Turkki
Turkissa on enemmän pakolaisia kuin missään muussa maailman valtiossa, 3,6 miljoonaa. Pakolaisten määrään ovat vaikuttaneet naapurimaiden pitkittyneet konfliktit, erityisesti Syyrian sisällissota. Alueilla, joissa pakolaisten osuus väestöstä on suuri,
muuttoliikkeellä on merkittävä vaikutus työllisyyteen ja palveluiden saantiin.
Tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, että asenteet pakolaisia kohtaan ovat kiristyneet.
Tukea syyrialaisille pakolaisille ja vastaanottaville yhteisöille
Pakolaisapu Turkissa
Pakolaisapu tuki Turkissa sekä syyrialaisia pakolaisia että vastaanottajayhteisöjä. Ennen kaikkea työllä haluttiin tukea haavoittuvimmassa asemassa olevia, kuten seksuaalista ja sukupuolittunutta väkivaltaa kokeneita, lapsiavioliitosta selvinneitä, vammaisia henkilöitä ja naisia, joilla ei ole pääsyä muihin koulutusmahdollisuuksiin tai psykososiaaliseen tukeen.
Kieliopetus
Pakolaisapu tarjosi syyrialaispakolaiselle turkin kielen kursseja. Kielitaito on merkittävä osa toimintaa, sillä se mahdollistaa opiskelun, toimeentulon hankkimisen sekä turkkilaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käytön.
Ammatilliset kurssit
Haavoittuvimmille ryhmille järjestettiin ammatillisia koulutuksia sekä turkin kielen kursseja. Kielitaidon ja ammatillisten valmiuksien vahvistumisen myötä syyrialaisten pakolaisten toimeentulomahdollisuudet ja kyky selviytyä uudessa ympäristössä parantuivat.
Sosiaalinen yhtenäisyys
Kirkhanin syyrialaisväestön ja turkkilaisväestön kanssakäyminen on vähäistä ja välit ovat kiristyneet talous- ja työllisyystilanteen huonontuessa sekä pakolaisuuden pitkittyessä. Pakolaisavun tukemassa hankkeessa tuotiin yhteen ihmisiä eri taustoista ja lisättiin näin sosiaalista yhtenäisyyttä. Hankkeessa tehtiin yhteistyötä turkkilaisten järjestöjen sekä paikallisviranomaisten kanssa erilaisten tapahtumien, kuten taide- ja katutapahtumien sekä urheilukisojen, järjestämisessä.
Lasten koulunkäynnin tuki
Istanbulissa tuettiin ala- ja yläkouluikäisten pakolaislasten koulunkäyntiä paikallisissa koulussa tarjoamalla turkin kielen opetusta sekä tukiopetusta matematiikassa ja luonnontieteissä. Lisäksi järjestettiin nuorille suunnattua elämäntaitokoulutusta sekä ammatinvalintaan liittyvää opinto-ohjausta. Tavoitteena oli vähentää lasten ja nuorten koulunkäynnin keskeytyksiä, työssäkäyntiä ja lapsiavioliittoja.
Projektin yhteenveto
Kestävät palvelut Syyrian pakolaisille Turkissa
Hankkeen tavoitteena oli parantaa syyrialaisten ja vastaanottavien yhteisöjen keskinäisiä suhteita sekä kykyä ennakoida, hallita ja toipua vastoinkäymisistä osallistavan lähestymistavan avulla Turkin kaupunkiympäristöissä.
Hanke toteutettiin Kirkhanin alueella Hatayn maakunnassa Kaakkois-Turkissa sekä Istanbulissa.
Hankkeen edunsaajat:
Kieliopetus
Pakolaisapu järjesti yhteensä 614 Turkissa asuvalle syyrialaispakolaiselle turkin kielen kursseja, jotka tarjoavat paremmat mahdollisuudet selviytyä uudessa ympäristössä.
Ammatilliset kurssit
Ammatillisiin koulutuksiin osallistui 345 syyrialaista ja turkkilaista.
Sosiaalinen yhteenkuuluvuus
Yhteisiin tapahtumiin osallistui 733 turkkilaista ja syyrialaista. Taitokoulutuksissa oli 769 osallistujaa, joista 30 % oli turkkilaisia.
Lasten koulunkäynnin tuki
Yhteensä 753 nuorta ja lasta sai tukea koulunkäyntiin.
Viranomais- ja järjestökoulutuksissa, joissa käsiteltiin muun muassa naisten, pakolaisten ja vammaisten oikeuksia ja palveluiden tarjontaa, oli 130 osallistujaa.
Budjetti: 690 000 euroa
Kesto: 27 kuukautta
Aloituspäivä: 1.1.2019
Sektori: Kehitysyhteistyö/Toimeentulo, Aikuiskoulutus, Sosiaalinen yhtenäisyys
Rahoittaja: Ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikkö
Lue lisää: