Koulutuksella pitkäkestoista hyötyä

Opiskelua Adjumanissa

Ugandaan on paennut nälänhätää ja väkivaltaisuuksia jo yli miljoona ihmistä. Suurin osa heistä on tullut Etelä-Sudanista. Pakolaisapu auttaa paenneita tarjoamalla pakolaisasutusalueilla koulutusta, josta on pitkäkestoista hyötyä paenneille ja heidän perheilleen. Koulutuksissa ihmiset oppivat mm. lukutaidon, hankkimaan elinkeinon, kasvattamaan ruokaa ja keräämään juomavettä. Pakolaisapu on pakolaisasutusalueilla ainoa lukutaito-opetusta tarjoava aikuiskouluttaja ja kysyntää koulutukselle on paljon.

Afrikassa on käynnissä pahin humanitaarinen kriisi maailmansotien jälkeen. Kriisi on näkynyt vahvasti Ugandassa, jossa oli helmikuun alussa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan jo yli miljoona pakolaista ja turvapaikanhakijaa. Ihmisistä suuri osa on tullut Etelä-Sudanista, jossa vesi ja ruoka ovat monella alueella lopussa. Tilannetta pahentavat rauhansopimuksesta huolimatta jatkuneet rajut väkivaltaisuudet.

Työmme tavoitteena on antaa ihmisille taitoja, jotka tuovat koko elämän pituista hyötyä sekä paenneille että heidän perheilleen: koulutuksissamme ihmiset oppivat taitoja, jotka auttavat hankkimaan toimeentuloa, kasvattamaan vihanneksia sekä pitämään huolta itsestään ja lapsistaan entistä paremmin. Pakolaisapu tekee Ugandassa työtä mm. Etelä-Sudanin vastaisella rajalla Adjumanissa viidellä pakolaisasutusalueella.

”Kysyntää on paljon. Meidät haluttaisiin jokaiselle pakolaisasutusalueelle”, Adjumanin projektipäällikkö Regine Emienu kertoo.

Pakolaisapu järjestää toiminnallista lukutaitokoulutusta, jossa lukemisen ja laskemisen lisäksi opitaan ihmisten elämänlaadun parantamiseen liittyviä tietoja ja taitoja: hygieniaa ja sairauksien ehkäisyä, perhesuunnittelua ja säästämistä, ravitsemusta ja hyötykasvien kasvattamista. Koulutuksissa esimerkiksi selitetään, ettei maissia voi istuttaa samaan paikkaan vuosi toisensa perään, vaan välillä tarvitaan vaikkapa papuja ja muita palkokasveja, jotta maaperä ei köyhtyisi.

Pakolaisapu palasi Adjumaniin reilu vuosi sitten. Projekti lakkautettiin vuonna 2004 pakolaisasutusalueille tehtyjen hyökkäysten vuoksi. Adjumanissa olemme tähän asti keskittyneet lukutaidon kouluttamiseen, mutta nyt, kasvavan tarpeen vuoksi, otamme lukutaitokoulutuksiin vahvemmin mukaan myös eri teemat, esimerkiksi hyötykasvien kasvattamisen.