MIHIN VAROJA KERÄTÄÄN

Maailmassa on 780 miljoonaa lukutaidotonta aikuista. Erityisen yleistä lukutaidottomuus on pakolaisten keskuudessa. Sotien ja konfliktien vuoksi moni pakolainen on joutunut keskeyttämään koulunkäynnin tai jäänyt täysin ilman koulutusta.

– Olen aina toivonut, että voisin kirjoittaa kirjeitä ja lukea niitä. Nyt tunnistan kirjaimet ja voin kirjoittaa lyhyitä lauseita.

Näin kertoo 25 vuotias burundilainen Byamungu. Byamungu on yksi miljoonista pakolaisista, jotka ovat joutuneet pakenemaan oman maansa levottomuksia.  Pakolaisavun lukutaitokoulutus antaa Byamungun kaltaisille pakolaisille mahdollisuuden rakentaa uutta elämää.

– En ikinä käynyt kouluja, mutta olisin todella halunnut. Nyt voin oppia käyttämään myös tietokonetta.

Byamungun vanhemmat kuolivat hänen ollessa vasta 10-vuotias. Lukemaan oppiminen ei ole ollut helppoa. Kirjainten yhdistäminen tuotti Byamungulle aluksi ongelmia. Lukutaito on kuitenkin jo mullistanut hänen elämänsä. Lahjoituksesi ansiosta voimme antaa tukea ja toivoa useille Byamungun kaltaisille pakolaisille. Ilmoittaudu tästä.

DSC_1347

Päivän työllä annat lukutaidon

Lukutaito on monelle pakolaiselle ja paluumuuttajalle ensimmäinen askel kohti uutta alkua. Lukemaan oppineen ihmisen elämä helpottuu pysyvästi. Lukutaito parantaa pakolaisten elämää ja antaa mahdollisuuden hankkia muita tärkeitä taitoja, kuten ammatin. Sen vaikutus ylittää sukupolvien rajat: lukemaan oppinut vanhempi ymmärtää lukutaidon merkityksen ja siirtää taidon myös lapsilleen.

Suomen Pakolaisapu järjestää lukutaitokoulutusta pakolaisille ja paluumuuttajille Sierra Leonessa, Liberiassa, Ugandassa ja Myanmarissa. Lukutaitoa opetetaan käytännönläheisesti. Oppilaat eivät opi vain lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan, vaan he saavat samalla tietoa myös hygieniasta, sairauksista, terveellisestä ruokavaliosta, maanviljelystä ja kaupankäynnistä. Näin lukutaidon vaikutukset ovat hyvin laajat. Lukutaidon ohella Suomen Pakolaisapu opettaa myös englantia ja ranskaa. Lahjoituksesi ansiosta voimme antaa tukea ja toivoa useille pakolaisille.

Jo neljän oppilaan päivän työllä yksi pakolainen oppii lukemaan! Osallistu päivätyökeräykseen ja anna pakolaiselle taito, jota kukaan ei voi ottaa pois. Ilmoittaudu tästä.

kartta700

Päivän työllä annat pakolaiselle taidon, jota kukaan ei voi ottaa pois.

ILMOITTAUDU

Koulun nimi
Keräyspäivä (muod.vvvv-kk-pp)
Oppilaiden määrä (arvio)
Koulun osoite
Yhteyshenkilön nimi
Sähköposti
Puhelinnumero
Lisätietoja

Lisätietoja: Jasmina Kauta | jasmina.kauta@pakolaisapu.fi | 0447688602