Suomen Pakolaisapu on julkaissut uuden tutkimusraportin pakenemaan joutuneiden ukrainalaisten sosiaalisesta yhteenkuuluvuudesta pääkaupunkiseudulla. Raportti osoittaa, että tutkimukseen osallistuneet ukrainalaispakolaiset ovat kotoutuneet Suomeen, mutta monet kohtaavat edelleen esteitä erityisesti työmarkkinoilla ja kielitaidon kehittämisessä.
Tutkimus tarkastelee sosiaalisen yhteenkuuluvuuden eri näkökulmia, kuten luottamusta, tasa-arvoa, kansalaisosallistumista ja solidaarisuutta. Tutkimusaineisto koostui 20 ukrainalaisen kanssa toteutetuista syvähaastatteluista sekä kyselytutkimuksesta, johon osallistui 174 ukrainalaista. Tulosten mukaan 38 % tutkimukseen osallistuneista koki vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta muihin Suomessa asuviin ukrainalaisiin ja 66 % oli solminut ystävyyssuhteita suomalaisten kanssa.
Työmarkkinoilla haasteita ja riski hyväksikäytöstä
Vaikka monet ukrainalaiset panostavat suomen kielen oppimiseen ja suomalaisen tutkinnon hankkimiseen, työllistymismahdollisuudet ovat silti rajalliset. Tutkimuksen mukaan tilapäisen oleskeluluvan umpeutuminen, vaikea työmarkkinatilanne ja aikaisempien tutkintojen tunnustamisen haasteet voivat lisätä riskiä työelämän hyväksikäyttötilanteisiin.
Kielitaito ja tutkintojen tunnustaminen keskeisiä kotoutumisen edistämisessä
Tutkimus korostaa, että tietoisuuden lisääminen saatavilla olevista palveluista ja työmarkkinoiden parempi tukeminen ovat avainasemassa ukrainalaisten kotoutumisen edistämisessä. Erityisesti kielikoulutuksen ja aiemman osaamisen tunnustamisen kehittäminen voi parantaa työllistymistä ja lisätä pakolaisten mahdollisuuksia osallistua täysipainoisesti suomalaiseen yhteiskuntaan.
Tutkimuksen perusteella on selvää, että ukrainalaispakolaisten sosiaalinen yhteenkuuluvuus on kehittynyt myönteisesti, mutta kotoutumisen haasteet on ratkaistava, jotta he voivat rakentaa vakaata tulevaisuutta Suomessa.
Tutkimus on ladattavissa täältä.
Tutkimuksen rahoitti Euroopan neuvoston kehityspankki (Council of Europe Development Bank, CEB), ja se toteutettiin aikavälillä 1.8.–30.11.2024.
Lisätietoja:
Ben Malinen
Rahoitus- ja koheesiojohtaja
ben.malinen(a)pakolaisapu.fi
p. 044 761 3721
