Valokuvia lamaannuttavasta turvapaikkaprosessista

Anna Kuokkanen kertoo valokuvanäyttelystään Odotustila näyttelyn avajaisissa.

Anna Kuokkasen valokuvanäyttelyssä Odotustila – kuvia turvapaikanhakijoiden arjesta pääsee tarkastelemaan turvapaikanhakijoiden kokemaa todellisuutta. Neljän eri turvapaikanhakijan tarinoista kertovat teokset tiivistävät tunnelmia odotuksesta, turhautuneisuudesta ja epävarmuudesta. Moni turvapaikanhakija viettää kuukausia epätietoisuudessa liittyen oman hakemuksensa käsittelyyn.

Sunnuntaina 11.3 yhdessä Pakolaisavun kanssa järjestetyssä tilaisuudessa Kuokkanen kertoi tarkemmin projektista ja kuvattavistaan. Tapahtumaan osallistui monia turvapaikanhakijoita pääosin Kaarlenkadun vastaanottokeskuksesta, ja keskustelu kävi vilkkaana.

Kuokkasta inspiroi halu näyttää turvapaikanhakijoiden jokapäiväisiä elinolosuhteita suomalaisille. Kuvattavat projektiin löytyivät Kaarlenkadun vastaanottokeskukseen jätetyn ilmoituksen ja turvapaikanhakijoiden Facebook-ryhmän välityksellä.

Kuvattavat turvapaikanhakijat eivät olleet pelkästään kuvattavia – heistä tuli myös projektin myötä hyviä ystäviä, kertoo Kuokkanen.

Sanawar, 25, oli yksi näyttelyn kuvattavista. Murhayritystä Suomeen paennut pakistanilaismies kertoi tilaisuudessa oman tarinansa. Vuosia hanttihommia tehnyt, parhaimmillaan samaan aikaan kolmessa työssä käynyt Sanawar sai helmikuussa vuoden oleskeluluvan Suomesta työn perusteella.

Suomeen pakoon ihmiskauppaa

Tarinoita turvapaikanhakijoista riittää valtavasti. Kuokkasen yksi kuvattavista, nigerialaisnainen Itohan, on ollut Suomessa jo neljä vuotta. Hän on saanut kaksi kielteistä päätöstä koskien turvapaikkaa Suomessa ja odottaa tällä hetkellä palautusta takaisin Italiaan. Itohan oli aiemmin joutunut Italiassa työskentelemään prostituoituna maksaakseen velkansa salakuljettajille. Naisella on tällä hetkellä pieni lapsi ja siitä syystä kova huoli mahdollisesta palautuksesta. Kokemuksistaan huolimatta hän on optimistinen tulevaisuudestaan ja tekee vaikuttamistyötä ihmiskaupan vastustamiseksi Suomessa.

Koskaan ei voi kertoa liikaa

Tärkeimpiä tavoitteita projektille oli hankkia ja levittää tietoisuutta turvapaikanhakijoiden arjesta. Heihin tutustuminen kuitenkin opetti Annalle paljon, paljon enemmän. Hakijat ovat auttaneet Annaa ja vastavuoroisesti hän heitä. Projekti ei kuitenkaan aina tuntunut helpolta turvapaikanhakijoiden arjen ollessa äärimmäisen stressaavaa.

Halusin, että kuvista välittyy, kuinka pitkältä ja turhauttavalta turvapaikanhakuprosessi tuntuu. Työ vaati paljon henkistä panosta.

Kuokkanen kannustaa turvapaikanhakijoita tallentamaan ja levittämään tarinoitaan tilaisuuden tullen mahdollisimman monelle. Tarinoiden eteenpäin kertominen on ensimmäinen askel turvapaikanhakijoiden aseman parantamiseksi.

Kuokkasen näyttely on esillä Virka-galleriassa 8. huhtikuuta 2018 asti.

Teksti ja kuvat: Emma Rahikainen