Pelko ei poistunut Suomessa

Pakolaisavun Minun Suomeni -blogisarjassa maahan muuttaneet ja turvapaikanhakijat pohtivat, miten he näkevät pakolaisuuden ja maahanmuuton, sekä kertovat kokemuksistaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Sarjan neljännessä osassa mosulilainen toimittaja Saad Almosly kertoo pelon palaamisesta Maahanmuuttoviraston turvallisuusarvion jälkeen. ”Huoli kasvaa yhä, kun ajattelen epävarmaa tulevaisuuttani.”

blogi_saad

Elämä Mosulissa ei ollut koskaan niin hyvää kuin se olisi voinut olla. Mutta kukaan ei osannut aavistaa, että se, mitä oli tulossa, olisi vielä pahempaa.

Aika pysähtyi 10. kesäkuuta 2014, kun terroristijärjestö ISIS valtasi kaupungin. Traagiset tapahtumat saivat alkunsa: murhat, maastamuutto ja verta kaduilla.

Työskentely media-alalla on yksi vaarallisimpia töitä terroristijärjestö ISIS:n vuoksi. Minun oli pakko paeta Mosulista sen jälkeen, kun monet työkavereistani oli tapettu.

Muutama päivä sen jälkeen, kun aloitin oman kamppailuni uuden elämän löytämiseksi, saavuin Turkkiin ja sieltä edelleen Suomeen. Sillä Suomessa oli toivo, usko ja luottamus, jota kaikki pakolaiset toivovat. Minulle sanottiin: ”Rasismista ei tarvitse siellä murehtia. Melkein kaikki pakolaiset, jotka ovat päätyneet Suomeen, ovat tyytyväisiä. Suomessa on ollut viime aikoina hyvä pakolaispolitiikka.”

Vietimme monta tuntia merellä. Koimme, mitä kuolema todella on. Pitkän yön jälkeen tulimme Eurooppaan. Kävelimme monen maan läpi ennen kuin päädyimme Suomeen. Minulla on paljon ystäviä muissa Euroopan maissa, mutta itse en koskaan ajatellut mitään muuta maata kuin Suomea.

Olimme siis tulleet Suomeen. Tuntui kuin olisin löytänyt kaiken, mitä minulta puuttui: turvallisuuden ja ihmisoikeudet.

Toukokuussa 2016 menin shokkiin.

Maahanmuuttovirasto oli päättänyt, että Irak on turvallinen maa. Useimmat, jotka tulivat samasta kaupungista kuin minä, saivat kielteisen päätöksen. Kaikki kääntyi ylösalaisin. Pelko ja huoli palasivat.

Muualla Euroopassa turvapaikanhakijat, joilla on samanlainen tilanne kuin meillä, saivat oleskeluluvan. Kielteisiä päätöksiä tehdään vain Suomessa.

Olen odottanut koko vuoden. En ole vieläkään saanut päätöstä Maahanmuuttovirastosta. Huoli ja pelko kasvoivat päivä päivältä, kunnes minun oli hakeuduttava psykologin puheille. Oli ajanjakso, jolloin en pystynyt puhumaan ollenkaan.

Sain ääneni takaisin, mutta huoli kasvaa yhä, kun ajattelen epävarmaa tulevaisuuttani.

 

Saad Almosly

Kirjoittaja on irakilainen turvapaikanhakija, joka on avustanut useita suomalaismedioita löytämään haastateltavia. Hän pitää myös omaa valokuvablogia ja on Mediaklubin jäsen.

Kirjoituksen on kääntänyt ruotsista suomeksi Minna Rajainmäki.