Perheenyhdistäminen palautettava osaksi pakolaispolitiikkaa

Oikeus perhe-elämään kuuluu kaikille. Silti pakolaisten perheenyhdistämisestä on tehty poliittisilla päätöksillä hyvin vaikeaa, monelle käytännössä mahdotonta. Vuonna 2013 vain yksi lapsi sai huoltajansa Suomeen. Muut 156 päätöstä olivat kielteisiä.

Vain yksi vanhempi 157:stä hakijasta pääsee Suomeen. Pelkästään hakemuksen jättämisen liittyvä byrokratia ja kustannukset estävät monien perheiden haaveet yhteisestä elämästä. Hakemusmäärät ovat romahtaneet rajusti lakimuutosten jälkeen. Myös ehtoja on kiristetty.

Perheenyhdistämishakemusta ei saa enää laittaa vireille Suomesta käsin, vaan pakolaisen perheenjäsenten on tehtävä se itse heitä lähimpänä olevassa Suomen suurlähetystössä. Oleskeluluvan hakemista varten oli tarkoitus avata sähköinen hakupalvelu helmikuussa 2016, mutta nyt sitä on lykätty.

Perheenjäsenten on oleskeltava laillisesti maassa, kun hakemus jätetään. Monelle pakolaiselle passin tai viisumin hankkiminen on mahdotonta, ja hakeminen estyy. Jokaisen perheenjäsenen on oltava mukana matkalla.

Hakemusta varten perheenjäsenillä on oltava matkustusasiakirjat ja esimerkiksi syntymä- ja avioliittotodistukset perhesiteen todistamiseksi. Näiden hankkiminen on usein hidasta tai jopa mahdotonta sotaa käyvissä maissa. Matkoja lähetystöön voi olla useita, ja hakijoiden on katettava itse hakemus-, viisumi-, käännös- ja tulkkauskulut.

PY_tilastoByrokratiaan jo tehdyt kiristykset romahduttivat hakemusten määrän. Laskua tuli vuodessa 70 prosenttia.

Hakemusten jättämisen lisäksi myös perusteita on kiristetty. Kovimmat seuraukset ovat kohdistuneet yksin Suomeen tulleisiin pakolaislapsiin.

Nykylain mukaan Suomessa elävän pakolaislapsen on oltava alle 18-vuotias vielä silloin, kun päätös tehdään. Prosessit kestävät vuosia, joten 15–16-vuotiaina saapuvat turvapaikanhakijalapset eivät tule saamaan perhettään Suomeen.

Hallitus kiristi perheenyhdistämisen ehtoja entisestään heinäkuussa 2016. Voimaan tullut toimeentuloedellytys tekee perheiden yhdistämisestä käytännössä mahdotonta.

Perheenyhdistämisen tukeminen ehtojen kiristysten sijaan olisi hallittu ja turvallinen maahantulon tapa. Tällöin perheenjäsenet eivät joudu turvautumaan salakuljettajiin ja matkaamaan vaarallisia reittejä pitkin perheensä luokse Suomeen.

Oikeudenmukaisen kohtelun varmistamiseksi perheenyhdistämisen hakijoille tulee myös järjestää selkeää ohjeistusta ja neuvontaa perheenyhdistämisen hakumenettelyyn.

Lataa Pakolaisavun vaaliflyer ja lue kymmenen väitettä ja faktaa perheenyhdistämisestä.