YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi tapasi järjestötoimijoita – keskustelun keskiössä Suomen maahanmuuttopolitiikka ja suojaa tarvitsevien ihmisten oikeudet

YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi tapaamassa Suomen järjestötoimijoita

YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi tapasi Suomen vierailullaan järjestötoimijoita Suomen Pakolaisavun järjestämässä tilaisuudessa torstaina 19.9. Pakolaispäävaltuutettu ja järjestöt kävivät tärkeää keskustelua Suomen maahanmuuttopolitiikasta, rajalaista sekä kansalaisjärjestöjen roolista.

Päävaltuutettu Grandi toi esiin kansalaisjärjestöjen tärkeän roolin pakenemaan joutuneiden ihmisten oikeuksien puolustajana. Grandi kiitti tilaisuudessa paikalla olleita järjestöjä näiden sekä Suomessa että maailmalla tekemästä merkittävästä työstä.

Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen toi aloituspuheessaan esiin Suomessa tapahtuneen paradigman muutoksen. Tämänhetkiset poliittiset päätökset ja yleinen ilmapiiri pakolaisia ja siirtolaisia kohtaan ovat selvästi kiristyneet.

– Suomi, joka tunnetaan vahvana oikeusvaltiona ja ihmisoikeuksien puolustajana, on siirtynyt vakavan muutoksen tielle. Yhtäkkiä Suomi osallistuu aktiivisesti keskusteluihin, joissa kyseenalaistetaan kansainvälisten ihmisoikeussopimusten merkitys. Tämä vaikuttaa väistämättä siihen, miten Suomi koetaan kansainvälisenä toimijana ja millaista tietä olemme viitoittamassa muille maille.

Lehtinen toi myös esiin itärajan tilanteen ja rajalain. Oikeus hakea turvapaikkaa on nyt kyseenalaistettu ja asetettu vastakkain kansallisen turvallisuuden kanssa.

– Turvallisuus on tärkeä asia. Erityisesti pakenemaan joutuneet tietävät tämän. Kaksi vuotta sitten käännytyslaki ei olisi tullut kysymykseenkään – mutta nyt olemme tässä, todella huolissamme suojelua tarvitsevista ihmisistä ja heidän oikeuksistaan saada turvaa, Lehtinen tiivistää.

Päävaltuutettu Grandia olivat tapaamassa Amnesty, IOM, Kirkon Ulkomaanapu, Pakolaisneuvonta, Suomen YK-liitto ja Suomen Punainen Risti. Pakolaisapu kiittää lämpimästi päävaltuutettua tapaamisesta ja UNHCR:ää hyvästä yhteistyöstä

YK:n pakolaisasiain päävaltuutettu Filippo Grandi kiittää suomalaisia järjestöjä heidän työstään