KUNTAAN SIIRTYVIEN UKRAINALAISTEN TUKI

Pakolaisavun Ridne misto -hankkeessa autamme tilapäistä suojelua saavia ukrainalaisia, joilla on oikeus kunnan tarjoamiin palveluihin. Lisäksi tuemme asiakkaita, jotka ovat jo kunnan palveluiden piirissä. Tarjoamme heille tukea ja tietoa kuntaan siirtymisestä ja arkielämän rakentamisesta Suomessa.

Järjestämme infotilaisuuksia, joissa kerromme ukrainalaisille asiakkaille kuntaan siirtymisestä heidän omalla äidinkielellään. Lisäksi asiakkailla on mahdollisuus varata aika asiantuntijallemme ja saada yksilöllistä ohjausta sekä neuvontaa. Työmme tavoitteena on, että asiakas kykenee itsenäisesti hoitamaan omia asioitaan ja löytämään tarvitsemansa avun.

LISÄTIETOJA:

 

Nataliia Dragan
Asiantuntija, tilapäinen suojelu ja kuntaan siirtyminen
nataliia.dragan(a)pakolaisapu.fi
044 742 9219

Anna Makarenko
Asiantuntija, tilapäinen suojelu ja kuntaan siirtyminen
anna.makarenko(a)pakolaisapu.fi
044 742 9214

Ridne misto -hanke on EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) osarahoittama hanke.

Sininen logo, jossa on EU-lippu ja teksti: Euroopan unionin osarahoittama.

Monikielisen yhteiskuntaorientaation oppimateriaalin kehitys   

Pakolaisavun ja Opetushallituksen yhteisessä hankkeessa päivitämme monikielisen yhteiskuntaorientaation suomenkielisen oppimateriaalin ja muokkaamme sen verkko-oppimateriaalin muotoon. 

Yhteiskuntaorientaatio on omakielinen alkuvaiheen kotoutumista tukeva koulutus, josta on tulossa kunnille lakisääteistä vuonna 2025 uuden kotoutumislain myötä. Tavoitteena on, että maahanmuuttanut saa maahantulon perusteesta riippumatta heti alkuvaiheessa keskeiset perustiedot suomalaisesta yhteiskunnasta sellaisella kielellä, jota hän ymmärtää.

LISÄTIETOJA:

Anni Harmaala
Asiantuntija, yhteiskuntaorientaatio
anni.harmaala(a)pakolaisapu.fi
p. 044 768 9605

Lilli Rasilainen 
Erityisasiantuntija, Opetushallitus 
lilli.rasilainen(a)oph.fi 
p. 0295 331 373

Hanketta rahoittaa EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF).

Sininen logo, jossa on EU-lippu ja teksti: Euroopan unionin osarahoittama.

TUTKIMUS SOTAA PAENNEIDEN UKRAINALAISTEN SOSIAALISESTA KOHEESIOSTA

Selvitämme tilapäistä suojelua saavien Ukrainan kansalaisten sosiaalisia suhteita ja hyvinvointia pääkaupunkiseudulla. Tutkimuksessa selvitämme, miten sotaa paenneiden ukrainanalaisten yhteisön keskinäinen solidaarisuus auttaa sodan ja maastapaon haasteissa. Lisäksi tutkimme yhteisön mahdollisia jännitteitä ja ristiriitoja sekä kokemuksia julkisista palveluista Suomessa. 
 
Tutkimus tehdään, koska haluamme tukea sekä kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan että ukrainalaisten turvallista kotoutumista Ukrainaan. 

Tutkimuksessa hyödynnämme sekä laadullista haastatteluaineistoa että määrällistä kyselyaineistoa. Tutkimuksen tulokset julkaisemme vuoden 2024 loppuun mennessä. 

LISÄTIETOJA:

Markus Himanen
Tutkija, Ukraina-tutkimus
markus.himanen(a)pakolaisapu.fi
p. 044 770 8036

Irina Eteläaho
Assistentti, Ukraina-tutkimus
irina.etelaaho(a)pakolaisapu.fi
p. 044 768 9687

 
Tutkimushanke on Euroopan neuvoston kehityspankin (Council of Europe Development Bank, CEB) rahoittama ja se on käynnissä 1.8.– 30.11.2024.

Sininen logo, jossa on EU-lippu ja teksti: Euroopan unionin osarahoittama.