Pakolaisavun koulutus rohkaisi Ayenia perustamaan oman yrityksen

Köyhään Ugandaan on saapunut jo yli miljoona pakolaista. Myös 27-vuotias Ayen viettää vuoden viimeistä kuukautta Ugandan pakolaisasutusalueella sairaan äitinsä ja tytärtensä kanssa. Tälle eteläsudanilaiselle perheelle vuosi on jo neljäs poissa kotoa, mutta tunnelmaltaan kuluva vuosi on ollut aiempia iloisempi. Kaikki alkoi Pakolaisavun koulutuksesta.

Ugandaan saapuessaan Ayen ilmoittautui Pakolaisavun English for Adults -kurssille, sillä Ugandassa on vaikea tulla toimeen ilman englantia. Kurssilla Ayen oppi kielen lisäksi muun muassa säästämään ja viljelemään maata. Niinpä Ayen perusti kasvimaan. Kuivuudesta huolimatta kasvimaasta riitti satoa myytäväksi asti ja Ayen sai rahaa säästöön.

Säästöillään Ayen perusti teekojun. Hän osti teetä, kahvia, sokeria ja mausteita. Naapuri antoi hiilet vedenkeittimeen. Heti ensimmäisenä päivänä Ayen sai 5000 shillinkiä voittoa, seuraavana päivänä jo tuplasti. Ayen oli ihmeissään. Muutamassa kuukaudessa yrityksestä tuli menestys. Sen kuukausittainen liikevaihto on 200 000-300 000 shillinkiä, noin 50-75 euroa.

Ayen kokee muuttuneensa ihmisenä valtavasti. Hän sanoo, että ei olisi pystynyt muutokseen, ellei olisi opiskellut. Ilman opintojen antamaa itseluottamusta hänellä ei olisi ollut rohkeutta perustaa teekojua ja alkaa myydä teetä tuhannella shillingillä per kuppi. Ilman hyvää itseluottamusta hän ei olisi uskonut, että osaisi toimia asiakkaiden kanssa.

Ayen uskaltaa nyt myös puolustaa omia etujaan. Teehuoneen vuokraisäntä olisi halunnut nostaa vuokraa, mutta Ayen ei suostunut tähän. Rahan on riitettävä vanhan äidin lääkkeisiin ja lasten koulumaksuihin. Nyt Ayen haluaisi opiskella lisää. Hän toivoo, että pääsisi Pakolaisavun yrittäjyyskurssille, jotta voisi oppia kirjanpitoa ja muita bisnestaitoja.

Ayenin tarina kuvaa hyvin, miten merkittävällä tavalla koulutukset vaikuttavat pakolaisten elämään. Koulutuksissa ihmiset eivät ainoastaan opi uusia tietoja ja taitoja, vaan hyödyt ulottuvat paljon laajemmalle. Naisten aseman ja itsetunnon kohentuminen on yksi esimerkki, jonka voi todeta koulutuksissa yhä uudelleen.

Tukemalla pakolaisten koulutusta vaikutat merkittävällä tavalla sodan vuoksi kärsineiden ihmisten elämään. Tee lahjoitus nyt.