Pakolaiskiintiön koon pitää perustua suojelun tarpeeseen

Suomen Keskusta tarkensi tänään turvapaikkapolitiikkansa. Keskustan linjauksessa on tervetulleita esityksiä kuten perheenyhdistämisen tulorajojen uudelleenarvioiminen ja pakolaiskiintiön nosto. Suomen pakolaiskiintiötä voidaan keskustan mukaan nostaa vasta, kun EU:n ulkorajat saadaan pitäviksi ja jokainen EU-maa noudattaa yhdessä sovittuja päätöksiä.

Suomen Pakolaisapu näkee keskustan tuen uudelleensijoittamiselle myönteisenä asiana. Samalla Pakolaisapua kuitenkin huolestuttavat puolueen ehdot kiintiön nostolle.

”Keskustan kannanotto pakolaiskiintiön korottamisen puolesta on ilahduttava. Kiintiön sitominen EU:n rajavalvontaan ja sisäiseen vastuunjakoon on kuitenkin ongelmallinen lähestymistapa. Pakolaisten vastaanoton pitää vastata suojelun tarpeeseen”, sanoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Suomen Pakolaisavun pakolaisuuden ja vaikuttamisen asiantuntijan Ida Schaumanin mukaan keskustan ehdot eivät todennäköisesti tule toteutumaan lähitulevaisuudessa. Samaan aikaan suojelun tarve maailmassa kasvaa.

”Etenkin EU:n sisäinen vastuunjako on ollut keskustelunaiheena jo monta vuotta. Kiintiön sitominen siihen voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa, että menee vuosia ennen kuin Suomen kiintiö nousee. Maailmassa on miljoonia pakolaisia jotka tarvitsevat suojaa. He eivät pysty odottamaan, että EU saa sisäpolitiikkaansa kuntoon”, Schauman sanoo.