Kyyjärven ihme ja mitä sille tapahtui

Kyyjärven ihme jäi jäykän byrokratian ja säännösten jalkoihin. Se on kuitenkin todiste siitä, että kotoutuminen voi onnistua muuallakin kuin isoissa kasvukeskuksissa.

Turvapaikanhakijoita toisena päivänään Kyyjärvellä. (Kuva: Juha Humalajoki)

Ensin Kyyjärvellä vastustettiin turvapaikanhakijoita ja vastaanottokeskuksen perustamista. Kunnassa suunniteltiin jopa kodinturvajoukkoja ja osa harkitsi muuttoa toisaalle. Asenteet kuitenkin muuttuivat ja lopulta Kyyjärvellä vastustettiinkin vastaanottokeskuksen sulkemista. Kuntalaiset keräsivät nimiä vastaanottokeskuksen sulkemista vastustavaan vetoomukseen ja järjestivät mielenilmauksia. Näin syntyi sisäministeri Paula Risikon sanoin Kyyjärven ihme.

Mistä Kyyjärven ihme rakentui?

”Me onnistuimme tiedottamisessa. Teimme valmistelun avoimesti, striimasimme kaikki maahanmuuttotilaisuudet, joten kaikki saivat saman tiedon. Ne, jotka olivat vastaan, eivät voineet vedota siihen, että kunnassa olisi suhmuroitu, kun kaikki oli avointa”, Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo kertoo.

Ylitalo kiittelee myös kunnanvaltuustossa vastaanottokeskusta vastustaneita näiden toiminnasta.

”Kun myönteinen päätös oli tehty, asiaa vastustaneet luottamushenkilöt ja valtuutetut ilmoittivat julkisesti, että demokratia on puhunut ja he eivät enää asiaa vastusta. Näin kuntalaistenkin oli helppo muuttaa omaa asennettaan.”

1400 asukkaan Kyyjärvelle tuli yli 70 turvapaikanhakijaa, joista yli 20 oli yksin Suomeen tulleita afgaanimiehiä.

”Kunnanvaltuusto oli erityisesti toivonut, että kuntaan tulisi vain lapsiperheitä, ei yksinäisiä miehiä. Toiveen taustalla oli kuntalaisten pelko siitä, että turvallisuus kärsii.”

Alun epäilyksistä huolimatta kyyjärveläiset halusivat tutustua myös miehiin. Erityisesti naiset menivät rohkeasti miesten luokse äitimäisellä otteella.

”Lapsiperheillehän löytyi ystäväperheitä heti. Mutta ei myöskään miehiä eristetty omaksi ryhmäkseen, vaan heistä tuli Kyyjärven poikia.”

Sydämenkuvia kauppakeskuksen pihalla

Kyyjärveläiset ystävystyivät turvapaikanhakijoiden kanssa, ja heistä osa pääsi töihin paikalliseen yritykseen. Kaikki näytti hyvältä, kunnes Maahanmuuttovirasto ilmoitti, että Kyyjärven vastaanottokeskus suljetaan. Kyyjärven kunta teki kuntavetoomuksen sulkemispäätöksen peruuttamisesta.

”Kunnan virallisen kannanoton rinnalle muodostui vapaamuotoinen kansalaismielenilmaus. Kuntalaiset muodostivat kauppakeskuksen pihalla sydämenkuvia yhdessä turvapaikanhakijoiden kanssa ja myös kansalaisadressi kerättiin”, Ylitalo kertoo.

Kyyjärvi herätti huomiota mediassa, kun samaan aikaan muualla Suomessa vastaanottokeskuksiin heitettiin polttopulloja.

”Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan perunut vastaanottokeskuksen sulkemista, mutta säilytti turvapaikanhakijoiden ruokarahat.”

Kunnanraitilla kaikki tervehtivät nyt kaikkia

”Turvapaikanhakijat ovat olleet Kyyjärvelle kuin eliksiiriä, elämän lähdettä. He ovat tuoneet mukanaan toivoa ja luottamusta tulevaisuuteen. Myös ihan fyysisestikin kunnan raitille tuli liikettä”, Ylitalo kuvailee.

Ennen turvapaikanhakijoita Kyyjärvellä tilanne oli apaattinen. Iltapäivälehtien lööpeissä Kyyjärvi esiintyi kuolevien kuntien listoilla.

Turvapaikanhakijat myös opettivat kyyjärveläiset tervehtimään tuntemattomia vastaantulijoita.

”Ensimmäiseksi he oppivat suomeksi tervehdykset ja käyttivät niitä ulkona kulkiessaan, jopa koirille sanottiin moi.”

Vaikka moni turvapaikankijoista sai kielteisen päätöksen ja on siksi lähtenyt Kyyjärveltä, kuntalaiset jatkoivat heidän aloittamaansa tapaa. Ulkopaikkakuntalaiset sanovat, että on se Kyyjärvi ihmeellinen kunta, kun ventovieraatkin tervehtivät.

Teksti: Kirsi Tervamäki

 

Kevään 2017 kuntavaaleissa valittavat valtuutetut ovat päättämässä siitä, tarjoavatko heidän kotikuntansa kuntapaikkoja turvapaikanhakijoille ja kiintiöpakolaisille. Varmistathan oman ehdokkaasi tietävän, että tarjoamalla kuntapaikan kunta voi paitsi auttaa pakolaisia uuteen alkuun, myös saada lisää elinvoimaa uusista kuntalaisista. Keskustele aiheesta ehdokkaasi kanssa joko somessa tai kasvotusten! #uusiaalkuja #kuntavaalit #vaalit2017