Materiaalipankki palvelee

Etsitkö uusia ideoita tai menetelmiä opetuksen tueksi?

Globaalikasvatuksen materiaalipankista löydät valmiita tehtäviä, tietoa ja muita vinkkejä pakolaisuuden ja kestävän kehityksen käsittelyyn monipuolisesti, innostavasti ja osallistaen.

Pakolaisuus pähkinänkuoressa -tietopaketti

Mitä eroa on pakolaisella ja turvapaikanhakijalla? Paljonko maailmassa on pakolaisia ja missä he ovat? Ajantasainen tietopaketti on suunnattu nuorille ja aikuisille. Kartat, infograafit ja kuvat havainnollistavat esimerkiksi pakolaisten määrää ja muuttoliikettä. Mukana on myös lyhyitä pohdintatehtäviä.

Voit pitää kokonaisen oppitunnin valmiin diaesityksen ja opettajan materiaalin avulla tai poimia siitä osioita. Lataa materiaali tästä:

Yli rajojen – menetelmiä pakolaisuuden ja ennakkoluulojen käsittelyyn

Menetelmäoppaaseen on koottu 13 toiminnallista tehtävää, joiden avulla pureutua pakolaisuuteen ja ennakkoluuloihin liittyviin kysymyksiin. Oppaan tehtävät sopivat 12-vuotiaille ja vanhemmille, mutta niistä on helppo muokata tekemistä myös nuoremmille.

Yli rajojen -menetelmäopas on toteutettu osana Suomen Partiolaisten viestintä- ja globaalikasvatushanketta, jossa Suomen Pakolaisapu on ollut yhteistyökumppanina. Mukana menetelmäoppaan tuottamisessa on ollut myös Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM). Lataa materiaali tästä:

Pakolaisuus Suomessa ja maailmalla -opas

Mistä pakolaisuudessa on kyse? Opetuksen tueksi tarkoitettu materiaali tarjoaa tietoa ja valmiita tehtäviä, joiden avulla voit havainnollistaa pakolaisuutta Suomessa ja maailmalla.

Oppaaseen kootut osallistavat ja toiminnalliset tehtävät käsittelevät muun muassa erilaisia pakolaisuuteen liittyviä termejä, pakolaisuuden syitä, lukutaidon ja koulutuksen merkitystä sekä pakolaisuutta käsittelevää uutisointia. Lataa opas tästä:

Rauha, konfliktit ja kriisit -verkkoaineisto

Verkkomateriaali tarjoaa välineitä käsitellä pakolaisuutta ja konflikteja, konfliktien tai kriisien syitä ja ratkaisuja sekä rauhan rakentamista. Pakolaisapu on suunnitellut koulutusmateriaalin yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa osana Koulu maailmaa muuttamaan -hanketta.

Tutustu kokonaisuuteen Koulu maailmaa muuttamaan -sivustolla: