”Parasta ovat kohtaamiset”

Sodankylä, Lappeenranta, Nauvo. Turvapaikanhakijoita, pakolaisia ja maahanmuuttajia asuu joka puolella maata. Siksi myös vapaaehtoistyölle on tarvetta kaikissa ilmansuunnissa. Pakolaisapu laajentaakin paikallistoimintaansa uusiin kaupunkeihin ja etsii niihin paikallisvastaavia. Tampereen paikallisvastaava Emmaleena Niemi on nähnyt, kuinka merkityksellistä toiminta voi olla.

Emmaleena Niemi on Pakolaisavun ensimmäinen paikallisvastaava.

Syksyllä 2015 Emmaleena Niemi seurasi Suomen pakolaisuutisointia Chilestä käsin ja päätti, että kotiin palattuaan hän tekisi vapaaehtoistöitä pakolaisten parissa. Suomen Pakolaisapu tuntui sopivalta järjestöltä, ja vapaaehtoisten illasta alkanut polku johti siihen, että hänestä tuli Tampereen paikallisvastaava.

Paikallisvastaavana Emmaleena toimii linkkinä Suomen Pakolaisavun, Tampereen vapaaehtoisten ja vastaanottokeskuksen välillä. Hän suunnittelee toimintaa turvapaikanhakijoille yhdessä parinkymmenen vapaaehtoisen kanssa, raportoi Pakolaisavulle ja huolehtii, että kaikki sujuu suunnitellusti. Hän on myös ollut itse mukana tapahtumissa.

Emmaleenalle parasta vapaaehtoistyössä on ollut ihmisten kohtaaminen.

”Toiminnasta saa todella välittömästi palautetta. Kaikki ne hymyt, halaukset ja pienet sanat motivoivat. Ja kun tietää, että monella on vaikeaa, ja saa heidät rentoutumaan ja nauramaan. Se on jo paljon.”

Pakolaisavulta saa tukea

Pakolaisavun paikallistoiminta aloitettiin viime vuonna Tampereella ja Joensuussa. Tampereella turvapaikanhakijoille perustettiin retkiryhmä, jossa on käyty kalassa, museoissa ja laitettu ruokaa. Kahvitellen kaveriksi –toiminnassa maahanmuuttajat ja tamperelaiset ovat kutsuneet toisiaan koteihinsa kahville. Keväällä aloittaa miehille suunnattu ryhmä, jossa musisoidaan, laitetaan ruokaa ja pelataan pelejä.

Tampereella vapaaehtoisia on löytynyt hyvin. Emmaleena vinkkaa, että muita innostuneita voi löytää omien verkostojen lisäksi somesta ja sähköpostilistoilta kyselemällä. Pakolaisapu kouluttaa paikallisvastaavan tehtävään ja paikallisvastaavat myös tukevat toisiaan omassa verkostossaan.

Paikallistoiminta lähtee innostuksesta

Tulevia paikallisvastaavia Emmaleena kehottaa miettimään, millaista toimintaa he itse haluaisivat järjestää. Pakolaisavun valmiita toimintamalleja, esimerkiksi kahvitellen kaveriksi -toimintaa, voi käyttää sellaisenaan tai muokata omanlaisiksi. Paikallisvastaava voi myös keksiä jotain täysin uutta toimintaa. Tampereella on myös kuunneltu tarkasti turvapaikanhakijoiden esittämiä toiveita ja järjestetty retkiä heidän toivomiinsa paikkoihin.

Kaikki ei tietenkään aina suju suunnitelmien mukaan. Kauan odotettuna retkipäivänä flunssa-aalto on voinut viedä puolet retkeläisistä ja vapaaehtoisista tai aikataulujen yhteensovittaminen saattaa olla hankalaa. Haasteet eivät ole kuitenkaan vaikuttaneet Emmaleenan motivaatioon.

”Aidot ja välittömät kohtaamiset erilaisten ihmisten kesken olivat sitä, mitä toivoin vapaaehtoistoiminnan tuovan lisää elämääni. Kun astuu vastaanottokeskuksen keittiöön, jossa on parikymmentä juuri toisensa tavannutta ihmistä työn touhussa hymy huulillaan, ja ymmärtää, että on itse ollut tekemässä tuon kohtaamisen mahdolliseksi, ei voi kuin hymyillä muiden mukana. ”

Teksti: Virve Louekari
Kuva: Ahmed Zgheir

Oletko kiinnostunut toimimaan Pakolaisavun paikallisvastaavana? Hae paikallisvastaavaksemme Tampereelle, Turkuun tai Joensuuhun!

http://www.maailma.net/muut_paikat/pakolaisapu_paikallisvastaavat