KotoTeko-finalisti Auroras-verkoston missiona on suomalaisen työelämän moninaisuus ja yhdenvertaisuus 

Suomen Pakolaisapu jakaa tänä vuonna neljännen kerran KotoTeko-tunnustuksen toimintamallille, palvelulle, tuotteelle tai teknologialle, joka innovatiivisella ja inklusiivisella toiminnalla edistää maahanmuuttaneiden kotoutumista ja yhteiskunnan kykyä vastaanottaa tulijoita. Vuoden 2024 valinnassa painopisteenä on erityisesti suomalaisen työelämän yhdenvertaisuuden edistäminen sekä maahanmuuttaneiden työllisyyden vahvistaminen. Finalisteja valittiin kolme, joista yksi on Auroras-verkosto.

Auroras-verkosto on osa Suomen Akateemisten Naisten Liiton (SANL) kotoutumistoimintoja. Yli vuosikymmenen ajan verkoston toiminta on tuonut yhteen eri alojen naisosaajia ja konkreettisesti edistänyt kansainvälisten koulutettujen naisten suomen kielen taitoja sekä työllistymismahdollisuuksia. Auroras järjestää ryhmämuotoista työelämämentorointia, jossa jaetaan tietoa työelämästä, rakennetaan verkostoja ja annetaan vertaistukea naisosaajien kesken. Ryhmissä tuetaan erityisesti oman osaamisen tunnistamista ja kehittämistä, työnhakutaitojen vahvistamista ja työelämäsuomen osaamista. 

Verkoston koordinaattori Jenni Labarthe kertoo tarkemmin Auroras-verkoston toiminnasta näin:

Kuinka verkosto sai alkunsa? Mistä idea syntyi ja mitkä olivat verkoston ensiaskeleet?

Auroras-verkoston koordinaattori Jenni Labarthe. Hymyilevä kasvokuva.”Verkoston idea sai alkunsa 2012 SANL:n hallinnoimasta Luetaan yhdessä -verkostosta, joka järjestää matalan kynnyksen suomen kielen oppimisryhmiä aikuisille kotoutujille vapaaehtoistyönä. 

Verkostossa tunnistettiin tarve tukea räätälöidysti korkeasti koulutettujen naisten kotoutumista ja työelämäpolkuja ryhmämentoroinnin avulla, missä naiset pääsisivät harjoittelemaan työelämän suomea ja vahvistamaan suomalaisessa työelämässä tarvittavia taitoja.

Toiminta pyöri useamman vuoden ajan hankerahoituksella sekä myös yhden vuoden pelkästään vapaaehtoisten aktiivien vetämänä. Vuonna 2023 verkostomme sai jatkuvan rahoituksen STEA:lta, ja olemme tämän ansioista päässeet kehittämään, hiomaan ja laajentamaan mentorointikonseptiamme valtakunnallisesti.”

Kuinka verkosto käytännössä tukee maahanmuuttaneiden kotoutumista? Entä heidän työllisyyttään?

”Verkostomme tukee Suomeen muuttaneiden koulutettujen naisten suomen kielen oppimista, urakehitystä ja työllistymistä osaamista vastaaviin tehtäviin tarjoamalla heille maksutonta suomenkielistä työelämämentorointia. Ryhmämuotoinen mentorointimme ja sen ohessa järjestettävät verkostotapahtumat tarjoavat työelämäteemaisten keskustelujen lisäksi naisille vertaistukea ja mahdollisuuksia työelämäverkostojen rakentamiseen. Laajempana missionamme on tukea monensuuntaista kotoutumista ja suomalaisen työelämän moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta.  

Toimintamallimme keskittyy kolmen osa-alueen ympärille: työelämätietojen ja -taitojen vahvistaminen, verkostojen rakentaminen ja työelämän suomen kielen taidon kehittäminen. Nämä kolme osa-aluetta toimivat suunnittelun ja toteutuksen suuntaviivoina kaikessa toiminnassamme. Suomen kielen sanaston ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen tapahtuu sisäänrakennetusti kaikessa verkostomme toiminnassa.”  

Auroras-verkoston osallistujia pöydän ääressä.

Millaisia suunnitelmia ja tavoitteita verkostolla on tulevaisuudessa?  

”Haluamme laajentaa edelleen toimintaamme tulevien vuosien aikana sekä monipuolistaa tarjontaamme erilaisiin tarpeisiin vastaten. Viime keväänä pilotoimme uutta ryhmämallia matalammalle kielitaitotasolle. Tavoitteenamme on myös osallistaa yhä enemmän aktoreitamme ja kehittää niin sanottua ”aktorialumni”-toimintaa, missä ryhmän käyneet ja omalla työelämäpolulla edenneet naiset voivat ryhtyä mentoreiksi tai vierailla ryhmissä kokemusasiantuntijan roolissa.

Haluamme lisäksi tarjota yrityksille erilaisia mahdollisuuksia kumppanuuteen kansainvälisten osaajien tavoittamiseksi ja sitouttamiseksi ja koko työyhteisön monimuotoisuusvalmiuksien tukemiseksi.” 

Tutustu lisää Auroras-verkoston toimintaan heidän verkkosivuiltaan

KotoTeko 2024 -tunnustus jaetaan torstaina 14.11. Turussa kotoutumisen valtakunnallisen Integration 2024 -tapahtuman iltatilaisuuden yhteydessä. Lue lisää tapahtumasta osoitteesta Integration 2024 | Kotoutuminen. 

Lisätietoja:  

Auroras-verkosto 
Jenni Labarthe
jenni.labarthe(a)auroras.fi,
p. 050 324 3189 

Suomen Pakolaisapu 
Kaisa Kannuksela, kotimaan ohjelmajohtaja
kaisa.kannuksela(a)pakolaisapu.fi
p. 044 742 9213