Vapaaehtoistoimintaa uutta alkua varten

Pakolaisavun vapaaehtoisena tuet pakolaisia ja maahanmuuttajia kotoutumaan uuteen ympäristöön sekä edistät pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksia.

Vapaaehtoisenamme toimit yhdessä turvapaikanhakijoiden, maahan muuttaneiden ja muiden vapaaehtoisten kanssa. Voit tulla mukaan yksittäiseen tempaukseen, toimia aktiivisesti itsellesi sopivina aikoina tai sitoutua säännölliseen ryhmätoimintaan 3–6 kuukaudeksi. Järjestämme perehdytyksen kaikkiin vapaaehtoistehtäviin ja tarjoamme koulutuksia pakolaisuuden, kotoutumisen ja vaikuttamistyön teemoista. Vapaaehtoistoimintamme on aktiivista pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Joensuussa, Lahdessa ja Turussa.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi täyttämällä vapaaehtoisten perustietolomake. Ilmoittauduttuasi saat tietoa ajankohtaisista vapaaehtoistehtävistä kahdesti kuussa lähetettävän uutiskirjeen kautta.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi tästä

Vapaaehtoistoiminnan tulevat tapahtumat löydät täältä.

Harrastussparraus

Harrastussparrauksessa tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan harrastusten kautta. Vapaaehtoisena roolisi on organisoida vierailuja harrastuskohteisiin ja harrastaa yhdessä maahan muuttaneiden kanssa. Ryhmien teemat voivat vaihdella liikunnasta luontoon tai vaikkapa käsitöihin ryhmäläisten kiinnostuksien mukaan.

Kahvitellen kaveriksi

Kahvitellen kaveriksi -toiminnassa suomalaiset ja maahanmuuttajat kyläilevät toistensa kotona ja tutustuvat kahvikupin äärellä. Kyläilyt ovat molemminpuolinen mahdollisuus oppia toisesta kulttuurista ja luoda uusia kontakteja. Kahvitteluun voi osallistua yksin tai yhdessä perheen tai ystävän kanssa.

kahvitellen_kaveriksi

Keskustelukerho

Kotoutujien keskustelukerhossa suunnittelet ja ohjaat vapaamuotoisia keskusteluharjoituksia yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa. Keskustelukerhon vapaaehtoisena tuet maahan muuttaneita suomen kielen harjoittelussa ja kehität samalla omia ryhmänohjaustaitojasi.

Vaikuttaminen ja kampanjat

Vaikuttamistoiminnassa pääset mukaan suunnitte­lemaan ja toteuttamaan tapahtumia, tempauksia ja kampanjoita pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien edistämiseksi. Kampanjat rakentuvat ajankohtaisten teemojen ympärille ja pyrkivät vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon. Olemme kampanjoineet esimerkiksi kehitysyhteistyöleikkauksia ja perheenyhdistämisen kiristyksiä vastaan.

vapaaehtoisia2

Vastaanottokeskustoiminta

Vapaaehtoisenamme voit suunnitella ja järjestää turvapaikanhakijoiden retkiä tai osallistua turvapaikanhakijoiden säännölliseen ryhmätoimintaan. Retket suuntautuvat luontokohteisiin, museoihin ja tapahtumiin, kun taas säännölliset ryhmät tarjoavat tilaisuuden keskustelulle ja toiminnallisille aktiviteeteille.

Viestintä

Onko sinulla sana hallussa tai harrastatko valokuvausta? Viestijävapaaehtoisena voit kirjoittaa juttuja toiminnastamme, valokuvata tapahtumissa ja juttukeikoilla tai kuvata ja editoida videoita.

viestinta

Muita vapaaehtoistehtäviä

Muita mahdollisia vapaaehtoistehtäviä ovat esimerkiksi vierailut kotoutujien vertaisryhmiin, tapahtumissa avustaminen ja pienet käännöstyöt.

Paikallisvastaava

Paikallisvastaava koordinoi vapaaehtoistoimintaa paikallisryhmässään ja raportoi paikallistoiminnasta Suomen Pakolaisavulle. Tämä pitää sisällään säännöllisen yhteydenpidon alueen muihin vapaaehtoisiin, suunnittelu- ja palautetapaamisen järjestämisen sekä osallistumisen kuukausittaisiin paikallisvastaavien etäkokouksiin. Paikallisryhmässä voidaan mahdollisuuksien mukaan järjestää esim. turvapaikanhakijoiden retkiä, kotoutujien keskustelukerhoa tai harrastussparrausta tai vaikuttamistoimintaa. Paikallisvastaavana teet Pakolaisavun vapaaehtoistoiminnasta paikkakunnallasi mahdollista.

Paikallistoiminta on aktiivista Tampereella, Lahdessa, Joensuussa ja Turussa. Oletko kiinnostunut toimimaan Pakolaisavun vapaaehtoisena, mutta omassa kotikunnassasi ei vielä ole toimintaa? Ota meihin yhteyttä ja pohditaan yhdessä vaihtoehtoja.

Ota yhteyttä:

Vapaaehtoistoiminnan työntekijät: vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi

Tampereen paikallisryhmä: tampere.vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi

Lahden paikallisryhmä: lahti.vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi

Turun paikallisryhmä: turku.vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi

Joensuun paikallisryhmä: joensuu.vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi