Vuoden 2024 KotoTeko-tunnustuksen finalistit on valittu

Naiset juttelevat toisilleen. Taustalla kaksi naista ja etualalla takaraivo.

Suomen Pakolaisapu jakaa tänä vuonna neljännen kerran KotoTeko-tunnustuksen toimintamallille, palvelulle, tuotteelle tai teknologialle, joka innovatiivisella ja inklusiivisella toiminnalla edistää maahanmuuttaneiden kotoutumista ja yhteiskunnan kykyä vastaanottaa tulijoita. Hakukriteerit täyttäneistä ehdotuksista finalisteiksi valittiin Auroras-verkosto, Herizon ry ja Youpret-sovellus.

Vuoden 2024 valinnassa painopisteenä on erityisesti suomalaisen työelämän yhdenvertaisuuden edistäminen sekä maahanmuuttaneiden työllisyyden vahvistaminen. KotoTeko-valintaraati perustelee finalistien valintoja sillä, että niillä on innovatiivisuutta vaikuttaa maahanmuuttaneiden elämään kokonaisvaltaisesti ja lisätä työllistymisen mahdollisuuksia kustannustehokkaasti. Lisäksi laaja skaalautuminen useisiin kaupunkeihin ja osallistavat toimintamallit tekivät vaikutuksen.
 
KotoTeko-tunnustuksen voittajasta päättää Suomen Pakolaisapu ry:n hallitus erillisen valintaraadin esittämien finalistien joukosta. Tänä vuonna raatiin kuuluivat Googlen muutosjohtaja Yacine Samb, SOK:n henkilöstöjohtaja Hanne Lehtovuori, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun työelämäprofessori Sami Itani, Vuoden pakolaismies 2022 Aladdin Delli sekä Pakolaisavun antirasismin asiantuntija Eva Udeh ja työ- ja elinkeinoyksikön päällikkö Joonas Rentola.
 
– Tämän vuoden KotoTeko-ehdotusten joukossa oli useita hienoja ja todella tärkeää työtä tekeviä tahoja, suuri kiitos kaikille ehdottajille! Suomessa monet eri tahot ja organisaatiot tahtovat olla vaikuttamassa siihen, että maahanmuuttaneet pääsisivät paremmin osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Siksi on tärkeää, että tuomme tätä työtä entistä enemmän näkyväksi myös tämän tunnustuksen jakamisen kautta, kommentoi Rentola.
 
Missiona suomalaisen työelämän moninaisuus ja yhdenvertaisuus
Auroras-verkosto on osa Suomen Akateemisten Naisten Liiton (SANL) kotoutumistoimintoja. Yli vuosikymmenen ajan Auroras-verkoston toiminta on konkreettisesti edistänyt kansainvälisten koulutettujen naisten suomen kielen taitoja sekä työllistymismahdollisuuksia. Auroras järjestää ryhmämuotoista työelämämentorointia, jossa jaetaan tietoa työelämästä, rakennetaan verkostoja ja annetaan vertaistukea naisosaajien kesken. Ryhmissä tuetaan erityisesti oman osaamisen tunnistamista ja kehittämistä, työnhakutaitojen vahvistamista ja työelämäsuomen osaamista.
 
Verkostoitumalla ja oman osaamisen markkinoinnilla kohti työllistymistä 
Herizon ry on hyväntekeväisyysyhdistys, joka edistää korkeakoulutettujen maahanmuuttaneiden työllistymistä mitattavasti ja kustannustehokkaasti. Yhdistys järjestää viikoittain korkeakoulutetuille maahanmuuttaneille ilmaista LinkedIn-koulutusta, verkostoitumista kansainvälistyvien yritysten kanssa ja suomen kielen opiskelua. Herizon käyttää tavoitteidensa tukena kehittämäänsä teknologiaa, kuten tekoälyavusteista ja monikielistä kompetenssikartoitusta. Yhteisön 1 000 jäsenestä yli 70 prosenttia on naisia, ja Herizon painottaakin erityisesti maahanmuuttaneiden naisten työllistymistä.
 
Tulkkauspalveluiden vaivaton saatavuus mullistaa vuorovaikutuksen  
Youpret-sovellus välittää asioimistulkkausta ajanvarauksella, minuutissa toteutuvia pikatulkkauksia sekä paikan päällä tapahtuvia, erikoisosaamista vaativia tulkkauksia. Sovellus on tuonut tulkkauksen kaikista heikoimmassa asemassa olevien saataville helposti ja kustannustehokkaasti. Youpretia käyttävät mm. kunnat, hyvinvointialueet ja maahanmuuttopalvelut. Palvelun kautta saa tulkin yli 120 kielelle 24/7. Youpret välittää yli 1 000 tulkkausta päivittäin. Sovelluksen takana on Youpret Oy, joka järjestää tulkeilleen mm. koulutuksia ja ryhmäkeskusteluja sekä on kehittänyt Youpret Academyn, jossa tulkit voivat kasvattaa ammatillista osaamistaan.
 
– Olin otettu mahdollisuudesta vaikuttaa KotoTeko-tunnustuksen valitsemisprosessiin. Vuoden teeman mukaisesti korostimme hankkeiden vaikuttavuutta työelämässä ja useat ehdokkaat vakuuttivat meidät raadissa. Meillä on lukuisia erilaisia organisaatioita niin julkisen hallinnon puolella, ry-sektorilla kuin yrityspuolellakin, jotka tekevät korkeatasoista ja vaikuttavuudeltaan merkittävää työtä yhteiskuntamme ja maahanmuuttaneiden työllisyyden puolesta. Kaikista finalisteista meidän oli helppo olla iloisia ja ylpeitä, tiivistää Sami Itani.
 
KotoTeko 2024 -tunnustus jaetaan torstaina 14.11. Turussa kotoutumisen valtakunnallisen Integration 2024 -tapahtuman iltatilaisuuden yhteydessä. Lue lisää tapahtumasta osoitteesta Integration 2024 | Kotoutuminen.
 
Lisätietoja: 
 

Suomen Pakolaisapu
Kaisa Kannuksela, kotimaan ohjelmajohtaja
kaisa.kannuksela(a)pakolaisapu.fi
p. 044 742 9213

Auroras-verkosto 
Jenni Labarthe
jenni.labarthe(a)auroras.fi,
p. 050 324 3189
 
Herizon ry 
Mari Luukkainen
mari(a)herizon.io,
p. 040 171 0101
 

Youpret-sovellus
Nea Kolmonen
nea.kolmonen(a)youpret.com,
p. 0400 254 410