VARAINHANKINTA
Varainhankinta tarkoittaa, että yhdistys kerää rahaa johonkin tarkoitukseen, kuten yhdistyksen toimintaan. Tällä sivulla kerromme, miten yhdistys voi kerätä rahaa.
Varainhankita kannattaa tehdä hyvin. Hyvin tehty varainhankinta parantaa yhdistyksen taloutta ja vähentää tarvetta ulkopuolisille rahoittajille. Nykyään yhdistyksen oma varainhankinta on yhä tärkeämpää, koska tulevaisuudessa ulkopuolisten rahoittajien avustuksia voi olla vaikeampi saada.
Yhdistys voi kerätä raha monella eri tavalla
On tärkeää, että yhdistys keskustelee varainhankinnasta. Yhdistyksen on hyvä miettiä, mistä ja miten se hankkii rahaa toimintaansa.
Seuraavaksi kerromme, miten yhdistys voi kerätä rahaa.
Lahjoittajat ja varainkeruukampanjat
Lahjoittaja on henkilö, joka haluaa antaa rahaa yhdistykselle ja näin tukea yhdistyksen toimintaa. Yhdistys voi ottaa lahjoituksia vastaan vain, jos se on sallittu yhdistyksen säännöissä.
Jos yhdistys järjestää varainkeruukampanjan, se tarvitsee rahankeräysluvan poliisilta. Lupa tarvitaan myös, jos yhdistys pyytää rahaa esimerkiksi verkkosivuillaan tai someviesteissä.
Yhdistys ei tarvitse rahankeräyslupaa, jos se järjestää pienkeräyksen.
Lue rahankeräysluvasta yleiskielellä Poliisi.fi-sivustolta.
Pienkeräys
Pienkeräykseen ei tarvita rahankeräyslupaa. Yhdistyksen täytyy kuitenkin tehdä kirjallinen ilmoitus poliisille, ennen kuin se järjestää pienkeräyksen. Myös rekisteröimätön yhdistys voi järjestää pienkeräyksen.
Pienkeräys saa kestää korkeintaan 3 kuukautta. Keräyksen aikana rahaa voi kerätä enintään 10 000 euroa. Yhdistys saa järjestää enintään kaksi pienkeräystä vuodessa.
Lue pienkeräyksestä yleiskielellä Poliisi.fi-sivustolta.
Jäsenmaksut
Yhdistys voi kerätä jäseniltään jäsenmaksuja. Yhdistyksen säännöissä täytyy kertoa, esimerkiksi kuinka suuri jäsenmaksu on ja milloin se kerätään.
Kannatusjäsen
Kannatusjäsen on yhdistyksen jäsen, joka haluaa tukea yhdistystä rahallisesti. Siksi hän maksaa vapaaehtoisesti suurempaa jäsenmaksua kuin muut yhdistyksen jäsenet.
Yhdistyksen kannattaa pyytää ihmisiä kannatusjäseniksi. Kannatusjäsen tuo yhdistykselle lisää rahaa, jolla voidaan esimerkiksi järjestää tapahtumia.
Yhdistys voi hankkia kannatusjäseniä vain,
- jos yhdistyksen säännöissä kerrotaan kannatusjäsenyydestä
- jos kannatusjäsenyys tuo ihmiselle jäsenetuja, kuten oikeutta osallistua yhdistyksen päätöksentekoon.
Jos säännöissä ei kerrota kannatusjäsenyydestä tai kannatusjäsen ei saa jäsenetuja, silloin on kyse lahjoituksesta. Kun joku lahjoittaa yhdistykselle rahaa, silloin yhdistyksellä täytyy olla poliisin rahakeräyslupa.
Pop-up-ravintolat
Yhdistys voi järjestää 12 pop-up –ravintolaa vuodessa. Pop-up –ravintola on ravintola, joka toimii vain lyhyen ajan, esimerkiksi yhden päivän. Yhdistys voi järjestää pop-up –ravintolan omana tapahtumana tai osana isompia tapahtumia, kuten ravintolapäivää.
Lue yleiskielellä Ruokaviraston sivuilta, mitä elintarvikelaki sanoo pop-up-ravintoloista.
Lue yleiskielellä Jenni Kallion sivuilta, miten ravintolapäivässä voi onnistua.
Tuotemyynti
Tuotemyynti tarkoittaa, että yhdistys myy tuotteita, esimerkiksi kirpputoreilla.
Yhdistyksen kannattaa miettiä tarkasti, mitä se myy. Jos ihmiset eivät tunne yhdistystä, he eivät ehkä halua ostaa tuotteita, joissa on iso yhdistyksen nimi tai logo.
Jos yhdistys myy tuotteita, sen täytyy tutustua tuotemyynnin verotukseen. Muista myös, että kaikki yhdistyksen tulot täytyy merkitä yhdistyksen kirjanpitoon.
Lue yleiskielellä tuotemyynnin verotuksesta Kupola-sivustolta.
Yritysyhteistyö
Yritysyhteistyö tarkoittaa, että yhdistys ja yritys tekevät yhteistyötä. Näin yritys tukee yhdistyksen toimintaa.
Yritys voi esimerkiksi
- antaa yhdistykselle lahjoituksen
- antaa yhdistyksen jäsenille alennuksia
- suunnitella yhdistyksen kanssa tuotteen ja jakaa sen myyntitulot.
Palvelumyynti
Yhdistys voi myyjä palvelujaan, esimerkiksi kaupungeille, yrityksille, TE-toimistoille tai muille yhdistyksille.
Palveluja voivat olla esimerkiksi
- tulkkauspalvelut
- kotouttava toiminta
- työllisyystoiminta.
Jos yhdistys saa palvelumyynnistä yli 15 000 euroa vuodessa, siitä pitää maksaa arvonlisävero.