Janina ja Oona tukevat maahanmuuttaneita työnhaun eri vaiheissa

Nainen katsoo kameraan ja hymyilee.

Sauma-työelämävalmennuksia järjestetään neljästi vuodessa. Sauman asiantuntijat vastaavat kurssien toteutuksen lisäksi työnantajayhteistyöstä, asiakashankinnasta ja vapaaehtoisten mentoreiden koordinoinnista. 

Pakolaisavun Sauma-työelämävalmennus käynnistyi vuonna 2019. Se tuo yhteen työnantajia ja maahanmuuttaneita työnhakijoita. Sauman asiantuntijoina työskentelevien Janina Vesalan ja Oona Timosen mukaan paletissa on monta osaa: työnantajayhteistyö, mentoreiden koordinointi ja kurssien markkinointi sekä tietysti itse kurssien toteutus.  

Työvuoden kulkua rytmittävät neljä kertaa vuodessa järjestettävät kurssit ja niiden pohjalta aikataulutetaan vuoden työt. Kursseja varten tehtävä asiakashankinta on iso ponnistus. Siihen liittyy muun muassa mainostamista somessa, sidosryhmäyhteistyö sekä potentiaalisille asiakkaille esittäytymistä.  

”Sauma tekee yhteistyötä TE-palveluiden kanssa ja sinne lähetetään ohjaaville tahoille tietoa kurssista. Käydään esittäytymässä eri paikoissa ohjaajille sekä paikoissa, joissa on potentiaalisia asiakkaita, kuten Eiran aikuislukiossa. Lisäksi ollaan aktiivisia Facebook-ryhmissä, joissa on maahanmuuttaneita”, Oona kertoo. 

Lisäksi kurssin jälkeen on neljän kuukauden seuranta-aika kurssille osallistuneille, jonka aikana kurssilaisia tuetaan työn aloituksessa sekä mahdollisesti työnhaun jatkamisessa. 

Janina ja Oona tekevät töitä tiiviisti yhdessä ja työparilta saa tarvittaessa tukea.  

”Tämä on parityötä. Hauskaa, kun on toiset aivot mukana”, Janina kertoo. 

Työnhakupajoissa lähetetään ahkerasti työhakemuksia

Kursseille osallistuu noin 15-20 valmennettavaa. Toiminnan jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että jokaiselle kurssille saadaan tietty määrä osallistujia. Viime vuonna 60 % kurssin suorittaneista työllistyi.  

Janinan ja Oonan mukaan isossa osassa kursseja on työnhakutaitojen harjoittelu eli ansioluettelon ja hakemuksen tekeminen. Työnhakupajoissa ensin tehdään cv ja työhakemus, minkä jälkeen lähdetään konkreettisesti hakemaan töitä. 

Kuva on otettu lasin läpi huoneen ulkopuolelta. Huoneessa on kaksi henkilöä. Toinen on selin kameraan ja toinen istuu tietokoneen ääressä kameraa kohti. Hän hymyilee ja katsoo selin kameraan päin istuvaa henkilöä.
Sauman työnhakupajoissa työelämämentorit avustavat kurssilaisia työnhaussa.

”Se on pidetyin osuus, koska se on niin konkreettista”, Oona sanoo.  

Lisäksi tukea tarvitaan työpaikkailmoitusten tulkitsemisessa. Niissä on usein kryptisiä ilmaisuja, joita voi olla hankala ymmärtää, vaikka suomea osaisikin. 

”Työnhakusivustot ovat kaikkea muuta kuin selkokielisiä. Hakemuksessa eteneminen vaatii myös kohtuullisia digitaitoja. Moni ei ymmärrä, mitä ilmoituksissa vaaditaan”, Oona kertoo. 

Lisäksi käydään läpi työsuhteeseen liittyviä käytännön asioita, kuten työsopimuksia ja perehdytystä.  

Yhteistyötä työnantajien kanssa 

Sauma- työelämävalmennus tekee yhteistyötä myös yritysten kanssa. Tavoitteena on, että kurssilaisten olisi mahdollista työllistyä niihin. Yksi yhteistyökumppaneista on esimerkiksi Ikea, joka on Pakolaisavun pitkäaikainen kumppani. 

”Haetaan mahdollisimman sitoutuneita yhteistyökumppaneita, jotka työllistäisivät mahdollisimman hyvin”, Janina kertoo.  

Yhteistyö jatkuu myös kurssin päätyttyä ja työntekijän ja työnantajan tukena ollaan myös työn aloituksessa.  

”Tuki ei katkea. Tämä erottaa kurssimme muista kursseista, joissa tuki usein loppuu siihen, kun hakija saa työpaikan”, Oona kertoo.  

Työelämämentorina toimiminen on antoisaa 

Sauman työnhakupajoissa työnhakijoiden tukena on työelämämentoreita. Työelämämentorit ovat Pakolaisavun kouluttamia vapaaehtoisia, jotka tukevat työelämävalmennukseen osallistuvia. Mentori auttaa konkreettisesti maahanmuuttaneita työnhaussa. 

Mentoreita pyritään saamaan kursseille yhtä paljon kuin työnhakijoita. Osa tekee myös muita vapaaehtoistöitä. 

”On vanhempia ja nuorempia ja monilla eri taustoilla”, Oona kertoo. 

Yksi työelämämentoreista on Helsingissä asuva Joonas. Hän on mukana toista kertaa Sauman työnhakukurssilla. 

”Lähdin työelämämentoriksi, koska tuli sellainen olo, että haluan auttaa ja minulla on voimavaroja. Koin, että tämä voisi olla minulle paras väylä auttaa.” 

Joonas on nauttinut työelämämentorina toimimisesta. 

”Ihmiset ovat hauskoja ja mielenkiintoisia. On ollut silmiä avartavaa sitäkin kautta, että on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin. Työnhaku on erilaista pakolaisen kuin valtaväestöön kuuluvan kannalta. Haasteita aiheuttavat muun muassa kielitaito ja koulutuksen validointi ilman todistuksia. ” 

Hän rohkaisee muitakin lähtemään työelämämentoreiksi. 

”Ei kannata jännittää, sillä ohjaajilta saa paljon tukea. Ei tarvitse olla superihminen, vaan perustiedot riittävät.” 

Parasta on onnistumisten jakaminen 

Mukavinta työssä ovat Janinan ja Oonan mielestä kurssilaiset.  

”Parasta on, kun kurssilaiset pääsevät eteenpäin tai saavat työpaikan. Silloin näkee konkreettisesti oman työn jäljen”, Oona kertoo. 

Janina on samoilla linjoilla. 

”Parasta ovat ihmiskohtaamiset ja se, kun kuulee ensimmäisistä kurssilaisten työhaastatteluista. Ilon jakaminen on antoisaa kurssilaisten kanssa.” 

Lisäksi he kehuvat sitoutuneita mentoreita, jotka selvästi nauttivat kurssilaisten auttamisesta.  

”On ihanaa nähdä työelämämentoreiden omistautumista. Työnhakupajoissa on hyvä tekemisen meininki”, Janina summaa. 

Lue lisää Sauman toiminnasta ja työelämämentorina toimimisesta: Sauma-työelämävalmennus – Suomen Pakolaisapu