Asha sai yrittäjyyskoulutuksesta idean toimeentulon hankkimiseksi

Asha Songolo joutui lähtemään perheineen pakomatkalle keskellä yötä. Ugandan pakolaisasutusalueella elämälle löytyi valoisampi suunta Pakolaisavun yrittäjyyskoulutuksen jälkeen.

Kaksi vuotta sitten kongolainen Asha Songolo taittoi aamuyöllä pakomatkaa jalkaisin miehensä, sisarensa ja kymmenen lapsen kanssa. Vain neljä tuntia aiemmin aseistautuneet miehet olivat hyökänneet Ashan siskon kotiin ja tappaneet sisaren miehen. Pakoon piti lähteä heti. Ashan perheen elämä muuttui yhdessä yössä.

Ashan viisi lasta kävivät Kongossa koulua. Asha itse möi kalaa ja mies opetti lukiossa. Elämä oli kutakuinkin mallillaan. Hyökkäyksen jälkeen kaikki oli aloitettava alusta. Vieraassa maassa, pakolaisasutusalueella. Ensin rakennettiin savesta uusi koti. Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon.

Nyt kodin pihalla tepastelee 50 hanhea omassa aitauksessaan ja lisää on tulossa, mikäli se on 33-vuotiaasta Ashasta kiinni. Elämälle on löytymässä valoisampi suunta. Asha on juuri valmistunut Pakolaisavun yrittäjyyskoulutuksesta, jossa hän sai idean hanhibisneksestä. ”Koulutusryhmämme aloitti säästämisen ja ryhmältä saamani laina mahdollisti hanhien hankkimisen.” Yrityksen perustaminen on kasvattanut Ashan itseluottamusta: ”Huomaan, että osaan tehdä bisnestä. Vuoden kuluttua aion olla pakolaisasutusalueen suurin hanhien ja munien myyjä.”

Asha on helpottunut, kun voi nyt huolehtia itse lapsistaan. Hän aikoo opettaa myös heille yrittämistä ja säästämistä: ”Lapsia en silti aio pakottaa yrittäjiksi, he saavat aikanaan itse päättää, mitä tekevät.” Aviomieskin on nyt yrittäjyyskoulutuksessa.

Ashalla on viesti lahjoittajille: ”Kiitos, että teitte tämän mahdolliseksi. Toivottavasti koulutusta jatketaan, sillä se on todella hyödyllinen ja uusia pakolaisia tulee koko ajan lisää.”

Voit mullistaa pienellä summalla kokonaisen pakolaisperheen elämän. Esimerkiksi jo 15 eurolla yksi nainen pääsee pienyrittäsjyyskoulutukseen.