HAKUAIKAA JATKETTU! Viestintäalan osaaja: lähde vapaaehtoiseksi Ugandaan!

Suomen Pakolaisavun vapaaehtoinen tiedottaja Ilse Kerminen haastattelee Pakolaisavun hyödynsaajaa Adjumanin pakolaisasutusalueella Ugandassa

Haluatko kokemusta kehitysyhteistyöstä? Oletko idearikas ja innokas viestijä? Haluatko edistää pakolaisten oikeuksien toteutumista? Suomen Pakolaisapu hakee vapaaehtoista tiedottajaa maatoimistolleen Ugandaan.

Suomen Pakolaisapu tukee pakolaisia ja maahanmuuttajia antamalla keinoja selvitä hädän keskellä sekä mahdollisuuden palata arkeen. Kehitysyhteistyössään Suomen Pakolaisapu keskittyy pitkittyneisiin pakolais- ja paluumuuttotilanteisiin. Ugandassa Pakolaisavun työ painottuu ennen kaikkea aikuiskoulutukseen, jonka avulla annetaan kotinsa jättämään joutuneille ja vastaanottajayhteisöille keinoja selviytyä raskaassa tilanteessa. Pakolaisavun tuki kohdistuu ennen kaikkea naisten ja nuorten aikuisten tukemiseen.
Suomen Pakolaisapu toimii 12 Ugandan valtion perustamalla asutusalueella sekä kaupunkipakolaisten parissa Kampalassa. Pakolaisavun järjestämä koulutus keskittyy toiminnallisen luku- ja laskutaidon opiskeluun paikalliskielillä ja englanniksi sekä esimerkiksi yrittäjyyteen, säästämiseen ja maatalouteen.

Tehtävästä:

Vapaaehtoinen tiedottaja toimii Suomen Pakolaisavun Ugandan maatoimistossa. Vapaaehtoisen keskeisimmät tehtävät ovat monipuolisen viestintämateriaalin kerääminen ja tuottaminen sekä varainhankinnan tukeminen. Pakolaisavun toiminnasta ja sen vaikutuksista kirjoittaminen ja valokuvaus ovat vapaaehtoisen työnkuvan pääosassa. Matkustaminen Ugandassa on vapaaehtoisen tiedottajan tehtävässä välttämätöntä materiaalin keruuta varten. Pakolaisapu järjestää matkat.

Vapaaehtoisen tiedottajan toivotaan kirjoittavan henkilötarinoita ja Pakolaisavun työtä taustoittavia tekstejä Pakolaisavun yleiseen käyttöön, verkkosivulle, sosiaalisen median kanaviin sekä mahdollisuuksien mukaan myös järjestön ulkopuolisiin medioihin. Yksi vapaaehtoisen tiedottajan tärkeimmistä työtehtävistä on Ugandan Vuoden pakolaisnaisen valinnan organisointi ja aiheesta tiedottaminen.

Edellytämme hakijalta:

• kokemusta viestinnästä ja erinomaisia kirjoitus- ja tarinankerronnan taitoja
• kiinnostusta pakolais- ja kehityskysymyksiin
• valmiutta matkustaa Ugandaan ja maan sisällä sekä työskennellä haastavissa ja vaatimattomissa olosuhteissa
• joustavaa ja ennakkoluulotonta asennetta
• viestintä-, opetus- tai yhteiskunnallisen alan korkeakouluopintoja
• erinomaista suomen ja hyvää englannin kielen taitoa
• erinomaisia vuorovaikutustaitoja
• kykyä itsenäiseen työskentelyyn
• hyviä tietoteknisiä taitoja

Arvostamme:
• omakohtaista kokemusta kehitysmaista
• kokemusta järjestötyöstä
• valo- ja videokuvaustaitoja

Toimintaympäristö:

Vapaaehtoisen esihenkilönä toimii Pakolaisavun suomalainen Ugandan maajohtaja, jolla on monivuotinen maa- ja asiantuntemus. Työparina voi olla myös paikallinen Pakolaisavun työntekijä. Lisäksi vapaaehtoinen on tiiviisti yhteydessä Pakolaisavun Suomessa toimivan viestintä- ja markkinointiyksikön kanssa.

Vapaaehtoisen tiedottajan työpaikka on pääkaupunki Kampalassa, josta tehdään kenttämatkoja pakolaisten asuinalueille Pohjois-, Länsi- ja Etelä-Ugandaan. Matkustus tapahtuu Pakolaisavun kustantamana ja tiimin kanssa.
Pakolaisapu auttaa käytännön järjestelyissä. Vuokrat pääkaupungissa ovat melko korkeat. Huoneet kimppakämpässä ovat usein joko isosta omakotitalosta tai 2–3 makuuhuoneen kerrostaloasunnosta, ja niistä pyydetään USD 200–500 / kk riippuen varustelutasosta ja turvallisuusstatuksesta. Elinkustannukset vaihtelevat vapaaehtoisen kulutustottumusten mukaan, mutta keskimäärin hintataso on noin kolmanneksen suomalaista alhaisempi.

Kenttäolosuhteet ovat vaatimattomat. Pakolaisasutusalueilla Pakolaisapu järjestää majoituksen omassa vierashuoneessa. Huoneet ovat pienet ja siistit, mutta ilman mukavuuksia, kuten jääkaappia. Generaattori tai aurinkoenergia tuottaa sähköä päivällä. Päivittäiset kulut ovat pienet: lounas maksaa noin 1,5 €. Yleisesti ottaen turvallisuus on Ugandassa ja pakolaisten asutusalueilla kohtuullisen hyvä, kuten myös maan perusinfrastruktuuri.

Suomen Pakolaisapu maksaa vapaaehtoisen mahdolliset viisumi- ja työlupakulut sekä pienen paikallisen ruokarahan kenttämatkoilla ja avustaa vuokrakustannuksissa. Vapaaehtoinen vastaa itse lento- ja rokotekustannuksistaan. Vapaaehtoistyöjakson kesto voi olla 4–8 kk vapaaehtoisen omasta toiveesta riippuen. Pakolaisavun toiveena on, että vapaaehtoisjakso alkaisi helmikuun 2020 lopussa mutta ajankohdasta voidaan neuvotella.

Jos kiinnostuit vapaaehtoistehtävästä, lähetä hakemuksesi meille viimeistään 15.12.2019 osoitteeseen rekrytointi (at) pakolaisapu.fi. Huom., hakuaikaa on jatkettu aiemmin ilmoitetusta!

Haastattelut tehtävään järjestetään Helsingissä tai Skypellä 18. ja 19.12.2019.

Lisätietoja tehtävästä antaa viestinnän asiantuntija Anni Tervo (p. 045 133 3803) 27.11. klo 15–16 sekä 4.12. klo 11–12 tai anni.tervo (at) pakolaisapu.fi.

Lue lisää:
• UNHCR:n sivut Ugandasta: www.unhcr.org/pages/49e483c06.html
• Pakolaisavun aiemman Ugandan vapaaehtoisen tiedottajan blogi: paivantasaajalta.blogspot.fi/