Vapaaehtoistoimintaa uutta alkua varten

Pakolaisavun vapaaehtoisena tuet pakolaisia ja maahanmuuttajia kotoutumaan uuteen ympäristöön sekä edistät pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksia.

Vapaaehtoisenamme toimit yhdessä turvapaikanhakijoiden, maahan muuttaneiden ja muiden vapaaehtoisten kanssa. Voit tulla mukaan yksittäiseen tempaukseen, toimia aktiivisesti itsellesi sopivina aikoina tai sitoutua säännölliseen ryhmätoimintaan. Järjestämme perehdytyksen vapaaehtoistehtäviimme ja tarjoamme koulutuksia pakolaisuuden ja kotoutumisen teemoista. Vapaaehtoistoimintamme on aktiivista pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Joensuussa, Lahdessa ja Turussa. Tärkeimpiä toimintamuotojamme ovat Kaveriksi-tapahtumat, Puhutaan!-kieliryhmät ja turvapaikanhakijoiden toiminta.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi täyttämällä vapaaehtoisten perustietolomake. Ilmoittauduttuasi saat tietoa ajankohtaisista vapaaehtoistehtävistä kahdesti kuussa lähetettävän uutiskirjeen kautta.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi tästä

Vapaaehtoistoiminnan tapahtumakalenterin löydät täältä.

Kaveriksi

Kaveriksi-toiminnassa suomalaiset ja maahan muuttaneet tutustuvat kahvikupin äärellä tai vaikkapa harrastusten kautta. Kaveriksi on molemminpuolinen mahdollisuus oppia toisesta kulttuurista ja luoda uusia kontakteja.

Toimintaan pääsee mukaan alkutapahtumien kautta, joissa tutustutaan, muodostetaan kohtaamisparit tai -pienryhmät ja tehdään suunnitelmat 2-3 tapaamisesta. Toimintaan voi osallistua yksin tai yhdessä perheen tai ystävän kanssa. Katso seuraavat Kaveriksi-tapahtumat vapaaehtoistoiminnan tapahtumakalenterista (yllä).

Vapaaehtoisenamme voit toimia myös Kaveriksi-tapahtumien järjestäjänä ja mahdollistaa uusia kohtaamisia omalla paikkakunnallasi. Vapaaehtoisen tehtäviin kuuluvat tapahtuman mainostus Pakolaisavun tuella ja alkutapahtuman järjestäminen. Uudet Kaveriksi-järjestäjät koulutetaan syksyisin.

kahvitellen_kaveriksi

Puhutaan!

Puhutaan!-keskusteluryhmissä suunnittelet ja ohjaat vapaamuotoisia keskusteluharjoituksia yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa. Puhutaan!-toiminnan kautta tuet maahan muuttaneita suomen kielen harjoittelussa ja kehität samalla omia ryhmänohjaustaitojasi. Uusia vapaaehtoisia koulutetaan syksyisin ja keväisin.

Turvapaikanhakijoiden toiminta

Vapaaehtoisenamme voit suunnitella ja järjestää turvapaikanhakijoiden retkiä tai säännöllistä vapaa-ajan toimintaa. Retket suuntautuvat luontokohteisiin, museoihin ja tapahtumiin, kun taas säännölliset ryhmät tarjoavat tilaisuuden keskustelulle, pelailulle ja toiminnallisille aktiviteeteille. Turvapaikanhakijoiden toimintaan koulutetaan uusia vapaaehtoisia syksyisin ja keväisin.

Viestintä

Onko sinulla sana hallussa tai harrastatko valokuvausta? Viestijävapaaehtoisena voit kirjoittaa juttuja toiminnastamme, valokuvata tapahtumissa ja juttukeikoilla tai kuvata ja editoida videoita.

vapaaehtoisia2

Muita vapaaehtoistehtäviä

Muita mahdollisia vapaaehtoistehtäviä ovat esimerkiksi kampanjoihin tai tempauksiin osallistuminen, vierailut kotoutujien vertaisryhmiin, tapahtumissa avustaminen ja pienet käännöstyöt.

Paikallistoiminta

Paikallisryhmissä voidaan mahdollisuuksien mukaan suunnitella ja toteuttaa turvapaikanhakijoiden vapaa-ajan toimintaa, kotoutujien Puhutaan!-keskusteluryhmiä tai Kaveriksi-toimintaa. Pyöriäkseen toimintaryhmällä täytyy olla 1-2 yhteyshenkilöä, jotka toimivat linkkinä Suomen Pakolaisapuun, osallistuvat etätapaamisiin 1-2 kertaa kaudessa ja järjestävät tarvittaessa suunnittelu- ja palautetapaamisia.

Oletko kiinnostunut toimimaan Pakolaisavun vapaaehtoisena, mutta kotikunnassasi ei vielä ole toimintaa? Ota meihin yhteyttä, jos tahdot ryhtyä jonkin yllä kuvatun toiminnon yhteyshenkilöksi omalla paikkakunnallasi.

 

Ota yhteyttä:

Vapaaehtoistoiminnan tiimi, Helsingin toimisto: vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi

Tampereen paikallisryhmä: tampere.vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi

Lahden paikallisryhmä: lahti.vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi

Turun paikallisryhmä: turku.vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi

Joensuun paikallisryhmä: joensuu.vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi