Pakolaiskiintiön nostamisen aika on nyt

Tuhannet marssivat rauhan puolesta YK:n päivänä 24.10. Helsingissä. Rauhanmarssilla vaadittiin loppua Syyrian sodalle. Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta vaati puheessaan hallitukselta toimia pakolaisten auttamiseksi. Lue puhe alta.

syyria_marssi

Pakolaisavun vapaaehtoiset osallistuivat marssille.

”Hyvät ystävät,

vielä viisi vuotta sitten Syyria oli suuri pakolaisten vastaanottajamaa, ja maailmassa oli pakolaisia 40 miljoonaa.

Nyt Syyrian konflikti on jatkunut yli viisi vuotta. Maailman pakolaisten määrä on kasvanut 65 miljoonaan, ja syyrialaisista on tullut suurin pakolaisryhmä. Joka toinen on joutunut jättämään kotinsa.

Valtaosa pakolaisista on edelleen kotimaansa rajojen sisäpuolella, ulkomaille paenneet ovat pääosin naapurimaissa pakolaisleireillä. Pakolaisleirit ovat aina väliaikainen ratkaisu, mutta monet syyrialaiset ovat joutuneet asumaan niissä jo yli viisi vuotta.

Naapurimaat Turkki, Libanon ja Jordania kantavat valtavan vastuun pakolaistilanteesta, vaikka vastuun tulisi olla yhteinen.

Sisäministeri Paula Risikko sanoi viime viikolla eduskunnassa, että Suomi ei voi nostaa pakolaiskiintiötään, koska turvapaikanhakijatilanne ei ole hallinnassa.

Suomen osuus maailman yli miljoonasta uudelleensijoitusta odottavasta pakolaisesta on tänä ja ensi vuonna vaivaiset 750. Suomi pienensi pakolaiskiintiötään aikana, jolloin avun tarve on suurin ja maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan.

Kiintiöpakolaisuus ja turvapaikanhaku ovat rinnakkaiset järjestelmät, joiden ei tulisi olla toisiaan poissulkevia. Emme voi asettaa kiintiöpakolaisuuden ehdoksi, että ihmisoikeus turvapaikan hakemisesta ei toteudu. Monelle voi olla liian vaarallista jäädä kotimaan läheisyyteen ja matkaa on jatkettava itsenäisesti eteenpäin.

Suomeen on tänä vuonna saapunut 4 600 turvapaikanhakijaa, heistä yli tuhat EU:n sisäisten siirtojen kautta. Suomesta on siis turvapaikkaa hakenut vain 10 % viime vuonna saapuneiden määrästä. Milloin tilanne olisi riittävän hallinnassa? Silloinko, kun turvapaikanhakijoiden määrä olisi nolla?

Sisäministeri Risikko sanoi, että sitten tulevaisuudessa meidän olisi parasta auttaa kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä, jotka elävät tällä hetkellä pakolaisleireillä.

Tulevaisuus on nyt. Aleppon tilanne on kestämätön. Viime viikolla YK arvioi, että yli miljoona ihmistä joutuu pian pakenemaan Mosulista. Mitä Suomi aikoo tehdä näiden ihmisten hätää auttaakseen? Heillä ei ole aikaa odottaa.

Me voimme auttaa heitä jo nyt. Ruotsi on nostamassa pakolaiskiintiönsä 5000 henkilöön, vaikka se vastaanottaa enemmän turvapaikanhakijoita kuin Suomi. Suomenkin tulee kantaa vastuunsa ja nostaa pakolaiskiintiötä välittömästi.

Meitä on täällä tänään tuhansia. Vaaditaan yhdessä Suomelta toimia pakolaisten auttamiseksi myös tämän päivän jälkeen.”

Kaisa Väkiparta YK:n päivänä rauhanmarssilla Syyrian puolesta.

Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta käytti puheenvuoron Senaatintorilla.

Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta käytti puheenvuoron Senaatintorilla. Kuva: Dan Court