Pakolaisavun puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari: Suomen uskallettava tehdä täyskäännös maahanmuuttopolitiikassaan

Muutama viikko sitten Suomea puhututti mm. Ylen uutisoima tapaus henkilöstä, joka oli lähettinä työskennellen pyrkinyt ansaitsemaan isoja summia, jotta saisi elää Suomessa kolmen lapsensa ja vaimonsa kanssa. Saadakseen perheenjäsenelleen oleskeluluvan on henkilön osoitettava, että hänellä on perheen elättämiseksi riittävä toimeentulo. Suomen Pakolaisavun tuoreen puheenjohtajan, ministeri Liisa Jaakonsaaren mielestä tämä tapaus on hyvä esimerkki Suomen maahanmuuttopolitiikassa vallalla olevasta haitallisesta asenteesta maahanmuuttoon ilmiönä.

”Suomen maahanmuuttopolitiikka on liian kauan pyrkinyt lähinnä estämään maahanmuuttoa. Maailma on muuttunut, ja Suomikin on huomannut, että me tarvitsemme tänne ihmisiä. Tämä vanha asenne on nyt uskallettava heittää romukoppaan. Nyt on ison suunnanmuutoksen aika”, Jaakonsaari painottaa.

Jaakonsaari pitää kohtuutonta tulovaatimusta järjenvastaisena ja epätasa-arvoisena:

”Tilanne on todella kohtuuton pienipalkkaisia ihmisiä kohtaan. Valitettavasti nykytilanteessa edes kovalla työnteolla ei Suomeen muuttanut henkilö aina pysty saamaan perheelleen oleskelulupaa, sillä perheen yhdistämiseksi on tienattava suomalaista keskimääräistä palkansaajaa enemmän. On yksiselitteisesti väärin, että vain hyvätuloisilla ihmisillä olisi oikeus perhe-elämään.”

Toimeentuloedellytys toimii myös työperäisen maahanmuuton edistämisen pullonkaulana. Samalla kun hallitus on esittänyt kunnianhimoisen tavoitteen edistää työperäistä maahanmuuttoa, on se päättänyt olla toimimatta perheenyhdistämisen kohdalla.

”Kun puhumme työperäisestä maahanmuutosta, unohtuu liian usein se, että maahanmuuttaneet ovat ihmisiä. Tulivatpa he Suomeen mistä syystä tahansa, pakoon sotaa tai työn perässä, olisi ensisijaisen tärkeää huolehtia siitä, että he saavat elää yhdessä perheidensä kanssa. Perhe on voimavara, josta ammentaa hyvinvointia. Emme me voi olettaa ihmisten kotoutuvan Suomeen, jolleivat he saa elää täällä tavallista elämää perheineen”, Jaakonsaari toteaa.

Toimeentuloedellytys vaihtelee perheenjäsenten määrän mukaan. Esimerkiksi nelihenkisessä perheessä pitäisi Suomessa asuvan perheenjäsenen tuloista jäädä käteen nettona noin 2 600 euroa. Puolet suomalaisista ansaitsee vähemmän: näin ollen tavallisella suomalaisella työntekijällä ei olisi mahdollisuutta samaan aikaan tehdä töitä ja elää perheensä kanssa.

Ihmisten oikeutta perhe-elämään ei saa rajoittaa eikä varsinkaan sen perusteella, kuinka paljon he ansaitsevat. Sisäministeri Mikkonen on haastattelussaan kertonut, ettei toimeentuloedellytyksen kohtuullistaminen vaatisi muutosta lainsäädäntöön. On sekä yhteiskunnan että perheiden etu, että toimeentuloedellytystä tarkastellaan nyt kriittisesti.

Suomen on nyt uskallettava tehdä täyskäännös maahanmuuttopolitiikassaan ja tosissaan purettava maahanmuuton esteitä.

Liisa Jaakonsaari
Suomen Pakolaisavun hallituksen puheenjohtaja

Lähikuva silmälasipäisestä vanhemmasta naisesta, jolla on vaaleat lyhyet hiukset

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoitus on julkaistu päivälehti Karjalaisen mielipidepalstalla 12.6.