Suomen Pakolaisapu ja Lidl aloittavat uudenlaisen yhteistyön, jonka tarkoituksena on paitsi edistää maahanmuuttaneiden työllistymistä, myös vahvistaa heidän kotoutumistaan ja luoda kohtaamisia eri väestöryhmien välillä. Yhteisenä tavoitteenamme on auttaa maahanmuuttaneita pääsemään mukaan suomalaiseen työelämään ja sitä kautta myös osaksi yhteiskuntaa.
Pakolaisavun Sauma-kurssi tarjoaa maahanmuuttaneille heidän tarpeisiinsa räätälöityä työelämävalmennusta ja tekee yhteistyötä eri alojen yritysten kanssa.
Tuorein yhteistyömme pilottikokeilu käynnistyy syyskuussa 2024, kun Lidl rekrytoi kurssin kautta työntekijöitä kaupan alan tehtäviin pääkaupunkiseudun myymälöihinsä. Vakituiseen työsuhteeseen palkattavien työntekijöiden tehtäviin kuuluvat esimerkiksi kassatyö, hyllytys, asiakaspalvelu ja varastotehtävät.
Yhteistyön tavoitteena on avata työelämävalmennukseen osallistuville uudenlaisia polkuja työelämään, edistää heidän kotoutumistaan uuteen yhteiskuntaan ja mahdollistaa eri väestöryhmien välisiä kohtaamisia. Kokeilun pohjalta selvitämme mahdollisuuksia yhteistyön laajentamisen ja tulevaisuuden kurssien osalta.
Kaupan alan tehtävät ovat kurssilaisten suosiossa
Maahanmuuttaneet kohtaavat edelleen runsaasti esteitä työllistymisessä, vaikka samaan aikaan monella alalla on puute osaavista työntekijöistä. Syyskuussa käynnistyvä yhteistyö Pakolaisavun ja Lidlin välillä tarjoaa maahanmuuttaneille väylän kaupan alan urapolulle.
– Aikaisemmilta kursseilta olemme huomanneet, että kaupan alan tehtävät ovat kurssilaisten kestosuosikki. Nyt pääsemme iloksemme tarjoamaan hienoa tilaisuutta sekä oppia suomalaisesta työelämästä että konkreettisen mahdollisuuden työllistyä monen haaveilemalle alalle, kertoo Joonas Rentola, Suomen Pakolaisavun työ- ja elinkeinoyksikön päällikkö.
Myös Lidlillä ollaan iloisia alkavasta yhteistyöstä:
− Mielestämme kaikkien tulisi päästä mukaan työelämään ja olemme iloisia päästessämme hankkeen kautta tarjoamaan maahanmuuttaneille työpaikkoja. Meillä on kaikille uusille työntekijöille kattava perehdytysohjelma, joten aiempaa työkokemusta kaupan alan töistä ei tarvita, kertoo Lidlin rekrytointipäällikkö Saila Salminen.
Työllistyminen – konkreettinen askel kotoutumiseen
Oli kyseessä sitten tuki ansioluettelon laatimisessa, haastatteluun valmistautumisessa tai työelämän käytäntöihin tutustumisessa, henkilökohtainen tuki työnhaussa voi olla ensiarvoien tärkeässä roolissa työelämään kiinni pääsemiseksi. Luotettavan työnantajakumppanin kanssa maahanmuuttanut pääsee oppimaan suomalaisesta työelämästä konkreettisella tavalla työn ohessa. Samalla karttuvat myös suomen kielen osaaminen, erilaiset taidot sekä työelämässä arvokkaat verkostot – ja hyvän kierre on valmis.
– Yhteistyön myötä olemme mukana rakentamassa siltoja eri ihmisryhmien välille. Työllistyminen ja työyhteisöön kuuluminen auttaa maahanmuuttanutta kotoutumaan uuteen kotimaahansa ja tuntemaan olevansa yhteiskunnan täysipainoinen jäsen. On sekä yksilön että yhteiskunnan etu, kun maahanmuuttaneet työllistyvät, toteaa Rentola.
Yhteistyön odotetaan paitsi tukevan maahanmuuttaneiden työllistymistä ja kotoutumista, myös kannustavan muita työnantajia miettimään laajemminkin, miten he voisivat osallistua suomalaisen työelämän kehittämiseen. Pakolaisapu rohkaiseekin eri alojen työnantajia etsimään tapoja palkata maahanmuuttaneita.
– Monella maahanmuuttaneella intoa ja motivaatiota töiden tekemiseen kyllä riittää, mutta tilaisuuksia ei. Jotta voisimme valjastaa kaikkien ihmisten kyvyt käyttöön, tulisi meidän painottaa rekrytoinneissa monenlaista osaamista – ihminen on paljon muutakin kuin tutkintotodistuksia tai lukuja, Rentola korostaa.
Yhteistyö lyhyesti:
- Lidl palkkaa 4–6 henkilöä Pakolaisavun syksyllä järjestämästä Sauma-työelämävalmennuksesta erilaisiin tehtäviin eri myymälöihinsä pääkaupunkiseudulla.
- Lidlin ja Pakolaisavun yhteistyö käynnistetään pilottivaiheella syksyllä 2024. Pilotista saatujen kokemusten pohjalta kartoitetaan yhteistyön laajentamisen mahdollisuuksia.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Lidl:
Lidlin viestintä
p. 09 2345 6400
media@lidl.fi
Suomen Pakolaisapu:
Bengü Tanrikulu
asiantuntija, työelämä ja koulutus (Sauma-työelämävalmennus)
p. 044 774 6153
bengu.tanrikulu@pakolaisapu.fi
Ulla Tarkka,
asiantuntija, työelämä ja koulutus (Sauma-työelämävalmennus)
p. 044 7349297
ulla.tarkka@pakolaisapu.fi
Suomen Pakolaisapu on Suomen suurin pakkomuuttokysymyksiin erikoistunut asiantuntijajärjestö. Tuemme yksilöitä, perheitä ja yhteisöjä kotoutumisessa ja vahvistamme toimivia väestösuhteita. Lähes 60 vuoden aikana työmme on näkynyt Suomen lisäksi Afrikassa, Lähi-idässä, Aasiassa ja Euroopassa. Suomen Pakolaisapu on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n virallinen tiedotuskumppani Suomessa.