Surullinen päivä pakolaisten oikeuksille

Kansanedustajat aloittavat kesälomansa tänään. Viime töikseen eduskunta hyväksyi pakolaisten perheenyhdistämisten kiristykset ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvan heikentämisen.

Lakimuutoksen myötä pakolaisten mahdollisuus perhe-elämän viettoon Suomessa käytännössä lakkaa. Jo nyt vaikeasta perheenyhdistämisestä tehdään kohtuuttomien toimeentuloedellytysten myötä mahdotonta. Toimeentuloa vaaditaan myös yksin Suomeen tulleilta lapsilta.

Pakolaiset pakotetaan vaarallisille reiteille, kun perheenyhdistämisen mahdollisuus käytännössä lakkaa.

Pakolaiset pakotetaan vaarallisille reiteille, kun perheenyhdistämisen mahdollisuus käytännössä lakkaa.

Eduskunnassa lakiesityksestä keskusteltiin useaan otteeseen tuntikausia. ”Mitä olette tehneet minun maalleni? Meillä ei ole mitään tarvetta, ei mitään hätää rajoittaa perheiden yhdistämistä edelleen”, sanoi RKP:n kansanedustaja ja entinen vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kyyneleet silmissään eduskunnassa viime viikolla.

Perheenyhdistämisestä on jo aiempien lakimuutosten myötä tehty hyvin vaikeaa. Lakia tiukennetaan nyt entisestään ennen kuin edellisten kiristysten vaikutuksia on tutkittu. Hallitus on perustellut kiristyksiä ”vetovoimatekijöiden” vähentämisellä.

Toivommeko todella, että Suomesta tulee maa, joka ei rauhan ja turvallisuuden, puhtaan juomaveden ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen vuoksi olisi houkutteleva turvaa hakeville ihmisille? Millainen maa se olisi?

Eurooppa unohtanut historiansa

Maanantaina vietettiin kansainvälistä pakolaispäivää. Pakolaisten määrä on jälleen korkeammalla kuin koskaan historiassa: 65 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa väkivallan, vainon tai ihmisoikeusloukkausten vuoksi. Kaksi kolmasosaa heistä hakee turvallista asuinpaikkaa oman kotimaansa sisällä. Suomeen asti on hakeutunut muutama promille.

Kun YK:n jäsenvaltiot maailmansotien jälkeen loivat pakolaissopimuksen, turvaa tarvitsivat miljoonat eurooppalaiset. Nyt Euroopan maat kilpailevat keskenään siitä, kuka pystyy tekemään tiukimman ja epäinhimillisimmän pakolaispolitiikan. Suomi kamppailee keskiviikkoisilla päätöksillään kärkisijoista.

Suomi lähettää vahvan viestin kotinsa jättämään joutuneille miljoonille ihmiselle, ja samalla koko maailmalle: te ette ole tervetulleita tänne, pysykää perheinenne poissa. Onko tämä todella se Suomi-kuva, jota haluamme maailmalle välittää?

Pakolaisapu on koko kevään kampanjoinut yhdessä pakolais- ja ihmisoikeusjärjestöjen kanssa pakolaisten oikeudesta perhe-elämään. Kampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa tunnisteella #ÄitiäIkävä. Kiitos kaikille kumppaneille, vapaaehtoisillemme ja oppositiopuolueille sinnikkäästä työstä pakolaisten oikeuksien eteen. Vaikka tämä taistelu hävittiin, työ pakolaisten oikeuksien puolesta jatkuu!