Tutustu keräyskohteeseen

Osallistumalla Päivätyökeräykseen mahdollistatte paossa eläville ihmisille monipuolista lukutaitokoulutusta.

Kaikkia pakolaisia yhdistää yksi asia: he ovat menettäneet lähes kaiken. Lisäksi suurella osalla ei ole ollut mahdollisuutta koulunkäyntiin sotien ja konfliktien vuoksi. Ilman koulutusta on vaikeaa tulla toimeen ja löytää töitä.

Lukutaito on monelle pakolaiselle ensimmäinen askel kohti uutta alkua.

Lukutaitokoulutuksessa opitaan paljon muutakin kuin lukemaan

Lukutaidon vaikutukset näkyvät arjessa välittömästi. Lukutaitoisena on helpompi löytää työtä, välttää huijatuksi tuleminen, huolehtia lapsistaan ja vaikuttaa yhteiskunnassa.

Lukutaito antaa mahdollisuuden hankkia muita tärkeitä taitoja, kuten ammatin, ja siten lukemaan oppineen ihmisen elämä helpottuu pysyvästi. Koulutuksen hyödyt myös kertautuvat, sillä kouluttautunut äiti tai isä ymmärtää koulutuksen merkityksen ja huolehtii myös lapsensa kouluun.

Suomen Pakolaisavun käytännönläheisessä lukutaitokoulutuksessa oppilaat eivät opi vain lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan, vaan he saavat samalla tietoa myös hygieniasta, sairauksista, terveellisestä ruokavaliosta, maanviljelystä ja kaupankäynnistä.

Lukutaito antaa uuden alun

Koulutuksen tarve on suuri esimerkiksi Ugandassa, jossa pakolaisten määrä on lisääntynyt valtavasti viimeisen vuoden aikana. Ugandaan saapuu päivittäin väkivaltaisuuksia ja nälänhätää pakenevia ihmisiä erityisesti maan pohjoispuolella sijaitsevasta Etelä-Sudanista. Ugandassa on jo yli miljoona pakolaista, ja heistä 60 % on lapsia.

Näin kertoo Etelä-Sudanista Ugandaan paennut 21-vuotias Nyantheir Ajal:

– Meidän kylämme tuhottiin ja kaikki vietiin, vaatteetkin. Piileskelimme viikon metsässä. Ei ollut ruokaa eikä vettä. Haluan oppia lukemaan kunnolla. Suomen Pakolaisavun lukutaitokoulutuksessa olen jo oppinut aakkoset ja kasvien nimiä. Kun valmistun kurssilta, tahdon oppia englantia. Ja kun kotimaahani saadaan rauha, haluan palata ja jakaa oppejani nuoremmille.

Osallistumalla Päivätyökeräykseen annatte tukea ja toivoa Nyantheirin kaltaisille pakolaisille. Ilmoita koulusi mukaan.

Mahdollistetaan yhdessä uusia alkuja!