VAPAAEHTOISTOIMINNAN JÄRJESTÄMINEN
Tällä sivulla kerromme, miten vapaaehtoistoiminta kannattaa järjestää. Vapaaehtoistoiminnan järjestäminen tarkoittaa, että yhdistys suunnittelee ja ohjaa vapaaehtoisten toimintaa.
Vapaaehtoiset auttavat vapaaehtoisesti, ilman palkkaa. Vapaaehtoisten toiminnasta voi olla paljon hyötyä yhdistykselle. Vapaaehtoiset saavat toiminnasta hyvän mielen. He saavat usein myös kokemusta, josta voi olla heille hyötyä esimerkiksi työelämässä.
Näin järjestät vapaaehtoistoiminnan
- Suunnittele toimintaa yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Anna heille tietoa yhdistyksen toiminnasta, arvoista ja tavoitteista.
- Mieti, mitä kaikkea vapaaehtoiset voivat tehdä yhdistyksessä. Kirjoita selkeitä tehtäväkuvia eli mitä eri tehtävissä täytyy tehdä.
- Haastattele uudet vapaaehtoiset. Voit kysyä esimerkiksi:
- miksi he haluavat tehdä vapaaehtoistyötä?
- mitä he haluavat oppia tai saada aikaan?
- kuinka usein he voivat tehdä vapaaehtoistyötä?
- Järjestä vapaaehtoiselle perehdytys. Voit myös järjestää koulutusta.
- Perehdytys tarkoittaa, että vapaaehtoiselle kerrotaan, mitä hänen tehtäväänsä kuuluu ja miten tehtävä tehdään.
- Jos yhdistyksessä on työntekijöitä, sovi, mitä työntekijät ja vapaaehtoiset tekevät. Vapaaehtoiset eivät tee tehtäviä, jotka kuuluvat työntekijöille.
- Huolehdi vapaaehtoisten vakuutuksista, kuten ryhmätapaturmavakuutuksesta tai talkoovakuutuksesta.
- Voit allekirjoittaa sopimuksen vapaaehtoisen kanssa. Sopimus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vapaaehtoisen on pakko tehdä vapaaehtoistyötä. Jos haluat, voitte sopia myös vaitiolovelvollisuudesta. Se tarkoittaa, että vapaaehtoinen ei kerro yhdistyksen asioita ulkopuolisille ihmisille.
- Valitse vapaaehtoisille yhteyshenkilö. Vapaaehtoinen voi ottaa yhteyttä yhteyshenkilöön, jos hän haluaa kysyä jotain, tai hänellä on ongelmia.
- Voit perustaa vapaaehtoisille keskusteluryhmän esimerkiksi Facebookissa tai WhatsAppissa. Jos keräät vapaaehtoisista tietoja, siitä tulee henkilörekisteri. Tiedot voivat olla esimerkiksi yhteystietoja. Jos keräät ja säilytät vapaaehtoisten tietoja, muista noudattaa tietosuojaohjeita.
Lue yleiskielellä tietosuojaohjeista tietosuoja.fi-sivustolta.
Tue, kannusta ja kiitä vapaaehtoisia. Kerää palautetta ja kehitä toimintaa yhdessä vapaaehtoisten kanssa.