Suomen Pakolaisapu tarjoaa haavoittuvassa asemassa oleville paluumuuttajille sekä paikalliselle väestölle käteisavustusta ja talouslukutaitokoulutusta sekä edistää sukupuolittuneen väkivallan ehkäisyä Etelä-Sudanin raja-alueella. Toiminta käynnistyi keväällä 2024 yhteistyössä paikallisen kumppanin Nile Hope:n kanssa. Vuoden aikana tavoitteena on tukea 9 000 henkilöä.
Afrikan sarvessa sijaitsevassa Etelä-Sudanissa asuu 12,4 miljoonaa ihmistä, joista yli 2,2 miljoonaa on maansisäistä pakolaista. Konfliktit, elintarvikkeiden puute ja ilmaston ääri-ilmiöt, kuten tulvat ja kuivuus, ovat ajaneet asukkaita epäinhimillisiin elinolosuhteisiin. Etelä-Sudanissa erityisesti naiset ja lapset kohtaavat myös paljon väkivaltaa ja hyväksikäyttöä. Eteläsudanilaisista yli 2 miljoonaa on joutunut myös pakenemaan maan naapurivaltioihin, mikä on yksi Afrikan mantereen suurimmista pakolaismääristä. Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat kuitenkin palanneet takaisin kotimaahansa kahden viime vuoden aikana. Palaamisen taustalla on keväällä 2023 alkanut Sudanin konflikti sekä Etiopiassa ilmenevä ruokapula sekä etnisten ryhmien väliset levottomuudet. Monet paluumuuttajista majoittuvat Etelä-Sudanissa alikehittyneillä alueilla, ja ovat myös siksi hyvin haavoittuvassa tilanteessa.
– Kun ihmiset palaavat takaisin kotiseuduilleen Etelä-Sudaniin, heillä ei ole enää kotia, osoitetta eikä omaisuutta. Ei ole ruokaa ja sosiaaliset siteet ovat katkenneet. Yleisen turvattomuuden lisäksi haasteita tuo erilaiset taudit ja se, että paikallinen hallitus ei kykene tarjoamaan ihmisille sosiaalipalveluita, kuvailee Francis Eswap, Pakolaisavun Etelä-Sudanin maajohtaja.
Eteläsudanilaisten paluumuuttajien tukemiseksi Pakolaisapu on käynnistänyt projektin, jonka aikana sadoille kotitalouksille tarjotaan käteisavustusta sekä talouslukutaitokoulutusta. Käteisavustuksen tarkoitus on tukea ihmisten selviytymistä ja mahdollistaa perustarpeiden, kuten ruuan, suojan ja hygieniatarvikkeiden, hankkiminen. Talouslukutaitokoulutuksessa ihmiset oppivat sekä kirjoittamaan että laskemaan rahojaan ja näin hallitsemaan talouttaan paremmin.
– Toimintamme kautta paluumuuttajat saavat jotain, mistä aloittaa. Käteisen rahan ja konkreettisten taitojen lisäksi ihmisten toimintakyky vahvistuu ja he pystyvät osallistumaan enemmän oman yhteisönsä asioihin. Kaikki tämä vaikuttaa suoraan tasa-arvoon ja ryhmien välisiin suhteisiin, Francis täsmentää.
Projektin aikana tarjotaan myös tietoa sukupuolittuneesta väkivallasta ja sen ehkäisystä. Toimintaan sisältyy lisäksi väkivaltaa kohdanneiden naisten ohjaamista tukipalveluihin. Ensiksi aiheesta koulutetaan paikallisen yhteisön jäseniä, jotka auttavat jakamaan tietoa ja saamaan tyttöjä ja naisia toiminnan piiriin. Francis kuitenkin painottaa, että on tärkeää saada mukaan myös miehet.
– Valitettavasti useissa kulttuureissa naiset ovat hyvin epätasa-arvoisessa asemassa ja useimmiten miehet ovat väkivallan tekijöitä. Jotta voimme lisätä naisten ja tyttöjen suojelua ja ennaltaehkäistä heidän kohtaamaa väkivaltaa, meidän täytyy osallistaa työhön myös miehet ja pojat.
Keskeistä Pakolaisavun toiminnassa on työskentely paikallisten ihmisten ja organisaatioiden kanssa. Jotta muutos voi todella tapahtua, paluumuuttajien ja paikallisten äänten pitää tulla kuulluksi.
– Pakolaisavun missio on työskennellä ihmisoikeuksien eteen ja tukea ihmisten voimaantumista. Teemme työtä yhdessä kaikkien toimintaamme osallistuvien kanssa eikä ketään jätetä jälkeen, Francis tiivistää.
Pakolaisavun toimintaa Etelä-Sudanissa rahoittaa Suomen ulkoministeriö. Projekti jatkuu toukokuuhun 2025 asti.
Lisätietoja toiminnastamme Etelä-Sudanissa:
Francis Eswap, maajohtaja
francis.eswap@refugeecoincil.fi,
+211 922 03 47 01
+211 912 32 72 38