Väestösuhteiden vahvistaminen

Pakolaisapu tekee työtä väestöryhmien välisten suhteiden edistämiseksi ja auttaa maahanmuuttaneita sopeutumaan uuteen asuinympäristöön. Kannustamme niin maahanmuuttaneiden kuin valtaväestönkin aktiiviseen kansalaisuuteen.

Tukea rasismia kokeneille ja antirasistista koulutusta sekä neuvontaa ammattilaisille 

Suomen Pakolaisavun ja MIELI ry:n yhteisessä Rinnakkain-hankkeessa tarjotaan tukea ja työkaluja maahanmuuttaneille sekä koulutusta ja neuvontaa organisaatioille antirasismin teemoista. Hanke edistää yhteiskunnan vastaanottavuutta lisäämällä antirastista osaamista. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa rasismia kokeneiden osallisuutta ja hyvinvointia. 

Rinnakkain-hanke on EU:n Turvapaikka- maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) osarahoittama hanke. 

Lisätietoja löydät hankkeen verkkosivuilta.

Vertaistoiminta

Vertaistoiminnassa osallistujat saavat faktatietoa vertaisohjaajilta sekä tukea samanlaisessa elämäntilanteessa olevilta. Lisäksi he pääsevät keskustelemaan elämäänsä ja arkeensa liittyvistä asioista omalla äidinkielellään.

Koulutamme vertaisohjaajia sekä tuemme organisaatioita kotoutumista edistävän vertaistoiminnan aloittamisessa ja kehittämisessä. Kehitämme vertaistoimintaa, johon on helppo osallistua taustasta riippumatta. Koordinoimme VeTo-verkostoa, joka kokoaa yli 90 kotoutumista edistävän vertaistoiminnan parissa toimivaa tahoa säännöllisesti yhteen ja vahvistaa yhteistyötä näiden välillä.

Lisätietoa löydät vertaistoiminnan verkkosivuilta.

Järjestöhautomo

Suomen Pakolaisavun Järjestöhautomo tarjoaa maksutonta apua ja tukea yhdistystoimintaan. Erityisosaamistamme on monikulttuuristen, etnisten vähemmistöjen ja maahanmuuttaneiden perustamien yhdistysten tukeminen. Palveluihimme kuuluvat neuvonta, koulutus ja yhdistysvalmennus.

Kansalaistoiminta ja yhdistyksissä toimiminen tukee maahanmuuttajien kotoutumista ja aktiivista kansalaisuutta. Toiminnan kautta esimerkiksi oppii kieltä ja tärkeitä kansalaistaitoja, verkostoituu, on osallisena itselle tärkeissä asioissa ja saa mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa. Tuemme yhdistyksiä järjestötoiminnan perusasioissa sekä toimintansa itsenäisessä kehittämisessä. Tarjoamme tukea myös vapaamuotoiseen kansalaistoimintaan ja -aktivismiin.

Lisätietoja löydät Järjestöhautomon verkkosivuilta.

Kuvassa Pakolaisavun kotoutumistyön koulutukseen osallistuneet vapaaehtoiset vilkuttavat kameralle

Vapaaehtoistoiminta

Pakolaisavun vapaaehtoisena edistät pakolaisten ja maahanmuuttaneiden kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Kohtaat ihmisiä, opit uutta ja rakennat kanssamme Suomea, jossa kaikkien on hyvä elää.

Vapaaehtoisena tuet maahanmuuttaneita arjen asioinnissa, suomen kielen harjoittelussa sekä työnhaussa.

Tarjoamme monenlaisia vapaaehtoistehtäviä, ja etsimme jatkuvasti uusia vapaaehtoisia mukaan mahtavien vapaaehtoistemme joukkoon! Tutustu Pakolaisavun vapaaehtoistoimintaan ja löydä sinulle sopiva tehtävä vapaaehtoistoiminnan verkkosivuilta.

Globaalikasvatus

Pakolaisapu kouluttaa vapaaehtoisia globaalikasvattajia pitämään maksuttomia pakolaisaiheisia työpajoja kouluissa ympäri Suomea. Kouluvierailulla pakolaisuutta käsitellään mieleenpainuvalla ja ymmärrettävällä tavalla. Globaalikasvattajat ohjaavat toiminnallisia harjoituksia, jotka tarjoavat uusia näkökulmia, kehittävät empatiataitoja ja innostavat toimimaan yhdenvertaisemman maailman puolesta.

Pakolaisapu tarjoaa työkaluja opettajille ja kasvattajille pakolaisuuden ja kestävän kehityksen käsittelyyn oppitunneilla. Lisäksi koulutamme opettajia ja opettajaopiskelijoita siitä, miten käsitellä oppitunneilla pakolaisuutta sekä sen ja ilmastonmuutoksen välistä yhteyttä.

Järjestämme vuosittain globaalikasvattajien koulutuksen, jonka jälkeen olet valmis ohjaamaan työpajoja oppilaille. Tiedotamme globaalikasvattajien koulutuksista vapaaehtoistoiminnan sivullamme.

Tutustu Pakolaisavun globaalikasvatuksen materiaaleihin ja tilaa kouluvierailu verkkosivuiltamme.