Nataliia ja Anna auttavat ukrainalaisia kuntaan siirtymisessä

Suomen Pakolaisapu on käynnistänyt elokuussa 2024 Ridne misto -hankkeen, jossa tarjoamme neuvontaa ukrainalaisille kuntaan siirtymisessä. Toimintamme tarkoituksena on jakaa luotettavaa, ajankohtaista ja käytännöllistä tietoa kuntaan siirtymisen eri vaiheista sekä kertoa muutoksista ja eduista, joita kuntapaikalle siirtyjä saa. 

Ukrainan sotaa pakeneville on keväästä 2022 asti tarjottu tilapäistä suojelua, mikä tarkoittaa määräaikaista, vähintään vuoden kestävää oleskelulupaa. Tilapäistä suojelua saaneilla on oikeus hakea kotikuntaa erilaisin kriteerein. Asiantuntijamme Nataliia Dragan ja Anna Makarenko pyrkivät tavoittamaan tilapäisen suojelun statuksella olevia ukrainalaisia ja saamaan heidät hankkeen toiminnan piiriin.

Käytännössä Nataliia ja Anna järjestävät infotilaisuuksia sekä henkilökohtaista ja omakielistä neuvontaa. Asiantuntijoidemme puoleen voivat kääntyä myös kaikki ammattilaiset, jotka työssään kohtaavat ukrainalaisia ja tarvitsevat neuvontaa.  

Palvelu on maksutonta ja sitä on saatavilla suomeksi, englanniksi, ukrainaksi ja venäjäksi. Asiantuntijamme tarjoavat yksilöohjausta esimerkiksi Kelan hakemuksien täyttämisessä, pankkiasioissa ja opiskeluun tai asumiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi he auttavat kommunikoinnissa eri viranomaisten kanssa.

Kahdessa kuukaudessa neuvoimme ukrainalaisia yli tavoitteiden 

Tarve Ridne miston palveluille tunnistettiin nopeasti, sillä jo kahdessa kuukaudessa käynnistymisestä Anna ja Nataliia olivat neuvoneet asiakkaita reilusti yli tavoitteiden.

Asiantuntija, Nataliia Dragan katsoo kameraan ja hymyilee.

Käytännössä huomattiin esimerkiksi se, että osa kuntaan siirtyneistä oli yhä kirjoilla vastaanottokeskuksissa, minkä vuoksi he eivät olleet päässeet kunnan palveluiden piiriin.

Nataliia ja Anna tekevät yhteistyötä eri viranomaistahojen kanssa ja päivittävät aktiivisesti asiantuntijuuttaan, jotta apu olisi mahdollisimman ajankohtaista.  

”Järjestelmät ja ohjeistukset muuttuvat jatkuvasti, joten on tärkeää pysyä muutoksessa mukana. Esimerkiksi tilapäisen suojelun status on väliaikainen ja oikeuttaa erilaisiin etuuksiin, kuin toisenlaiset oleskeluluvat. Joskus viranomaisetkin saattavat tehdä virheellisiä etuuspäätöksiä, mikä osoittaa yhteistyömme tarpeellisuuden”, Anna ja Nataliia toteavat yhteisesti.

Autamme laajasti arjen erilaisissa kysymyksissä 

Vaikka toiminnan pääasiallinen tavoite on auttaa kuntaan siirtymisessä, Nataliia ja Anna kokevat tärkeäksi tukea asiakkaidensa kokonaistilannetta. He haluavat mahdollistaa ukrainalaisille oman toimijuuden, ja sen myötä työnteon, opiskelun sekä itsenäisen pärjäämisen uudessa arjessa.

Asiantuntija, Anna Makarenko katsoo kameraan ja hymyilee.

”Esimerkiksi, kun autamme asiakasta avaamaan pankkitilin, se voi herättää monia muitakin käytännön kysymyksiä. Olemme huomanneet, kuinka tyytyväisiä asiakkaamme tällöin ovat, kun heidän ei tarvitse etsiä näihin uusiin kysymyksiin vastauksia useilta eri tahoilta”, Anna ja Nataliia kertovat. 

Nataliian mukaan hankkeen toiminnan tärkeys tulee esille erityisesti siinä, että heillä on mahdollisuus olla asiakkaan mukana fyysisesti eri tilanteissa. Asiantuntijamme kokevat hyvin merkityksellisenä, että he voivat tarjota sellaista apua, joka kulkee asiakkaan mukana virastosta toiseen. Tällöin he voivat kartoittaa kokonaistilanteen paremmin ja myös ennakoida tulevia tarpeita. 

“Asiakkaat ovat iloisia, kun vastaukset tarjotaan yhdestä ja samasta paikasta ja vielä omakielisesti”, Anna kertoo.

Anna sekä Nataliia ovat molemmat muuttaneet Suomeen Ukrainasta ja käyneet samankaltaisia vaiheita läpi kuin monet heidän nykyiset asiakkaansa. He kokevatkin sen arvokkaana etuna tässä ihmisläheisessä työssä. Oman kokemuksensa myötä heillä on erityinen mahdollisuus myös korostaa tulevaisuuden positiivisia näkymiä ja antaa henkistä tukea asiakkailleen.

”Näemme, kuinka asiakkaan elämä muuttuu paremmaksi ja se tuntuu palkitsevalta”, Nataliia kuvailee.

Yhteistyöllä voimme saavuttaa yhä enemmän hyvinvointia

Tulevaisuudessa Nataliia ja Anna toivovat yhteistyön merkityksen avautuvan selkeämmin eri sidosryhmille:  

”Olemme huomanneet, että joskus kunnissa saattaa olla sellainen käsitys, että palveluille ei ole tarvetta, jos niihin ei osallistu tarpeeksi väkeä. Avuntarve voi siis jäädä helposti piiloon, jos palveluiden äärelle ei yksinkertaisesti löydetä. 

Asiantuntijuudella, toimivalla yhteistyöllä, avoimuudella ja infotilaisuuksilla Nataliia ja Anna ratkovat tätä haastetta. 

Tarvitsetko neuvontaa kuntaan siirtymisessä? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme:

Nataliia Dragan
Asiantuntija, tilapäinen suojelu ja kuntaan siirtyminen
nataliia.dragan(a)pakolaisapu.fi
p. 044 742 9219 (puhelut) 

Anna Makarenko  
Asiantuntija, tilapäinen suojelu ja kuntaan siirtyminen 
anna.makarenko(a)pakolaisapu.fi 
P. 044 742 9214 (puhelut, tekstiviestit, WhatsApp)  

Ridne misto -hanke on EU:n Turvapaikka- maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) osarahoittama hanke. 

Lue lisää tilapäisestä suojelusta ja kotikunnasta maahanmuuttoviraston sivuilta: 

https://migri.fi/tilapainen-suojelu 

https://migri.fi/kotikunta 

EU:n osarahoittama-logo