Autamme maahanmuuttaneita naisia työllistymään uudessa Omalle uralle -hankkeessa

Suomen Pakolaisavun Omalle uralle -hankkeen asiantuntijat tarjoavat maahanmuuttaneille naisille tietoa ja tukea, minkä avulla he voivat löytää oikeiden palveluiden äärelle ja luoda oman urapolkunsa. Tukea on saatavilla esimerkiksi työnhakuun, opiskeluun tai arkielämän asioihin uudessa yhteiskunnassa. Omalle uralle -hanke käynnistyi huhtikuussa 2024. 

Asiantuntijamme Dunia Al-hilali, Farhia Nur ja Farah Ghahramani tarjoavat matalan kynnyksen neuvontaa arjen asioihin huomioiden yksilölliset tarpeet sekä omakielisyyden. Neuvonta on luottamuksellista sekä täysin ilmaista, ja sitä on saatavilla suomeksi, englanniksi, arabiaksi, kurdiksi (sorani), somaliksi, dariksi ja farsiksi.  

Maahanmuuttaneet ja erityisesti pakolaistaustaiset naiset jäävät herkästi työelämän ulkopuolelle, sillä olemassa olevat palvelut eivät vastaa riittävästi heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa. Asiantuntijoidemme tavoitteena on luoda malli toiminnasta myös muiden kohderyhmää kohtaavien ammattilaisten käyttöön. Käytännössä toiminta on esimerkiksi yksilö- ja vertaisryhmäohjausta. 

“On tärkeää, että naiset voimaantuvat yksilötasolla ja ymmärtävät, että he voivat ottaa osaamisensa ja kokemuksensa käyttöön hyvin erilaisissa ympäristöissä”, asiantuntijamme painottavat. 

Muuttuvat palvelut vaativat ajantasaista tietoa ja neuvontaa 

Dunia ja Farhia kertovat työn olevan joka päivä erilaista. Asiantuntijamme suunnittelevat ohjauksensa aina yksilöllisesti, räätälöiden sen asiakkaan ja hänen perheensä tarpeisiin. Tavoitteena on erityisesti innostaa, inspiroida ja motivoida työn sekä opiskelun äärelle, mikä tukee samalla kokonaisvaltaisesti kotoutumista.  

Joskus tapaamisia järjestetään useita ennen kuin päästään työllisyyteen, sillä asiakkaiden lähtökohdat ovat hyvin erilaisia. Ajatus työstä voi tuntua etäiseltä, jos elämän muut osa-alueet kaipaavat ensisijaisesti tukea.  

”On tärkeää saavuttaa ensin turvallinen ilmapiiri ja luottamus, jotta voidaan ratkoa yhdessä arjen haasteita. Monesti tässä kohtaa työmme on niin sanotusti tulipalojen sammuttamista eli korjaavaa, vaikka ihanteellista olisi päästä tekemään myös ennaltaehkäisevää työtä”, Dunia sekä Farhia kertovat toisiaan täydentäen. 

Tällä hetkellä 1.1.2025 voimaan tuleva TE-palvelut 2024-uudistus asettaa niin järjestöt, viranomaiset kuin kunnatkin uuden eteen. Vielä on epäselvyyttä siitä, miten työllisyyspalvelut tulevaisuudessa järjestyvät, kun ne siirretään kunnille. Tärkeää on varmistaa se, etteivät maahanmuuttaneet naiset jää muutoksien myötä näiden palveluiden ulkopuolelle. Uudistus korostaakin sitä, kuinka tärkeää asiantuntijoidemme yhteistyö viranomaisten, kuntien ja muiden ulkomaalaistaustaisia asiakkaita kohtaavien tahojen kanssa on. 

Dunia kuvailee, kuinka työllistymisen haasteet näkyvät käytännössä esimerkiksi niin, että eräs asiakas oli tehnyt jopa 1 600 työhakemusta vuoden aikana ja jäi tästä huolimatta ilman työpaikkaa. 

”Yritämme pysyä mahdollisimman hyvin kärryillä ja otamme aktiivisesti selvää muutoksista. Olemme huomanneet, että asiakkaamme jäävät yhä tukiverkkojen ulkopuolelle, mikä vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Myös tutkimukset tukevat tätä kokemustamme pahoinvoinnin lisääntymisestä, kun tarvittava tuki puuttuu”, Farhia kertoo. 

Omakielisyys auttaa alkuun uudessa ympäristössä

Asiantuntija Farhia Nur katsoo hymyillen kameraan.

Maahanmuuttaneilla naisilla on monesti erityisen paljon kannettavanaan: perheen ja lasten hyvinvointi, opiskelu, uusi kieli ja urapolku. Osalla saattaa olla lisäksi huomattava traumatausta ja pelkoa viranomaisia kohtaan. 

”Ihmisen kantokyky on kuitenkin rajallinen, ja jos kaikki aivokapasiteetti menee siihen, että yrittää vain selviytyä, niin ei ole mahdollisuutta oppia esimerkiksi uutta kieltä”, Farhia tuo esille. 

Toisinaan myös tulkin kanssa asiointi saattaa jättää erilaisten työnhakuun liittyvien prosessien sisäistämisen puolitiehen. Tulkin osaamisalueeseen ei välttämättä sisälly erityisesti työntekijän etuudet, oikeudet tai velvollisuudet, jolloin tulkkaaminen yksin ei riitä ja asiakas voi jäädä ilman tilanteelleen tärkeää tietoa. Tässä asiantuntijoidemme työ on toimia ikään kuin sillanrakentajina kaikkien osapuolten välillä.

Asiantuntijoidemme tarjoama tuki on otettu positiivisesti vastaan, kun luottamusta rakennetaan asiakkaiden kanssa omakielisesti ja heidän tarpeensa huomioiden.  

”Asiakkaalle tulee tärkeä kokemus siitä, että tämä henkilö on minun puolellani”, Dunia kuvailee.

Naisten hyvinvointia ja toimijuutta tuetaan askel kerrallaan 

Asiantuntija Dunia Al-hilali katsoo hymyillen kameraan.

Dunia ja Farhia kertovat, kuinka molempia motivoi työskentely itselle tärkeiden arvojen parissa. Pakolaisavulla he ovat päässeet toteuttamaan omaa asiantuntijuuttaan asiakaslähtöisesti ja konkreettisesti. 

”Parhaita hetkiä ovat ne, kun saa huomata asiakkaiden onnistumisia ja pieniä askelia eteenpäin. Saamme paljon kiitosta työstämme, mutta haluamme korostaa sitä, kuinka asiakkaat ovat itse päässeet saavutuksiinsa”, Farhia kertoo. 

Myös Dunian mieleen on painunut erityisesti asiakkaiden kiitollisuus:

”Jokainen asiakas on erilainen ja tarvitsee yksilöllistä tukea. Välillä tuntuu, että jo pelkästään henkisen tuen tarjoaminen on hyvin merkityksellistä. Jotkut ovatkin todenneet: ”Missä te olette olleet kaiken tämän ajan!”. 

 

Kaipaatko tietoa työ- ja opiskelumahdollisuuksista? Haluaisitko päästä hyödyntämään osaamistasi? Pohditko, kuinka päästä osaksi suomalaista yhteiskuntaa? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme matalalla kynnyksellä:

Dunia Al-hilali
Asiantuntija, naisten työllisyys
(arabia, suomi, englanti)
dunia.al-hilali(a)pakolaisapu.fi
p. 044 768 9607 

Farhia Nur
Asiantuntija, naisten työllisyys
(somali, suomi, englanti)
farhia.nur(a)pakolaisapu.fi
p. 044 768 9609 

Farah Ghahramani
Asiantuntija, naisten työllisyys
(farsi, dari, kurdi sorani, suomi, englanti)
farah.ghahramani(a)pakolaisapu.fi
p. 044 768 9608 

Omalle uralle -hanke on Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) osarahoittama hanke.  

Lisätietoja Työllisyyspalveluiden muutoksesta: 

 TE-palvelut 2024 -uudistus – Työ- ja elinkeinoministeriö