

Sovellus tuo työnhakijoita ja työnantajia yhteen

Startup Refugees on 500 toimijan verkosto, joka tukee turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten työllistämistä ja yrittäjyyttä. Match Made in Startup Refugees -sovellus on työkalu, joka yhdistää työnhakijoita ja työnantajia. Sen avulla työnhakija voi luoda itselleen osaamisprofiilin ja ansioluettelon alustalle, jonka avulla Startup Refugees välittää verkoston tarjoamia koulutus- ja työmahdollisuuksia sekä tukea yrityksen perustamiseen.

Matchin avulla on kerätty jo 2700 profiilia ja välitetty 465 työpaikkaa. Startup Refugees -verkoston toiminnanjohtaja Elisa Vepsäläisen mukaan kansainvälistäkin huomiota kerännyt Match Made in Startup Refugees ei ole vain tekninen sovellus, vaan laajempi työskentelytapa vasta maahan muuttaneiden työllisyyden edistämiseksi.

”Match on esimerkki siitä, miten yhteistyöllä voidaan saada aikaan tehokkaita ratkaisuja. Kehittämistyöhön on osallistunut satoja vapaaehtoisia eri oppilaitoksista ja yrityksistä. Samalla on siis syntynyt myös uudenlaista osallistavaa yhteiskuntavastuuta”, Vepsäläinen kertoo.

 

Vuoden kotoutumisteko 2018 -tunnustus jaetaan Helsingin Kulttuuritalolla 18. syyskuuta 2018 klo 18:00 kotoutumisen suurtapahtumassa Integration 2018.

Lisätietoja:

Suomen Pakolaisapu
Asiantuntija Ida Schauman
ida.schauman@pakolaisapu.fi 040 560 0772

Arffman
Koulutuspäällikkö Raisa Haikala
raisa.haikala@arffman.fi 050 360 5364

Guider Game
Projektipäällikkö Maria Haapasalo
maria.haapasalo@gamu.fi 045 2244 121

Startup Refugees
Toiminnanjohtaja Elisa Vepsäläinen
elisa@startuprefugees.com 044 240 9985