MYANMAR
Myanmar on monikansallinen, -kielinen ja -kulttuurinen valtio. Rikkaista luonnonvaroistaan
huolimatta Myanmar on yksi Kaakkois-Aasian vähiten kehittyneistä maista.
Vuosina 2009–2014 Suomen Pakolaisapu työskenteli myanmarilaisten pakolaisten tukemiseksi pakolaisleireillä Thaimaassa. Pakolaisapu toteutti leireillä luku- ja kielitaitokoulutuksia ja tuki elinkeinotoimintaa. Pakolaisapu on työskennellyt Myanmarissa vuodesta 2015 Kayahin osavaltiossa ja laajensi toimintaansa Kachinin osavaltioon vuonna 2019 Suomen ulkoministeriön ja YK-järjestöjen, kuten UNFPA:n, UN Womenin, UNOCHAn ja UNOPSin rahoituksella.
Taitoja ja tukea vakaampaan elämään
Yhteiskunnan rauhanomainen kehitys vaatii väestön hyvinvoinnin tukemista: ilman riittävää elintasoa ja koulutusta ei voi rakentaa kestävää yhteiskuntaa. Myanmarin väestöstä lähes puolet on alle 27-vuotiaita. Suuri osa etnisiin vähemmistöihin kuuluvista nuorista on joko työttömiä tai kouluttamattomia matalapalkkatyöläisiä. Koulutustaso on alhainen eikä heikon ammattikoulutuksen taso riitä vastaamaan työelämän tarpeisiin. Korkea työttömyys ja matala koulutustaso voivat uhata yhteiskunnan sosiaalista vakautta ja vaarantaa siirtymisen kohti demokratiaa. Nuoret voivat oikeanlaisen tuen avulla vaikuttaa keskeisesti maansa rauhanomaiseen kehitykseen.
Pakolaisapu Myanmarissa
Suomen Pakolaisavun työ Myanmarissa keskittyy 3 pääpilariin:
1. Nuorten taitojen kehittäminen
Suomen Pakolaisapu järjestää lyhyitä ammatillisia ja elämäntaitojen kehittämiskursseja nuorille Kayahin ja Kachinin osavaltioissa parantaakseen heidän työllistettävyyttään.
Pakolaisapu tukee erityisesti heikoimmassa asemassa olevien naisten toimeentuloa järjestämällä käsityötaitokoulutuksia, kuten ompelu- ja ruoanlaittokoulutusta sekä kampaamokursseja. Kurssit sisältävät myös koulutusta ja tukea ihmissuhdetaitojen parantamiseen, työpaikalle siirrettäviin taitoihin, yrittäjyystaitoihin, uraohjaukseen ja harjoittelumahdollisuuksiin.
Pakolaisapu on vuodesta 2016 lähtien tarjonnut Myanmarissa elämäntaitokoulutusta yli 1 900 nuorelle, ja yli 1 700 nuorta on saanut markkinalähtöistä ammattitaitokoulutusta Suomen hallituksen (ulkoministeriö), toimeentulo- ja ruokaturvarahaston (LIFT) ja hätäapurahaston (CERF) rahoituksella.
2. Naisten ja nuorten johtamien paikallisten järjestöjen johtajuuden edistäminen ja organisointivalmiuksien vahvistaminen
Pakolaisapu työskentelee käsi kädessä nuorten ja naisten johtamien järjestöjen kanssa Myanmarin konfliktialueilla edistääkseen paikallisten toimijoiden johtajuutta ja organisatorisia valmiuksia, jotta ne voivat toimittaa osallistavaa humanitaarista suojeluapua Myanmarin heikoimmassa asemassa oleville ihmisille.
3. Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäiseminen ja siihen reagoiminen
Pakolaisapu on tehostanut sukupuoleen perustuvan väkivallan suojelua naisille ja tytöille Kachinin ja Kayahin osavaltioissa lisäämällä sukupuolittuneen väkivallan tietoisuutta yhteisön tasolla, helpottamalla sukupuolittunutta väkivaltaa kohdanneiden pääsyä palveluihin (esim. turvakoteihin, ensiapuun, terveydenhuoltoon, ruokaan, vaatteisiin, turvalliseen majoitukseen, psykososiaaliseen tukeen sekä oikeusapuun ja neuvontaan), pitämällä yhteyttä asiaankuuluviin paikallisiin palveluntarjoajiin sekä tarjoamalla teknisiä ja elämäntaitokoulutuksia naisille ja tytöille.
Projektien yhteenveto
Hätäapua konfliktia pakenemaan joutuneille yhteisöille Kayahin osavaltiossa
Kesto: 12 kuukautta
Aloituspäivä: 1.4.2024
Rahoittaja: Suomen ulkoasianministeriö
Lue lisää työstämme muissa ulkomaan toimintamaissa
Ota yhteyttä:
Päällikkö, humanitaarinen työ ja kansainvälinen rahoitus
massimo.lanciotti(a)pakolaisapu.fi
+358 44 709 5807
#40, Room-101, Myay Nu Street, Myaynigone North Ward,
Sanchaung Township, Yangon
+95 1 379 299
officeygn@refugeecouncil.fi