Yhteiskunta on monimuotoinen verkosto, jossa eri väestöryhmät elävät rinnakkain ja vaikuttavat toistensa elämään. Näiden suhteiden sujuvuus ja laatu ovat keskeisiä yksilöiden ja yhteiskunnan hyvinvoinnille. Yksi tavoista edistää hyviä väestösuhteita on tukea järjestöjen toimintaa. Järjestöt ovat avainasemassa rakentaessaan siltoja eri ryhmien välille ja luodessaan yhteisöllisyyttä sekä tukiessaan ja mahdollistaessaan aktiivista kansalaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa.
Monikulttuuriset järjestöt
Suomessa toimii noin 1 000 monikulttuurista, maahanmuuttaneiden perustamaa ja etnisten vähemmistöjen järjestöä. Kotoutumisen edistämisen, kulttuurien ylläpitämisen ja monikulttuurisen kansalaisyhteiskunnan rakentamisen lisäksi, nämä järjestöt edistävät vuoropuhelua ja ymmärrystä eri väestöryhmien välillä. Monikulttuuristen järjestöjen toiminta on moninaista, kuten muidenkin kansalaisjärjestöjen ja ne toimivat muun muassa naisten, lasten ja nuorten asioiden parissa, hyvinvoinnin ja terveyden kentällä sekä taiteen ja kulttuurin alalla. Käytännönläheiset toimintamuodot painottuvat tapahtumiin sekä harrastus- ja ryhmätoimintaan ja niiden kautta on mahdollista tavoittaa sekä koskettaa ihmisiä heidän päivittäisessä elämässään.
Tukemisen monet muodot
Suomen Pakolaisavun Järjestöhautomo on tukenut monikulttuurisen yhdistyskentän järjestöjä lähes 20 vuoden ajan. Tukea tarjotaan muun muassa yhdistystoiminnan perusteisiin, rahoituksen hakemiseen sekä vaikuttamisosaamisen vahvistamiseen. Vuosittain noin parisataa järjestöä osallistuu Järjestöhautomon koulutuksiin ja järjestökohtaiseen neuvontaan, joissa käsitellään sekä yksittäisiä kysymyksiä että laajempia kehittämisprojekteja. Esimerkiksi tänä keväänä sparrattiin kahdeksaa järjestöä STEA-hakemusten kirjoittamiseen liittyen, tarjottiin tukea useammalle uudelle järjestölle perustamisvaiheessa sekä neuvottiin järjestöjä kirjanpidon ja raporttien tekemisessä.
Konkreettinen, asiakaslähtöinen ja henkilökohtainen tuki auttaa järjestöjä ratkaisemaan ajankohtaisia ongelmia ja kehityshaasteita nopeasti. Järjestöhautomon neuvonta on ruohonjuuritason kohtaavaa apua, missä käsitellään järjestötoimijoiden arjen kysymyksiä. Tukea tarjotaan matalalla kynnyksellä ihmiseltä ihmiselle. Tuen ansiosta monikulttuuristen järjestöjen kapasiteetti ja toimintavalmiudet vahvistuvat ja ne pystyvät toimimaan tasavertaisesti suomalaisessa kansalaisyhteiskunnassa.
Hyvät väestösuhteet
Järjestöissä toimiminen vahvistaa hyviä väestösuhteita eri yhteiskunnan tasoilla. Kansalaistoimintaan osallistuminen tarjoaa maahanmuuttaneille mahdollisuuden oppia kieltä, verkostoitua ja kasvattaa sosiaalista pääomaa. Tämä kehittää kansalaistaitoja ja mahdollistaa vaikuttamisen itselle tärkeissä asioissa. Lisäksi järjestöissä toimiminen edistää eritaustaisten ihmisten kohtaamista ja vuorovaikutusta, mikä vähentää ennakkoluuloja ja edistää yhteiskunnan yhdenvertaisuutta ja vastaanottavuutta. Monikulttuuriset järjestöt tarjoavat myös foorumeita, joissa erilaiset näkökulmat ja kokemukset voivat tulla esiin, mikä on erityisen tärkeää yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa ja ennakkoluulojen torjumisessa.
Tukemalla järjestöjen toimintaa vaikutamme siis suoraan yhteiskunnalliseen kehitykseen ja hyvien väestösuhteiden rakentumiseen Suomessa. Tukemme ansiosta monikulttuuriset järjestöt voivat toimia aktiivisesti kansalaisyhteiskunnassa, osallistua päätöksentekoon ja kehittää palveluja, mikä tuo moninaisia ääniä esiin.
Johanna Luukkonen
Asiantuntija, kansalaisyhteiskunta ja väestösuhteet