Puute ruoasta ja suojasta – käteisavustus tarjoaa mahdollisuuden vauvan rokotteisiin ja perheen perustarpeisiin

Nainen sinisissä vaatteissa ja värikkäässä huivissa hymyilee ja pitää sylissään pientä lasta UNHCR:n teltan edessä.

Nuori äiti kannattelee sylissään pientä lastaan ja hymyilee kameralle YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n teltan edustalla. Nainen on 25-vuotias Toyeba Getachew Teshome, joka on yksi yli 4 miljoonasta Etiopian maansisäisestä pakolaisesta.

Nuori äiti kannattelee sylissään pientä lastaan ja hymyilee kameralle YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n teltan edustalla. Nainen on 25-vuotias Toyeba Getachew Teshome, joka on yksi yli 4 miljoonasta Etiopian maansisäisestä pakolaisesta.

Toyeba joutui pakenemaan kotiseudultaan Länsi-Etiopiassa sijaitsevasta Erequmbista miehensä, kahden lapsensa sekä iäkkäiden vanhempiensa kanssa, kun voimistunut konflikti paikallisten heimojen välillä laajeni myös heidän kotiseudulleen. Taakse jäivät koti, elinkeino ja osa perheenjäsenistä.

– Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hylätä kotimme ja karjamme. Myöhemmin kotimme poltettiin ja kaikki omaisuutemme joko ryöstettiin tai tuhottiin. Paettuamme jouduimme myös eroon siskostani ja veljestäni – emme tiedä heidän olinpaikkaansa emmekä sitä, kuinka pahaksi tilanne on kehittynyt, koska nettiyhteyttä ei ole.

Perhe taittoi pakomatkan kävellen ja kolmen päivän kuluttua he saapuivat turvalliselle Guten-alueelle. Sieltä perhe suuntasi pääkaupunkiin Addis Abebaan ja sieltä jälleen Haik-nimiseen kaupunkiin, josta löysivät vuokra-asunnon. Pian rahat kuitenkin loppuivat, ja perhe joutui hakemaan suojaa maansisäisten pakolaisten leiriltä Tehulederestä, Pohjois-Etiopiasta.

– Ennen pakenemistamme viljelimme maata ja pyöritimme pientä kauppaa. Nykyinen elämäntilanne ei ole helppo – meillä ei ole mitään tulonlähdettä eikä riittävästi ruokaa tai suojaa.

Perhe sai kuitenkin valoa tilanteeseensa, kun Toyeba valittiin Pakolaisavun humanitaarisen hankkeen piiriin. Hankkeessa pakenemaan joutuneille toimitetaan käteisapua esimerkiksi elintarvikkeiden ja suojan hankkimiseksi sekä neuvotaan rahankäytössä sekä tarjotaan taloudellisen ja toiminnallisen lukutaidon koulutusta. Projektissa keskitytään tukemaan erityisesti naisia, vammaisia ja vanhuksia.

– Käteisavulla on merkittävä vaikutus elämäämme: nyt meillä on rahaa ruokaan, hygieniatarvikkeisiin, vauvan rokotteisiin ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon. Tuki pelastaa perheemme tässä haastavassa tilanteessa, ennen kuin elämämme hieman normalisoituu.

Hankkeen tavoitteena on vuoden aikana tukea yli 11 000 haavoittuvassa asemassa olevaa maansisäistä pakolaista, vastaanottavan yhteisön jäsentä sekä konfliktista, kuivuudesta ja nälästä kärsivää henkilöä. Käteisavun ja koulutuksen lisäksi projektissa muun muassa lisätään paikallisten ryhmien tietoisuutta sukupuolittuneesta väkivallasta, ohjataan sitä kokeneita avun piiriin ja tarjotaan psykososiaalista tukea. Hanketta toteutetaan yhdessä paikallisen Women Empowerment Action -kumppanijärjestön kanssa.

Tulevaisuuden suhteen Toyeba on toiveikas: hän toivoo palaavansa takaisin synnyinseuduilleen sukulaistensa luo, jos konflikti alueella rauhoittuu.

Olemme työskennelleet Etiopiassa vuodesta 2020. Työmme keskiössä on pakolaisten ja haavoittuvassa asemassa olevien vastaanottavan yhteisön jäsenien toiminnallisen lukutaidon ja taloustaitojen vahvistaminen sekä ammatillisen koulutuksen ja toimeentulon mahdollistaminen. Lisäksi tarjoamme humanitaarista apua maansisäisten pakolaisten perustarpeiden täyttämiseksi. Tuemme etenkin kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevia, naisia ja vammaisia.

Kukaan ei valitse olla pakolainen. Tue kanssamme maansisäisiä pakolaisia, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa sodan, vainon, luonnonkatastrofien ja ilmastonmuutoksen aiheuttaman kuivuuden takia. Lahjoittamalla tuet työtämme uusien alkujen mahdollistamiseksi ja pakenemaan joutuneiden ihmisoikeuksien puolustamiseksi. Lahjoita-sivulle.