Suomen Pakolaisapu tarjoaa konkreettista tukea kunniaan liittyvää väkivaltaa sekä muuta lähisuhdeväkivaltaa kokeville

Käynnistimme keväällä 2024 Irada-hankkeen, jossa tarjoamme tukea kunniaan liittyvää väkivaltaa sekä muuta lähisuhdeväkivaltaa kokeville. Toiminnan tavoitteena on parantaa väkivallan uhriksi joutuneiden ulkomaalaistaustaisten henkilöiden turvallisuutta ja oikeuksia.

Osana toimintaa lisätään uhrien tietoisuutta aiheesta ja sen tukipalveluista heidän omalla äidinkielellään. Pakolaisavun väkivaltatyön asiantuntijat tarjoavat yksilöllistä palveluneuvontaa ja vahvistavat viranomaisten kykyjä tunnistaa, ehkäistä ja käsitellä kunniaan liittyvää väkivaltaa.

Asiantuntijat Ala Saeed ja Fathi Osman korostavat, että laadukasta ja ammattimaista asiakastyötä on tärkeää tehdä samalla inhimillisesti.

“Palveluissa tulee olla matala kynnys ja apua tulee tarjota ihmisen tunnekielellä. Äidinkielellä asioiminen mahdollistaa syvemmän luottamuksen ja vastavuoroisuuden. Asiakkaan toimijuus otetaan huomioon paremmin, kun keskustellaan yhdessä eikä niin sanotusti ylhäältä alaspäin.”

Eräs neuvontaa saanut henkilö totesikin Alalle: ”Kun sinä puhut arabiaa, on helpompaa kertoa kaikesta”. Hankkeessa neuvontaa tarjotaan suomeksi, englanniksi, arabiaksi, kurdiksi ja somaliksi.

Ala ja Fathi toimivat tarvittaessa asiakkaiden rinnallakulkijoina palveluihin sekä kouluttavat yhteisöohjaajia, jotka voivat tarjota omassa lähipiirissään tai työyhteisössään oikeaa tietoa sekä tukea liittyen erilaisiin lähisuhdeväkivallan muotoihin.

Tärkeässä osassa on myös ennakkoluulojen kitkeminen sekä viranomaistyön vahvistaminen tulevaisuudessa. Fathi korostaa erityisesti ennaltaehkäisevän työn merkitystä:

”Tarvittaisiin enemmän resursseja sekä yhteistyötä eri toimijoiden välille ja viranomaisten täytyisi pyrkiä hahmottamaan asiakkaan kokonaisvaltainen tilanne selkeämmin. Pelkoa viranomaisia kohtaan tulisi purkaa.”

Ala ja Fathi tuovat esille, kuinka tärkeää on varmistaa tuen jatkuminen erityisesti silloin, kun viranomaispalvelun virallinen tuki päättyy.

”Ihmiset jäävät helposti yksin kesken prosessin, kun ei ymmärretä ilmiön laajuutta yksilön elämässä, ja palvelut ovat hyvin pirstaloituneita. Asiakkaan tilanne pitäisi arvioida pitkällä aikavälillä”, asiantuntijat toteavat yhteisesti.

Matalan kynnyksen palvelut ovat elintärkeitä

Kunniaan liittyvää väkivaltaa on ollut olemassa eri muodoissa läpi historian kaikkialla maailmassa. Se on näkyvissä erityisesti yhteisöissä, joissa perheen tai suvun kunnian nähdään määrittyvän jäsentensä käytöksen kautta. Yleisesti vääränlainen käytös on liitetty herkemmin tyttöihin ja naisiin, mutta kunniaan liittyvä väkivalta ei ole sidoksissa sukupuoleen, etnisyyteen tai uskontoon.

Suomessa lähisuhdeväkivalta jää monesti raportoimatta, vaikka luvut ovatkin korkeita. Erityisesti kunniaan liittyvistä tapauksista ei ole vielä saatavilla tarpeeksi luotettavaa tilastointia. Ihmisoikeusliiton selvityksen mukaan tähän voi vaikuttaa se, että viranomaiset eivät usein tunnista motiivia, uhri ei miellä joutuneensa rikoksen kohteeksi tai luottamus viranomaisia kohtaan on vähäistä. Lisäksi asian eteenpäin vieminen oikeusjärjestelmässä on puutteellista. Ala ja Fathi ovat huomanneet nämä kunniaan liittyvään väkivaltaan sisältyvät erityispiirteet myös omassa työssään ja tästä syystä korostavatkin viranomaistyön vahvistamisen merkitystä.

Maahanmuuttaneet naiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, sillä uudessa kotimaassa oikean tiedon sekä palveluiden äärelle pääseminen voi olla haastavaa. Lisäksi ennakkoluuloiset ja yksinkertaistavat käsitykset kunniaan liittyvästä väkivallasta heijastuvat tarjottavien palveluiden laadussa.

“Meistä on tärkeää tehdä töitä sen eteen, että voimme mahdollistaa naisille oman toimijuuden ja yhteiskunnallisen osallistumisen. Olemme nähneet, kuinka tärkeää asiakkaillemme on ymmärtää omat oikeutensa sekä mahdollisuutensa toimia uudessa ympäristössään. Se vaikuttaa merkittävästi myös koko perheen hyvinvointiin”, Ala ja Fathi tiivistävät.

Jos tarvitset luottamuksellista apua tai neuvontaa kunniaan liittyvän väkivallan kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme:

Ala Saeed
Asiantuntija, kunniaan liittyvä väkivalta ja tukihenkilötoiminta, 044 768 8601, ala.saeed(at)pakolaisapu.fi

Fathi Osman
Asiantuntija, kunniaan liittyvä väkivalta ja kouluttaminen, 044 768 9606, fathi.osman(at)pakolaisapu.fi

Irada-hanke on Euroopan unionin ja sisäisen turvallisuuden rahaston osarahoittama.

 

Lähteet:

Aapakallio, Johanna (2024). Kunniaan liittyvä väkivalta, Suositeltavat ja kriittiset termit. Kunniaan-liittyva-vakivalta-Suositeltavat-ja-kriittiset-termit.pdf (soputila.fi)

Ihmisoikeusliitto. Mitä kunniaan liittyvä väkivalta on? Kunniaan liittyvä väkivalta – Ihmisoikeusliitto

Hansen & Sams & Jäppinen & Latvala (2016) Kunniakäsitykset ja väkivalta. Selvitys kunniaan liittyvästä väkivallasta ja siihen puuttumisesta Suomessa.Kunniakäsitykset-ja-väkivalta_B5_netti-002.pdf (ihmisoikeusliitto.fi)

Rikosuhripäivystys. Kunniaan liittyvä väkivalta.Kunniaan liittyvä väkivalta – Rikosuhripäivystys (riku.fi)

Eurooppa-neuvosto. EU:n toimenpiteet naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. EU:n toimenpiteet naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi – Consilium (europa.eu)

Tilastokeskus, sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta. Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta | Tilastokeskus (stat.fi)

THL, tilastoraportti, sivu 20 (2023). Lähisuhdeväkivalta 2021 Suurin osa lähisuhdeväkivallan uhreista on edelleen naisia tai tyttöjä, seksuaaliväkivallan uhreilla usein myös aiempia väkivaltakokemuksia (julkari.fi)