Myanmar

Myanmarin demokratia on edennyt viime vuosina nopeasti raja-alueiden konfliktien jatkumisesta huolimatta. Maa tarvitsee tukea kaikki väestöryhmät huomioivaan kehitykseen.

Pakolaisapu tukee Myanmarin rauhanomaista kehitystä koulutuksella ja toimeentuloa vahvistavilla hankkeilla maan sisäisten pakolaisten ja paluumuuttajien parissa. Pakolaisapu toimii nuorten ja naisten osallistamiseksi rauhanprosessiin ja edistää nuorten koulutusta.

Voidakseen opiskella ja toimia arjessa Myanmarissa paluumuuttajien on osattava burman kieltä, sillä suurin osa tarjolla olevasta koulutuksesta tapahtuu maan virallisella kielellä. Maassa on pitkälti yli sata etnistä ryhmää ja yhtä monta kieltä, eikä burman kielen osaaminen ole itsestäänselvää.

Koulutus ja työllisyyden parantaminen ovat avaintekijöitä rauhanprosessin edistämisessä.

Pakolaisapu tarjoaa Kayahin läänissä ammatillisia lyhytkursseja alueen nuorille valtion teknisen ammatillisen koulun kanssa. Kurssit ja niihin liittyvä harjoittelu tarjoavat taitoja, kokemusta sekä kontakteja paikallisiin yrittäjiin, mikä lisää mahdollisuutta työllistyä ja saada toimeentuloa.

Alueella on paljon vain peruskoulun käyneitä nuoria, joille ei ole työpaikkoja. Etenkin Myanmarin raja-alueilla nuorten on vaikea työllistyä tai päästä työllistymistä tukevaan koulutukseen. Moni heistä on jättänyt peruskoulun kesken. Ammatilliset lyhytkurssit soveltuvat myös niille nuorille, joiden on vaikea päästä pitkäkestoiseen koulutukseen.

Ammatillisen koulutuksen lisäksi Pakolaisapu tarjoaa etnisiin vähemmistöihin kuuluville nuorille koulutuksen kautta taitoja, joiden avulla he voivat osaltaan myötävaikuttaa maan positiiviseen kehitykseen ja olla mukana rakentamassa rauhaa. Vahvistamme Myanmarin kansalaisyhteiskuntaa myös kouluttamalla paikallisia järjestöjä toimimaan entistä tuloksekkaammin.

Pakolaisapu aloitti toimintansa Myanmarissa vuonna 2015. Sitä ennen järjestö edisti myanmarilaispakolaisten koulutusta ja toimeentuloa kuusi vuotta Thaimaan pakolaisleireillä.