RINNAKKAIN – ANTIRASISMIA ARKEEN -HANKE

Tukea rasismia kokeneille ja antirasistista koulutusta sekä neuvontaa ammattilaisille 

Suomen Pakolaisavun ja MIELI ry:n yhteisessä Rinnakkain-hankkeessa tarjotaan tukea ja työkaluja maahanmuuttaneille sekä koulutusta ja neuvontaa organisaatioille antirasismin teemoista. Hanke edistää yhteiskunnan vastaanottavuutta lisäämällä julkisen ja kolmannen sektorin antirastista osaamista. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa rasismia kokeneiden osallisuutta ja hyvinvointia. 

Rasismia kokeneille maahanmuuttaneille

Oletko sinä kokenut syrjintää tai rasistista häirintää? Kaipaisitko kokemasi käsittelyyn tukea ja keskusteluapua? Suomessa on paljon rasismia kokeneita, jotka eivät löydä apua kokemuksiensa käsittelyyn. Tarjoamme palveluita rasismia kokeneille EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille. Rasismia kokeneiden EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille suunnattu tarvekartoituskysely.

Ohjaus- ja neuvontapalvelut 

Ohjauspalvelumme tarjoavat sinulle turvallisen ympäristön kohtaamiselle ja sisäisten voimavarojesi tukemiselle. Neuvontapalvelumme tarjoavat ajankohtaista tietoa ja neuvoja rasismikokemuksien purkamiseen. 

Palveluissa tulet nähdyksi ja kuulluksi sellaisenaan kuin olet ja saat hyödyllistä tietoa sinulle sopivasta tuesta. Kaikki toimintamme tapahtuu luottamuksellisessa ja turvallisessa ympäristössä, jonka keskiössä on hyvinvointisi tukeminen. Tarvekartoituskysely ohjaus- ja neuvontatyötä tekeville.

Mikäli sinulla tulee kysyttävää ja haluaisit tietää palveluista tarkemmin, olethan matalalla kynnyksellä yhteydessä amani.al-mehsen@pakolaisapu.fi. Toimintamme on tällä hetkellä kehittämisvaiheessa ja julkaisemme tarkemmat tiedot palveluista niiden valmistuessa. 

Vertaistukiryhmät 

Vertaistukiryhmissä voit käsitellä rasismikokemuksia turvallisessa ympäristössä koulutetun vapaaehtoisen ohjaamana. Ryhmät ovat suljettuja ja niissä jaetut asiat ovat luottamuksellisia. Monikielisiin ryhmiin on mahdollista osallistua myös omalla äidinkielellä. Vertaistukiryhmien tavoitteena on purkaa rasismiin liittyviä tunteita ja kokemuksia hyvinvointiasi vahvistaen. Tiedotamme tulevista vertaistukiryhmistä tällä sivulla. 

Yhteydenotot vertaistukiryhmiin liittyvissä asioissa:  

mariam.marei@pakolaisapu.fi  

melis.ari@mieli.fi  

Ammattilaisille ja organisaatioille 

Antirasistisen työotteen ja yhdenvertaisuusosaamisen kehittäminen on keskeistä erityisesti kohtaavaa työtä tekeville ammattilaisille. Osallistumalla antirasismityöpajoihin voit kehittää omaa ja työyhteisösi osaamista antirasismista ja saada tukea antirasististen työkalujen omaksumiseen henkilökohtaisesti sekä organisaatiotasolla. Koulutuksen myötä antirasistinen työote ja ammattitaito kohdata asiakkaita vahvistuu. 

Tarjoamme organisaatioille antirasismikoulutuksia sekä räätälöityä, pitkäaikaista neuvontaa antirasismin ja syrjimättömyyden edistämiseksi. Antirasistista neuvontayhteistyötä voidaan jatkaa koulutuksen jälkeen, jotta antirasistinen työote saadaan juurrutettua osaksi koko organisaation toimintaa. Tarjoamme koulutuksia ja neuvontapalveluita veloituksetta. Vastaa ammattilaisille ja organisaatiolle tarkoitettuun tarvekartoituskyselyyn.

Mikäli olet kiinnostunut organisaatioiden palveluista, ole yhteydessä hankkeen antirasismin ja sidosryhmätyön asiantuntijaan, Eva Udehiin, eva.udeh@pakolaisapu.fi, 044 7624984. 

Vapaaehtoisille 

Hankkeen vapaaehtoiset vertaisohjaajaparit tukevat rasismia kokeneita monikielisissä vertaistukiryhmissä, joiden tavoitteena on purkaa tunteita ja kokemuksia omakielisesti samalla vertaistuellista yhteenkuuluvuuden tunnetta rakentaen. Vertaisohjaajien kokemusasiantuntijuus luo turvallisen tilan rasismikokemusten jakamiselle. 

Vertaistukiryhmien ohjaajana yhdenvertaisuusosaamisesi ja antirasistinen työotteesi vahvistuu, saat valmiuksia rasismin vaikutusten käsittelyyn ja pystyt edistämään vapaaehtoistyölläsi muiden rasismia kokeneiden hyvinvointia ja elämänlaatua. Vapaaehtoisena saat kattavan koulutuksen tehtävään, työkaluja vertaistukiryhmien vetämiseen ja mahdollisuuden osallistua MIELI ry:n ohjaamaan purkuryhmään. Mahdollisille vapaaehtoisille suunnattu tarvekartoituskysely.

Miten aloitan vapaaehtoisena vertaisohjaajana?

Voit aloittaa vapaaehtoisena käytyäsi antirasistisen vertaisohjaajakoulutuksen. Löydät ajankohtaiset tiedot ja haun tuleviin koulutuksiin tältä sivulta. Koulutuksia järjestetään suomeksi ja englanniksi. Edellytämme vapaaehtoisilta vertaisohjaajilta kokemusasiantuntijuutta rasismista. Arvostamme vapaaehtoisten kieliosaamista (esim. arabia, englanti, somali, farsi, kurdi, kiina), kiinnostusta antirasistiseen työhön ja sitoutumista vertaistukiryhmien ohjaamiseen.  

Ensimmäinen vapaaehtoisten vertaisohjaajien koulutus järjestetään 31.5–1.6.2024 Helsingissä. Lue lisää ja hae mukaan 19.5. mennessä! Hae koulutukseen täältä.

Rinnakkain-hanke on EU:n Turvapaikka- maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) osarahoittama hanke. 

Ota yhteyttä: 

Eva Udeh
Asiantuntija, antirasismi ja sidosryhmätyö
p. 044 762 4894
eva.udeh@pakolaisapu.fi

Amani Al-mehsen
Asiantuntija, antirasismi ja ohjaus- ja neuvontapalvelut
p. 044 768 9603 
amani.al-mehsen@pakolaisapu.fi 

Mariam Marei
Asiantuntija, antirasismi ja vapaaehtoistoiminta
p. 044 768 9604
mariam.marei@pakolaisapu.fi 

Melis Ari-Gurhanli
Asiantuntija, antirasismi ja mielenterveys (MIELI ry)
p. 040 186 8122
melis.ari@mieli.fi 

Mieli ry:n logo