Bella Nshimirimana on Ugandan vuoden pakolaisnainen 2017

28-vuotias burundilainen opiskelija ja 12-henkisen perheen äiti käyttää vapaa-aikansa toisten pakolaisten auttamiseen.

Bella Nshimirimana on burundilainen pakolainen, joka on opetellut Ugandan kielet ja tavat, jotta pystyy auttamaan sekä omaa perhettään että toisia pakolaisia selviytymään suurkaupungin arjessa.

Ugandan vuoden pakolaisnainen on burundilainen Bella Nshimirimana.  Nhsimirimana on 28-vuotias sosiaalityöntekijä, joka pakeni Burundin poliittisia väkivaltaisuuksia Ugandaan neljä vuotta sitten. Hänen miehensä oli tullut Ugandaan jo aiemmin.

Burundin pakolaiskriisi on jatkunut jo vuosia ilman, että siihen on maailmalla kiinnitetty huomiota. Yli 400 000 ihmisen lasketaan paenneen naapurimaihin. Ugandassa burundilaisia on noin 46 0000.

Bella sai pian Ugandaan tulonsa jälkeen pakolaisstatuksen ja luvan perheenyhdistämiseen. Nyt koko perhe, kahdeksan yhteistä lasta sekä kaksi huollettavaa, asuvat pienessä rivitaloasunnossa Kampalan liepeillä. Aluksi asukkaita oli 25, kun myös Bellan muita sukulaisia ahtautui samaan talouteen.

Bella valittiin vuoden pakolaisnaiseksi, koska hän on työskennellyt viime vuodet äärimmäisen aktiivisesti perheensä ja yhteisönsä hyvinvoinnin ja tulevaisuuden eteen. Hän on opetellut sujuvan englannin ja jonkin verran lugandaa, Ugandassa eniten puhuttavaa paikallista kieltä. Bella on hankkinut perheelle elantoa muun muassa tekemässä kadulla myytäviä käsitöitä. Hän on myös pitänyt huolen, että lapset saavat koulussa parhaat arvosanat, jolloin heillä on mahdollisuus apurahoihin.

Vuoden pakolaisnainen valitaan Ugandassa pakolaisten keskuudessa toimivien järjestöjen kautta. Bellan on nimennyt Windle Trust, brittiläinen pakolaisten koulutusta tukeva säätiö, jolta Bella on saanut apurahan toisen akateemisen tutkinnon suorittamiseen.

Bella on suorittanut Burundissa sosiaalityön tutkinnon. Tämän lisäksi Bella opiskelee nyt julkisen terveydenhuollon hallintoa, koska hän haluaa auttaa toisia burundilaisia ja muita pakolaisia saamaan parempaa terveydenhuoltoa.

”Olen toiminut paljon vapaaehtoisena tulkkina pakolaisten lääkäri- ja sairaalakäynneillä, ja olen itse nähnyt, kuinka pakolaiset jäävät terveydenhuollossa jalkoihin. Ensimmäinen ongelma on kielitaidon puute. Toiseksi heitä ei kuunnella, heille määrätään vääriä lääkkeitä tai heitä ei yksinkertaisesti hoideta. Olen nähnyt myös selvää syrjintää”, hän sanoo.

Bellan halu ja kyky työskennellä systemaattisesti toisten pakolaisten hyväksi vakuutti vuoden pakolaisnaisen valinneen raadin.

”Kun hain apurahaa opintoihini, sanoin, että en hae tukea pelkästään itselleni, vaan koko yhteisölleni. Jos minut koulutetaan, se merkitsee, että koko yhteisöni voi paremmin”, Bella sanoo.

Samaa hän sanoo myös vuoden pakolaisnaisen tittelin voitosta: Palkinto ei ole hänelle, vaan hänen koko yhteisölleen – niille, joiden äänen hän haluaa saada kuuluviin ja joita hän haluaa voimaannuttaa.

Bellan vapaaehtoistyön keskiössä on jo muutaman vuoden ollut hänen nuorisoryhmäsnä Mirror. Mirror auttaa burundilaisnuoria sopeutumaan vaikeaan elämäntilanteeseen pakolaisina. Se tekee psykososiaalista työtä keskustelun, taiteen ja käsitöiden avulla. Mirrorilla on 35 hengen tanssiryhmä, joka ideana on hoitaa nuorten mielenterveyttä sekä lisätä heidän omanarvontuntoaan ja uskallustaan.

Tanssiryhmä esiintyy erilaisissa tilaisuuksissa Kampalassa. Ryhmä tienaa esiintymisillään myös rahaa, jolla nuoret pystyvät maksamaan jopa koulumaksujaan tai muita menoja. Moni pakolaisnuori on koulun keskeytymisen vuoksi suuressa syrjäytymisvaarassa.

”Meidän elämämme on välillä todella vaikaa: ei ole rahaa, ei kyytiä, ei puheaikaa, ei ruokaa eikä varaa mennä kouluun, mutta Bella on luonut meille uskoa tulevaisuuteen”, eräs ryhmän jäsenistä sanoo.

”Olin menettänyt kaiken toivoni, mutta kun tulin mukaan Mirrorin tansiryhmään, en haluaisi enää tehdä muuta kuin tanssia. Nautin tästä niin paljon”, sanoo pienen, sairaan lapsen teiniäiti.

Bella naapurin lasten seurassa.

Ugandan vuoden pakolaisnainen saa noin 750 euron suuruisen rahapalkinnon, josta hän saa saa käyttää 250 euroa itse ja 500 valitsemansa projektin kuluihin. Bella laittaa itselleen saamansa rahat lasten koulumaksuihin, mutta yhteisöpalkinnon käyttötarkoitusta hän ei ole vielä päättänyt.

Mirrorin tanssiryhmä tosin tarvitsee rummut, jotka nyt vuokrataan jokaista esiintymistä varten erikseen, joten voi olla, että rahoille löytyy heti käyttöä. Maailman pakolaispäivänä Mirror on kutsuttu esiintymään myös Ugandaan saapuvan YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin järjestämään iltajuhlaan.

Bellalla on jatkuva kiire. Puhelin soi. Joku tarvitsee apua, tanssiryhmällä on harjoitukset, korujakin pitäisi ehtiä tehdä myyntiin. Haastattelun jälkeen hän kiirehtii kännykkävideokurssille, jotta voi paremmin markkinoida tanssiryhmää netissä.

Miten hän jaksaa kaiken: opiskelun, perheen, vapaaehtoistyön ja pienyrittäjän arjen?

”Jos jäisin kotiin, kuinka silloin voisin antaa lapsille toivoa huomisesta”, hän vastaa.

Vuoden pakolaisnainen valittiin Ugandassa nyt kuudetta kertaa. Valinnan on tehnyt Suomen Pakolaisapu, UNHCR Uganda ja Ugandan pääministerin toimisto OPM. Valinta julkistettiin tänään, maailman pakolaispäivänä Kampalassa pidetyssä seremoniassa.

Tänä vuonna valinta tehtiin kaupunkipakolaisten keskuudessa ja valintakriteereihin kuului yhteiskunnallisen aktiivisuuden lisäksi kaupungissa selviytymiseen liittyvät taidot.

Teksti ja kuvat: Kristiina Markkanen