APUA SYYRIAN PAKOLAISILLE

Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan on pakottanut kymmenet tuhannet ihmiset pakenemaan kodeistaan ja etsimään turvaa muualta. Kärjistyneen tilanteen myötä vielä satojen tuhansien syyrialaisten arvioidaan olevan vaarassa tulevina päivinä pommituksien ja maahyökkäyksen jatkuessa.

Lahjoita heti

5 600 000

syyrialaista paennut maasta

6 200 000

maansisäistä pakolaista Syyriassa

3 700 000

Syyrian pakolaista Turkissa

Syyrian pakolaiskriisi

Syyriassa kahdeksan vuotta jatkunut konflikti on maailman suurin pakolaiskriisi, joka on ajanut 5,6 miljoonaa syyrialaista pois maasta. Tämän lisäksi Syyriassa on YK:n arvioiden mukaan noin 6,2 miljoonaa sisäistä pakolaista. Pakolaisten määrä lähti nousuun vuoden 2012 lopussa, jolloin Syyrian kriisi laajeni sisällissodaksi. Turkissa olevista Syyrian pakolaisista 1 200 000 on lapsia.

Turkin hyökkäys syyriaan 

 • Turkin joukot ja sen syyrialaiset liittolaiset aloittivat keskiviikkona 9.10.2019 kello 16 aikaan hyökkäyksen Syyrian rajan yli kurdijoukkojen hallitsemille alueille. Turkki on iskenyt esimerkiksi Qamishlin ja Ras al-Ainin rajakaupunkeihin.
 • Turkki haluaa vallata Syyrian puolelta 480 kilometriä pitkän ja noin 30 kilometrin päähän rajasta yltävän ”turvavyöhykkeen”. Turkin presidentti Erdoğan on puhunut myös pidemmälle yltävästä operaatiosta. Hyökkäyksen mahdollisti Donald Trumpin ilmoitus vetää Yhdysvaltain joukot Turkin-vastaiselta rajalta Syyriasta.
 • Kymmenet tuhannet syyrialaiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ja yhä useampi on vaarassa pommitusten ja maahyökkäyksen jatkuessa.
 • Jopa miljoonaa Turkkiin jo kotoutunutta syyrialaista uhkaa pakkosiirto Pohjois-Syyriaan, mikäli kaavailtu ”turvavyöhyke” toteutuu. Pakkosiirto voi olla yhtä traumaattinen kokemus kuin pakeneminen: molemmissa tapauksissa ihmiset joutuvat pakon edessä jättämään kotinsa ja tutun elämänsä taakseen ilman minkäänlaista varmuutta tulevasta.
 • Syyrian pohjoisosan lähes stabiilit kurdialueet olivat pitkään Syyrian sodasta vapautumisen symboli. Turkin hyökkäyksen aiheuttaman sekasorron pelätään tarjoavan jihadistijärjestö Isisille mahdollisuuden koota rivinsä uudelleen

Mitä pakolaisapu tekee?

Suomen Pakolaisapu on vuoden 2019 alusta tukenut Turkissa syyrialaisia pakolaisia. Tuemme työllämme haavoittuvimmassa asemassa olevia, kuten seksuaalista väkivaltaa kokeneita, lapsiavioliitosta selvinneitä, vammaisia henkilöitä ja naisia, joilla ei ole pääsyä muihin koulutusmahdollisuuksiin tai psykososiaaliseen tukeen.

Kumppanijärjestömme YUVA:n yhteisökeskus on paikallisille naispakolaisille ainoa turvalliseksi koettu paikka. 

Syyrialaisten pakolaisten asema Turkissa on vaikea. Heillä ei ole Turkissa pakolaisasemaa vaan heille on myönnetty väliaikainen oleskelulupa. Asenteet pakolaisia kohtaan ovat kiristyneet huomattavasti ja siksi Pakolaisavun työ hyvien väestösuhteiden parissa on ensiarvoisen tärkeää. Kumppanijärjestömme YUVA:n yhteisökeskus on paikallisille naispakolaisille ainoa turvalliseksi koettu paikka. Keskuksen ulkopuolella pakolaisilla ei ole muuta mahdollisuutta psykososiaaliseen tukeen, neuvontaan tai koulutukseen.

Pakolaisavun työ yhteisökeskuksissa

 • Psykososiaalinen tuki
 • Turkin kielen opetus
 • Ammatillisten taitojen opetus 
 • Työllistymisen tuki
 • Neuvontapalvelut pakolaisten oikeuksista
 • Pakolaisten ja paikallisväestön hyvien suhteiden tukeminen
 • Paikallisten viranomaisten kouluttaminen
Lue Lisää

Mihin keräysvarat käytetään?

Kriisikeräyksellä kerätyt varat käytetään pakolaistyöhön Syyrian pakolaisten, erityisesti naisten, parissa. Pakolaisapu kanavoi tukensa paikallisen kumppanijärjestönsä YUVA:n kautta. YUVA on tukenut pakolaisten suojelua, tarjonnut koulutusta ja tuonut toimeentulomahdollisuuksia jo vuodesta 2013.

Tee kertalahjoitus Liity kuukausilahjoittajaksi