KotoTeko-finalisti Youpret-sovellus tuo tulkkauspalvelut vaivattomasti saataville ja mullistaa vuorovaikutuksen 

Suomen Pakolaisapu jakaa tänä vuonna neljännen kerran KotoTeko-tunnustuksen toimintamallille, palvelulle, tuotteelle tai teknologialle, joka innovatiivisella ja inklusiivisella toiminnalla edistää maahanmuuttaneiden kotoutumista ja yhteiskunnan kykyä vastaanottaa tulijoita. Vuoden 2024 valinnassa painopisteenä on erityisesti suomalaisen työelämän yhdenvertaisuuden edistäminen sekä maahanmuuttaneiden työllisyyden vahvistaminen. Youpret-sovellus valittiin kolmen finalistin joukkoon. 

Youpret-sovellus välittää asioimistulkkausta ajanvarauksella, minuutissa toteutuvia pikatulkkauksia sekä paikan päällä tapahtuvia, erikoisosaamista vaativia tulkkauksia. Sovellus on tuonut tulkkauksen kaikista heikoimmassa asemassa olevien saataville helposti ja kustannustehokkaasti. Sovelluksen takana on Youpret Oy, joka järjestää tulkeilleen mm. koulutuksia ja ryhmäkeskusteluja sekä on kehittänyt Youpret Academyn, jossa tulkit voivat kasvattaa ammatillista osaamistaan. 

Youpret-Sovelluksen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Nea Kolmonen kertoo sovelluksesta näin: 

Nea Kolmonen, hymyilevä kasvokuva.

Kuinka ja milloin Youpret-sovellus sai alkunsa? Mistä idea syntyi ja mitkä olivat sovelluksen kehitysvaiheet?

”Turkin kurdi Ali Giray saapui pakolaisena Suomeen 1990-luvulla, ja joutui pakon edessä toimimaan lapsena tulkkina tutuille ja välillä tuntemattomillekin. Ali tunnisti tarpeen sille, että tulkki pitäisi tarvittaessa saada nopeasti ja sen pitäisi olla edullisempaa.

Vuonna 2015 Heikki Vepsäläinen, Teemu Purmonen ja Ali tapasivat Joensuussa. Heikin teknologiaosaamisen ja Teemun liiketoimintatuntemuksen myötä syntyi lopulta idea etätulkkauspalvelusta, jolla tulkin saa puhelimeen tarvittaessa jopa minuutissa.

Youpret-sovelluksen ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2016, ja sitä kehitetään jatkuvasti asiakkaiden ja tulkkien toiveiden mukaan. Koko tulkkausala uudistui sovelluksen julkaisun myötä, ja tulkkauspalvelu tuli helposti joka ikisen sitä tarvitsevan saataville.”

Kuinka sovellus käytännössä tukee maahanmuuttaneiden kotoutumista? Entä heidän työllisyyttään? 

”Sovellus välittää tulkkausta sitä tarvitseville asiakkaille, ja auttaa sitä kautta heitä löytämään oman paikkansa ja toteuttamaan omia toiveitaan Suomessa, vaikkei kielitaitoa olisi. Tulkit ovat mukana tarvittaessa koko ihmisen elämänkaaren ajan aina syntymästä kuolemaan saakka, kaikissa elämänvaiheissa.

Youpret työllistää maahanmuuttaneita myös yrityksenä. 1 300 tulkin verkostomme koostuu pääasiassa ulkomaalaistaustaisista henkilöistä tai heidän lapsistaan. Youpret on ollut järjestämässä TE-palveluiden kanssa myös asioimistulkin koulutusta työttömille tai työttömyysuhan alla oleville henkilöille. Vuonna 2023 ensimmäistä kertaa järjestetyn koulutuksen pohjalta 12 tulkkia sai työsuhteen, ja nyt menossa on toinen koulutus, jossa opiskelee 18 uutta tulkkia. Tarkoitus on työllistää heidät kaikki pysyvään työsuhteeseen Pohjois-Karjalaan, joka on Youpretin kotimaakunta.”

Millaisia suunnitelmia ja tavoitteita sovelluksella on tulevaisuudessa?

Älypuhelin, jonka näytöllä Youpret-sovellus.

”Tavoitteemme on madaltaa kynnystä kielipalveluiden saamiseksi jatkossakin. Tällä hetkellä Youpret-sovelluksesta saa tulkin yli 120 eri kielelle, ja lisäämme jatkuvasti uusia kielipareja. Sovelluksesta löytyy tulkkausta suomen, ruotsin ja englannin kielistä lähtökielinä.

Sovellukseen tullaan lisäämään seuraavaksi käännösten tilausmahdollisuus. Olemme myös teknologiayritys ja kehitämme Youpret-sovelluksen teknisiä ominaisuuksia jatkuvasti, sekä hyödynnämme tekoälyä. Lisäksi sovelluksen myynnistä ulkomaille on juuri allekirjoitettu sopimus.”

Youpret-sovellus on maksuton, ja sen voi ladata App Storesta ja Play Kaupasta. Lue lisää sovelluksesta Youpret-verkkosivuilta.

KotoTeko 2024 -tunnustus jaetaan torstaina 14.11. Turussa kotoutumisen valtakunnallisen Integration 2024 -tapahtuman iltatilaisuuden yhteydessä. Lue lisää tapahtumasta osoitteesta Integration 2024 | Kotoutuminen. 

Lisätietoja:  

Youpret-sovellus
Nea Kolmonen
nea.kolmonen(a)youpret.com
p. 0400 254 410  

Suomen Pakolaisapu 
Kaisa Kannuksela, kotimaan ohjelmajohtaja
kaisa.kannuksela(a)pakolaisapu.fi
p.044 742 9213