Välimeren tilanteeseen tarvitaan kestäviä ratkaisuja

Italialainen rannikkovartiosto palaamassa Lampedusaan kymmeniä pelastettuja turvapaikanhakijoita kyydissään vuonna 2011.

Italialainen rannikkovartiosto palaamassa Lampedusaan kymmeniä pelastettuja turvapaikanhakijoita kyydissään vuonna 2011.

Tänä vuonna 318 280 ihmistä on pyrkinyt Eurooppaan turvattomia reittejä pitkin Välimeren yli. Heistä 3 654 on kadonnut tai hukkunut matkan aikana. Todellisten ratkaisujen sijaan päättäjät ovat keskittyneet laastariratkaisuihin.

Välimeren ylittäminen on monille sotaa ja vainoa pakeneville ainoa tapa päästä turvaan. Euroopan unioni on tiukalla viisumi- ja rajapolitiikallaan käytännössä sulkenut turvalliset ja lailliset reitit kansainvälisen suojelun hakemiseksi.

Monet jäsenvaltioista ovat lisäksi tehneet omalla politiikallaan selväksi, ettei niihin kannata tulla. Suomessa on muun muassa tiukennettu turvapaikkalinjauksia, vaikeutettu perheenyhdistämistä, pienennetty pakolaiskiintiötä ja heikennetty turvapaikanhakijoiden oikeusapua.

Kun lailliset mahdollisuudet turvapaikan hakemiseen kaventuvat, epätoivoisessa tilanteessa olevat ihmiset joutuvat turvautumaan salakuljettajiin, jotka tekevät häikäilemätöntä bisnestä ihmisten hädällä.

Ratkaisujen oltava kestäviä

Välimeren tilanteen parantamiseksi tarvitaan kestäviä ja kauaskantoisia ratkaisuja, joilla turvataan ihmisoikeuksien toteutuminen sekä lähtömaissa että pakolaisuuden aikana.

Pakolaiskiintiötä täytyy nostaa. Suomi on käytännössä luopunut kansallisesta pakolaiskiintiöstään aikana, jolloin maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan. Kiintiön laskemisen sijaan Suomen tulee ottaa mallia Ruotsista, jossa pakolaiskiintiötä nostetaan kahden vuoden aikana 5 000 henkilöön.

Suomen tulee ottaa humanitaarinen viisumi käyttöön. Viisumin avulla turvapaikanhakija pääsee kohdemaahansa turvallisesti. Viisumia haetaan jo Suomen suurlähetystöissä, eikä kansainvälistä suojelua hakevan tarvitse ottaa riskiä kulkemalla hengenvaarallisia reittejä pitkin. Myös perheenyhdistäminen on palautettava realistiseksi mahdollisuudeksi pakolaisille. Nämä toimet ovat vaihtoehtoja esimerkiksi salakuljettajiin turvautumiselle.

Kehitysyhteistyö pureutuu pakolaisuuden syihin

Vaikka Euroopasta turvaa hakevien määrä kasvoi viime vuonna, edelleen lähes yhdeksän pakolaista kymmenestä on kehitysmaissa. Kestävien ratkaisujen löytämiseksi on pyrittävä poistamaan pakolaisuuden syitä ja ehkäisemään niiden muodostumista maissa, joista ihmiset joutuvat pakenemaan.

Suomen Pakolaisapu työskentelee hauraissa valtioissa Länsi-Afrikassa. Työn tavoitteena on vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa ja sitä kautta estää konfliktien uusiutumista. Tämä työ on ennen kaikkea ennalta ehkäisevää ja vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitse paeta kotiseudultaan.

Suomi teki viime vuonna historiallisen suuret leikkaukset kehitysyhteistyöhön, vaikka hiljattaisen arvion mukaan järjestöjen kehitysyhteistyö on vaikuttavaa ja kustannustehokasta. Rahoitus tulee palauttaa leikkauksia edeltävälle tasolle.

Voit lukea ratkaisuista lisää täältä.

__________________________________________________________________________________

Kukaan ei luovu kodistaan vapaaehtoisesti. Lahjoittamalla vaikutat.

Lahjoita

__________________________________________________________________________________