TUKEA RASISMIA KOKENEILLE JA ANTIRASISTISTA KOULUTUSTA SEKÄ NEUVONTAA AMMATTILAISILLE
Pakolaisavun ja MIELI ry:n yhteisessä Rinnakkain-hankkeessa tarjoamme tukea ja työkaluja maahanmuuttaneille sekä koulutusta ja neuvontaa organisaatioille antirasismin teemoista. Hanke edistää yhteiskunnan vastaanottavuutta lisäämällä julkisen ja kolmannen sektorin antirastista osaamista. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa rasismia kokeneiden osallisuutta ja hyvinvointia.
Antirasistisen työotteen ja yhdenvertaisuusosaamisen kehittäminen on keskeistä erityisesti kohtaavaa työtä tekeville ammattilaisille. Rinnakkain-hankkeessa tarjoamme organisaatioille antirasismikoulutuksia sekä räätälöityä, pitkäaikaista neuvontaa antirasismin ja syrjimättömyyden edistämiseksi.
Osallistumalla antirasismikoulukseen, voit kehittää omaa ja työyhteisösi osaamista antirasismista ja saada tukea antirasististen työkalujen omaksumiseen henkilökohtaisesti sekä organisaatiotasolla. Koulutuksen myötä antirasistinen työote ja ammattitaito kohdata asiakkaita vahvistuu.
Rinnakkain-hankkeessa tarjoamme myös jokaisen organisaation omiin tarpeisiin räätälöityä antirasistista neuvontaa, jotta antirasistinen työote saadaan juurrutettua osaksi koko organisaation toimintaa. Neuvontasuhteet kestävät noin 12 kuukautta, jonka aikana tarjoamme tukea esimerkiksi yhdenvertaisuussuunnitteluun, inklusiivisempaan markkinointiin ja muiden antirasististen työkalujen jalkauttamiseen.
Tarjoamme koulutuksia ja neuvontapalveluita veloituksetta.
Mikäli olet kiinnostunut organisaatioiden palveluista, ole yhteydessä hankkeen antirasismin ja sidosryhmätyön asiantuntijaan, Eva Udehiin (yhteystiedot alla).
LISÄTIETOJA:
Eva Udeh
Asiantuntija, antirasismi ja
sidosryhmätyö
p. 044 762 4894
eva.udeh@pakolaisapu.fi
Amani Al-mehsen
Asiantuntija, antirasismi ja ohjaus- ja neuvontapalvelut
p. 044 768 9603
amani.al-mehsen(a)pakolaisapu.fi
Melis Ari-Gürhanli
Asiantuntija, antirasismi ja mielenterveys, MIELI ry
p. 040 186 8122
melis.ari@mieli.fi
Aino Pohjola
Asiantuntija, antirasismi ja vapaaehtoistoiminta
p. 044 768 9604
aino.pohjola(a)pakolaisapu.fi
Rinnakkain-hanke on EU:n Turvapaikka- maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) osarahoittama hanke.
Vapaaehtoistoiminta
Vapaaehtoistoimintamme edistää paenneiden ja maahanmuuttaneiden kotoutumista ja heidän oikeuksiensa toteutumista. Pakolaisavun vapaaehtoiset Puhutaan-ohjaajat, työelämämentorit ja suomiluotsit auttavat maahanmuuttaneita oppimaan suomea, löytämään töitä, toimimaan aktiivisesti arjessaan ja kotoutumaan Suomeen. Globaalikasvattajamme pitävät koululaisille työpajoja pakkomuutosta ja innostavat heitä toimimaan. Rinnakkain-vertaisohjaajamme tukevat rasismia kokeneita vertaistukiryhmissä, joissa puretaan kokemuksia ja rakennetaan yhteenkuuluvuuden tunnetta.
LISÄTIETOJA:
vapaaehtoiset(a)pakolaisapu.fi
Tarkemmat tiedot vapaaehtoistyön muodoista löydät täältä vapaaehtoistoiminnan verkkosivuilta.
VERTAISTOIMINTA
Pakolaisavun vertaistoiminta tukee kotoutumista ja moninaisuutta edistävän vertaistoiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä. Koulutamme vertaisohjaajia, jotka ohjaavat kotoutumista edistävää vertaistoimintaa. Koordinoimme myös kotoutumisen ja monimuotoisuuden parissa toimivien organisaatioiden verkostoa, jossa yli sata jäsenorganisaatiota kehittää yhdessä toimintaansa ja yhteiskunnan vastaanottavuutta.
Pakolaisapu koordinoi myös valtakunnallista VeTo-yhteistyöverkostoa, joka edistää vertaistoimintaa ja yhteiskunnan vastaanottavuutta.
Tarkemmat tiedot löydät vertaistoiminnan sivulta.
LISÄTIETOJA:
Heta Lampinen
Asiantuntija, väestösuhteet ja verkostot
(VeTo-verkosto)
heta.lampinen(a)pakolaisapu.fi
p. 044 742 9204
Petri Komulainen
Asiantuntija, vertais- ja vapaaehtoistoiminta
ja saavutettavuus
petri.komulainen(a)pakolaisapu.fi
p. 045 120 9036
GLOBAALIKASVATUS
Koulutamme vapaaehtoiset globaalikasvattajia, jotka vierailevat kouluissa ja pitävät koululaisille työpajoja pakkomuutosta. He auttavat nuoria ymmärtämään monimutkaisia globaaleja kysymyksiä. Jokaiseen vierailuun kuuluu tietoa sekä toiminnallisia harjoituksia, jotka avaavat paenneiden kokemuksia nuorille. Lopuksi pohditaan yhdessä, miten jokainen voi omalta osaltaan rakentaa parempaa tulevaisuutta.
Pakolaisapu tarjoaa työkaluja opettajille ja kasvattajille pakolaisuuden ja kestävän kehityksen käsittelyyn oppitunneilla. Lisäksi koulutamme opettajia ja opettajaopiskelijoita siitä, miten käsitellä oppitunneilla pakolaisuutta sekä sen ja ilmastonmuutoksen välistä yhteyttä.
Järjestämme vuosittain globaalikasvattajien koulutuksen, jonka jälkeen olet valmis ohjaamaan työpajoja oppilaille. Globaalikasvattajien koulutukset löydät tapahtumakalenteristamme sekä vapaaehtoistoiminnan sivuillamme.
Tutustu Pakolaisavun globaalikasvatuksen materiaaleihin ja tilaa kouluvierailu verkkosivuiltamme.
LISÄTIETOJA:
Suvi Niemelä
Asiantuntija, globaalikasvatus ja vapaaehtoistoiminta
suvi.niemela(a)pakolaisapu.fi
p. 044 742 9201
JÄRJESTÖHAUTOMO
Pakolaisavun Järjestöhautomo tarjoaa maksutonta apua ja tukea yhdistystoimintaan. Erityisosaamistamme on monikulttuurisen ja moniäänisen kansalaistoiminnan sekä maahanmuuttaneiden perustamien yhdistysten tukeminen. Palveluihimme kuuluvat neuvonta, koulutus ja työpajat. Tarjoamme tukea myös vapaamuotoiseen kansalaistoimintaan.
Kansalaistoiminta ja yhdistyksissä toimiminen tukee maahanmuuttaneiden kotoutumista, aktiivista kansalaisuutta ja hyvinvointia. Toiminnan kautta yksilöt esimerkiksi oppivat kieltä ja tärkeitä kansalaistaitoja, verkostoituvat, ovat osallisina itselle tärkeissä asioissa ja saavat mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa. Maahanmuuttaneiden lisääntynyt osallisuus ja osallistuminen yhteiskunnalliseen kehittämiseen parantaa samalla väestöryhmien välisiä suhteita sekä yhteiskunnan yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta.
Lisätietoja löydät Järjestöhautomon verkkosivuilta.
LISÄTIETOJA:
Johanna Luukkonen
Asiantuntija, kansalaisyhteiskunta ja väestösuhteet
johanna.luukkonen(a)pakolaisapu.fi
p. 044 768 9243
Annu-Riina Lamberg
Asiantuntija, kansalaisyhteiskunta, väestösuhteet ja vaikuttaminen
annu-riina.lamberg(a)pakolaisapu.fi
p. 044 742 9205