Vuoden pakolaiset 2017 ovat Bahar Mozaffari ja Ramin Akhi

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaiseksi espoolaisen Bahar Mozaffarin ja vuoden pakolaismieheksi oululaisen Ramin Akhin. Nimitykset julkistettiin lauantaina Tampereella Women of the World -festivaalilla.

Bahar Mozaffari

”Haluan olla kannustamassa maahanmuuttajanaisia itsenäiseen elämään, löytämään oman paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa ja pääsemään mukaan työelämään”, Bahar Mozaffari, 39, sanoo.

Hän itse tuli Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 2006. Ekonomiksi opiskellut Mozaffari joutui pakolaiseksi poliittisista syistä, sillä hän toimi naisjärjestössä entisessä kotimaassaan Iranissa. Nykyisin hän työskentelee Uudenmaan ELY-keskuksen maahanmuuttotyön erikoissuunnittelijana. Tämän lisäksi Mozaffari on tehnyt vapaaehtoistyötä muun muassa WILPF -naisjärjestössä ja lasten kerhonohjaajana.

Vuoden pakolaismies Ramin Akhi, 30, on hammaslääkäri ja hammaslääketieteen jatko-opiskelija. Hän on ollut aktiivisesti mukana opiskelijapolitiikassa ja Pohjois-Suomen Etnisten suhteiden neuvottelukunnassa. Akhi tuli Suomeen vuonna 2005 kiintiöpakolaisena Kuubasta, minne hänen perheensä oli paennut Akhin synnyinmaasta Afganistanista.

Akhi tahtoo oman tarinansa kautta olla kannustamassa etenkin pakolaistaustaisia nuoria korkeakouluopintojen pariin, sillä monen maahanmuuttajan koulutus jää toiseen asteeseen, vaikka potentiaalia olisi enempäänkin.

”Pakolaisuus ei ole este, sillä Suomessa koulutusmahdollisuuksia on kaikille. Viranomaisten ja opettajien täytyy olla kannustamassa nuoria tavoittelemaan omia haaveitaan”, hän sanoo.

Sekä Akhi että Mozaffari muistuttavat, että tärkeää on myös se, että maahanmuuttajia vastuutetaan itse omasta kotoutumisestaan ja kielen opiskelusta.

Ramin Akhi

Pakolaisavun hallitus perusteli valintaa Mozaffarin ja Akhin yhteiskunnallisella aktiivisuudella. Molemmat vuoden pakolaiset ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, että myös aikuisina Suomeen tulleet maahanmuuttajat voivat edetä nopeasti työelämään ja samalla tukea muita uussuomalaisia näiden kotoutumisessa.

Bahar Mozaffaria suosittelivat vuoden pakolaisnaiseksi Uudenmaan ELY-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio ja WILPF:in Suomen osaston hallituksen jäsen Aila Auvinen.

Ramin Akhia suosittelivat vuoden pakolaismieheksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ryhmäpäällikkö Hanna Määttä ja immunologian professori Sohvi Hörkkö Oulun yliopistosta.

Vuoden pakolaiset 2017 julkistettiin lauantaina Tampere-talossa Women of the World -festivaalin yhteydessä järjestetyssä Women on the Move Awards –gaalassa, jonka järjestivät Suomen Pakolaisapu ja Suomen UN Women. Lontoossa vastaavaa festivaalia järjestää UNHCR, jonka virallinen edustaja Suomen Pakolaisapu on pakolaisasioiden tiedotuksessa Suomessa.