YHDISTYKSEN TALOUS
Tällä sivulla kerromme, millainen on hyvä yhdistyksen taloudenhoito.
Hyvässä taloudenhoidossa kaikki rahaan liittyvät päätökset kirjoitetaan pöytäkirjaan ja hankinnoista on kuitit. Lisäksi budjetti on realistinen. Se tarkoittaa, että tulot ja menot on arvioitu järkevästi ja ne perustuvat todellisiin lukuihin.
Hyvässä taloudenhoidossa yhdistyksellä on toiminnantarkastaja ja taloudenhoitaja tai kirjanpitäjä. Hallitus vastaa siitä, että kirjanpito tehdään oikein ja ajallaan.
Jäsenet päättävät yhdistyksen taloudesta kokouksissa. Hallitus toteuttaa näitä päätöksiä. Yhdistyksen taloudenhoito täytyy olla hyvää, jos se hakee esimerkiksi avustuksia.
Hyvään taloudenhoitoon kuuluvat seuraavat asiat:
Toimintasuunnitelma ja talousarvio
Yhdistyksen hallitus tekee toimintasuunnitelman ja talousarvion joka vuosi. Ne hyväksytään vuosikokouksessa. Toimintasuunnitelma kertoo, mitä yhdistys tekee. Talousarvio arvioi, kuinka paljon yhdistys käyttää rahaa vuoden aikana.
Yhdistyksen kirjanpito
Yhdistyksen kirjanpito tehdään kahdenkertaisena. Se tarkoittaa, että kirjanpidossa rahat merkitään kahteen paikkaan eli debet- ja kredit –sarakkeisiin. Debet tarkoittaa sitä, mistä rahat ovat tulleet. Kredit tarkoittaa sitä, mihin rahat on käytetty.
Kirjanpito kannattaa olla maksuperusteinen. Se tarkoittaa, että kirjanpidossa kirjaukset tehdään silloin, kun raha siirtyy tililtä toiselle. Ei silloin, kun lasku on lähetetty tai vastaanotettu.
Tilinpäätös ja toimintakertomus
Tilinpäätös tehdään, kun tilikausi on päättynyt. Tilinpäätöksen täytyy antaa oikeaa tietoa siitä, miten yhdistyksellä meni taloudellisesti ja mikä sen rahatilanne on nyt. On tärkeää, että tilinpäätöksen lukuja voi verrata edellisen vuoden lukuihin sekä siihen, mitä oli suunniteltu talousarviossa ja toimintakertomuksessa.
Toimintakertomus kertoo tärkeimmät asiat siitä, mitä yhdistys teki viime vuonna. On tärkeää, että toimintakertomusta voi verrata toimintasuunnitelmaan ja tilinpäätöksen lukuihin. Näin voidaan tarkistaa, onko yhdistys tehnyt sen, mitä se oli suunnitellut, ja miten rahat on käytetty.
Toiminnantarkastus
Toiminnantarkastaja tekee yhdistyksen toiminnantarkastuksen. Toiminnantarkastuksessa tarkastetaan yhdistyksen tilit ja rahojen käyttö. Lisäksi tarkistetaan, että hallinto toimii lain mukaan.
Toiminnantarkastaja kirjoittaa vuosikokoukselle raprotin toiminnantarkastuksesta. Raporttiin kuuluvat pöytäkirja ja muistio. Pöytäkirjassa kerrotaan asioista, jotka pitää korjata heti. Muistiossa on yleisiä asioita, jotka pitää ottaa huomioon seuraavassa tilinpäätöksessä, esimerkiksi, että rahojen käyttöä täytyy suunnitella tarkemmin.